Slik går du fram.
– Mange føler nok på at de har brukt mer penger i ferien enn de hadde planlagt. Da er det beste du kan gjøre å lage en prioriteringsliste for tiden fremover, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.
– Selv om det kan være ubehagelig å sjekke hvor mye penger du har brukt, føles det alltid godt å få kontroll, forklarer Sandmæl.
Hun råder deg til å få oversikt over eventuelle kredittkort du har brukt i ferien i tillegg til ubetalte regninger.
– Når du har fått kontroll over hvilke regninger som gjenstår, har du kommet et godt stykke på vei allerede.
– Lag en prioriteringsliste for hva som haster mest å få betalt, og regn på hvor mye du vil sitte igjen med. Da er det også enklere å justere forbruket slik at du får betalt alt i tide.
Du kan også sette opp et budsjett du skal forholde deg til de neste månedene. Det kan du enkelt sette opp i mobilbanken.
– Det er ikke bare ferien som ble dyr for mange. Økte kostnader til høsten vil også merkes på lommeboka. Derfor er det lurt å allerede nå stramme inn der du kan, forklarer Sandmæl.
Her er utgiftsposter du kan spare på:
– Vi styres ofte av det vi har lyst på, ikke det vi trenger. Derfor kommer du langt om du snur dette tankesettet, og tenker på hva du trenger fremfor det du har lyst på, råder Sandmæl.
Her får du forbrukerøkonomens tips om hvordan du bør prioritere å bruke pengene dine for å få en bedre privatøkonomi:
Merk: Historisk avkastning er ingen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil bl.a. avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, verdipapirfondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.