– Jeg sitter igjen med hele gevinsten selv

Danial er over gjennomsnittet interessert i økonomi, og ser mange fordeler ved å være singel – og dermed sjef over egen økonomi.

SINGELØKONOMI: Danial ser flere fordeler ved å ha singeløkonomi. Foto: Privat
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 05. feb 2024
Artikkelen er flere år gammel

Danial Saadi er 31 år gammel og jobber som regnskapsansvarlig i REMA 1000 Norge AS. Med andre ord er han ganske interessert i økonomi og tall. Som over en million andre nordmenn er Danial også singel. 

Det er små grep som skal til før du føler at du har kontroll
Forbrukerøkonom Silje Sandmæl

Full kontroll over økonomien

– Når du er singel er det du som styrer hva du bruker penger på. Du har full kontroll, og trenger ikke å gi og ta, sier Danial. 

Han har vært i forhold tidligere, og synes det er befriende å kunne styre økonomien sin selv nå. 

– Jeg har en veldig hektisk periode på jobb nå, og da spiser jeg ofte overtidsmat på jobb, og har ikke så mye mat hjemme. Det hadde jeg nok følt mer på i et forhold.

Danial har også brukt mye tid på å pusse opp leiligheten sin. 

– Mens jeg pusset opp så bodde jeg på en tynn madrass på et lite rom en stund, for resten av leiligheten var et kaos. Det hadde nok også vært vanskeligere i et forhold. Da måtte man nok leid noe en periode for eksempel, som også hadde kostet mer. 

Kontakt en rådgiver i banken og få råd tilpasset din økonomi

Få ny verdivurdering av boligen din

Danial er over gjennomsnittet interessert i eiendom. Han kjøpte seg et oppussingsobjekt, og har sørget for å få ny verdivurdering av leiligheten etter at han pusset opp. 

– Jeg kontaktet samme megler som solgte meg boligen etter at jeg hadde pusset opp, og fikk ny verdivurdering som var mye høyere enn da jeg kjøpte. 

31-åringen råder deg til å ta kontakt med et meglerhus og få en ny verdivurdering, dersom det er lenge siden sist du fikk det. 

– Hvis boligen din har gått opp i verdi, bør du sende inn dette til banken. Da går belåningsgraden din ned, og du kan be om lavere rente, tipser han.

Hva tenker du om å ha de største utgiftene alene, som for eksempel boliglån? 

– Det tenker jeg går helt fint. Ja, det er høye kostnader å sitte med alene, men jeg ser på det som en investering. Hver måned betaler jeg ned på lånet mitt, og den dagen jeg selger sitter jeg igjen med hele gevinsten selv. Det er en god følelse. 

BRA RESULTAET: Danial er svært fornøyd med resultatet etter oppussing. Foto: Privat

Viktigheten av å ha et budsjett

– For meg er nøkkelen til en sunn og oversiktlig økonomi, å ha et budsjett. Jeg bruker aktivt funksjonen «Pengebruk» i mobilbanken til DNB. Der har jeg full oversikt over hva jeg bruker penger på til enhver tid. 

Danial bruker også tid på å sette opp en matplan hver uke. 

– Jeg legger opp til at jeg skal ha restemiddag en til to ganger i uken. Hvis du klarer å planlegge handelen og spise opp det du har liggende hjemme, sparer du mye. 

Han legger til: 

– Hvis du klarer å bruke en time hver søndag på å gå gjennom forbruket ditt og planlegge den kommende uken, så vil det føles veldig bra, og du vil kunne spare en del, avslutter han. 

GODE RÅD: Sandmæl synes Danial kommer med gode råd for hvordan du skal få kontroll på økonomien din. Foto: Stig B. Fiksdal

Å bruke tid på økonomien din gir resultater

– Det er helt riktig det Danial sier, jo mer tid du bruker på egen økonomi, desto mer kontroll får du,  sier forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl. 

Om du ikke får til én time i uka, kan du starte med én time i måneden, tipser hun. 

– Det viktigste er å komme i gang med noen gode rutiner for økonomien din. Det er små grep som skal til før du føler at du har kontroll. 

Sandmæl mener å sette opp et budsjett er et bra sted å starte. 

– Husk å ikke vær streng med deg selv. Ikke sett opp et altfor strengt budsjett første gangen du gjør det. Start forsiktig, og når du ser du klarer det, så kan du kutte mer, eller spare mer. Jeg heier på deg, sier Sandmæl.