Har du brukt mer penger i ferien enn planlagt?

Slik går du fram.

DYR FERIE: Mange av oss føler på at ferien ble dyrere enn planlagt. Her er forbrukerøkonomens råd. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 04. aug 2022
Artikkelen er flere år gammel

– Mange føler nok på at de har brukt mer penger i ferien enn de hadde planlagt. Da er det beste du kan gjøre å lage en prioriteringsliste for tiden fremover, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

Skaff deg oversikt

– Selv om det kan være ubehagelig å sjekke hvor mye penger du har brukt, føles det alltid godt å få kontroll, forklarer Sandmæl.

Hun råder deg til å få oversikt over eventuelle kredittkort du har brukt i ferien i tillegg til ubetalte regninger.

– Når du har fått kontroll over hvilke regninger som gjenstår, har du kommet et godt stykke på vei allerede. 

Lag en prioriteringsliste

– Lag en prioriteringsliste for hva som haster mest å få betalt, og regn på hvor mye du vil sitte igjen med. Da er det også enklere å justere forbruket slik at du får betalt alt i tide.

Du kan også sette opp et budsjett du skal forholde deg til de neste månedene. Det kan du enkelt sette opp i mobilbanken.

Vær i forkant om du kan

– Det er ikke bare ferien som ble dyr for mange. Økte kostnader til høsten vil også merkes på lommeboka. Derfor er det lurt å allerede nå stramme inn der du kan, forklarer Sandmæl.

Her er utgiftsposter du kan spare på:

  • Mat og drikke: Husk å se på kiloprisen og test ut billigere alternativer
  • Avtaler: Husk at du kan forhandle deg til bedre avtaler på for eksempel strøm, lån, telefon og internett
  • Abonnementer: Kanskje du kan kutte ned på antall strømmetjenester?
  • Klær, sko, personlig pleie, interiør: Prøv å tenk deg om en ekstra gang. Trenger du virkelig dette, eller kan det vente?

– Vi styres ofte av det vi har lyst på, ikke det vi trenger. Derfor kommer du langt om du snur dette tankesettet, og tenker på hva du trenger fremfor det du har lyst på, råder Sandmæl.

Slik bør du prioritere

Her får du forbrukerøkonomens tips om hvordan du bør prioritere å bruke pengene dine for å få en bedre privatøkonomi:

  1. Kredittkort og forbrukslån: Hvis rentene har begynt å rulle på kredittkortet ditt bør du prioritere å betale tilbake utestående på kortet før noe annet. Årsaken er at kredittkortgjeld er dyrt. Det neste du bør prioritere å nedbetale er forbrukslån, som også er dyrt.
  2. Regninger: Ikke glem å betale regningene dine. Betal alltid innen forfallsdato. Gjør du ikke det, må du i tillegg betale purregebyrer og forsinkelsesrente på 8,5 prosent. Går regningen til inkasso, kan det bli veldig dyrt.
  3. Bufferkonto: Det neste du bør prioritere er å spare opp en buffer til uforutsette utgifter. Hvor mye som bør stå på denne kontoen avhenger helt av din livssituasjon. Har du en eldre bil må du ha mer stående i tilfelle noe skjer enn om du har en ny bil.
  4. Boliglån: Hvis du har mye boliglån og ser at høyere renteutgifter vil gi deg stram økonomi, bør du prøve å øke det månedlige nedbetalingsbeløpet allerede nå mens renten fortsatt er relativt lav. Hvis økte rentekostnader ikke stresser deg, kan du heller øke den langsiktige sparingen din. Sparer du f.eks. månedlig i et aksjefond kan det lønne seg på lang sikt hvis boliglånsrenten forblir lavere enn avkastningen i aksjemarkedet.
  5. Sparemål: Til slutt, opprett månedlig sparing til spesifikke sparemål som for eksempel ferie og pensjon. Spar på konto til kortsiktige sparemål som ferie og i aksjefond til langsiktige sparemål som pensjon.

Merk: Historisk avkastning er ingen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil bl.a. avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, verdipapirfondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.