DNB har merket en pågang i antall søknader om finansieringsbevis gjennom sommeren, også fra unge.
Tonje Cecilie Larsen (26) er en av dem som er klar for å kjøpe sin første bolig.
- Jeg merker godt at jeg ikke er den eneste! Boligmarkedet er brennhett, og det er stor konkurranse om de små boligene. Det er vanskelig å vinne budrunder alene, forteller Larsen.
Med mange unge førstegangskjøpere og et stort antall nye studenter er konkurransen om hver kvadratmeter i Oslo et faktum. Flere toromsleiligheter i storbyen går over prisantydning.
Jeg konkurrerer mot par som har et dobbelt så stort budsjett som meg
- Med risiko for å høres bitter ut, så er det i tillegg til å være ung vanskelig å komme seg inn på boligmarkedet når man ønsker å kjøpe alene. På visninger møter jeg ofte på par med et dobbelt så stort budsjett som meg. Da er det fort jeg som taper, forteller Larsen.
Blir du demotivert av det?
- Nei, men jeg synes det er frustrerende at det er så vanskelig alene. Grunnen til at jeg vil inn på boligmarkedet er fordi jeg vil investere pengene i min egen fremtid, ikke i en utleiers lommebok. Det hadde vært fint om det var flere tilgjengelige boliger i Oslo, sier Larsen.
Det er livssituasjonen som gjør boligkjøp aktuelt for Larsen nå.
- For to år siden var boligdrømmen langt unna en realitet, da jeg studerte og bodde i kollektiv. Med fulltidsjobb og fast inntekt blir situasjonen forandret. I tillegg påvirkes jeg en del av etablerte kolleger, forteller Larsen.
Cecilie sier at situasjonen etter korona gitt henne mye tid til overs, til å blant annet utforske boligmarkedet og dra på visninger.
- Økonomien i Norge gjør så jeg vil investere i noe eget, selv om det er vanskelig å forutse verdi over tid. Det er markedet som bestemmer boligprisene – ikke takstmannen, legger Larsen til.
- Lånesøknadene strømmer inn, og det er gledelig å se at troen på fremtiden stiger. Pågangen av søknader om finansieringsbevis kommer av flere ting, som lav rente og studiestart, forteller finansrådgiver i DNB Oda Brennås Rostad.
Finansdepartementet vedtok i mars å øke fleksibilitetskvoten til 20 %, som vil si at bankene kan innvilge flere lån som bryter med boliglånsforskriften.
- Mitt inntrykk er at de fleste banker prioriterer den unge kjøpergruppen, og da vil et større antall unge søkere sjekke mulighetene. Utviklingen på digitalisering av lånesøknader har vært høy de siste årene, og aldri før har det vært enklere å legge inn en søknad om finansiering. Slik øker også pågangen, forsetter Brennås Rostad.
Hva bør unge gå fram med boligkjøp nå som markedet er så hett?
- Først og fremst bør man ha minimum 5 års tidshorisont når man skal inn i boligmarkedet i dag. Du bør også ha finansieringen klar på forhånd slik at du vet hva du har å gå på og hvordan budsjettet ditt vil bli. Det kan være lurt å gjør seg kjent med forskjellige områder med gode kollektivmuligheter utenfor kjernen, her får du kanskje mer bolig for pengene, tipser Brennås Rostad.
Hun understreker at man bør ha is i magen og bruke god tid på å finne riktig objekt som har potensialet for å bli et trygt og godt hjem,
Vær oppmerksom på kvadratmeterpris og vær tålmodig før du makser finansieringen
- Små leiligheter, spesielt i Oslo ligger på en prisantydning som treffer mange førstegangskjøpere. Man leser om en vanvittig prisutvikling de siste årene, og mange går nok med tanken om at markedet for disse leilighetene ikke er utsatt på sikt, derfor blir små leiligheter ofte inngangsbilletten, forteller Brennås Rostad.
Finansrådgiveren anbefaler å være litt oppmerksom på kvadratmeterpris og hente fram tålmodigheten før man makser finansieringen og litt til.
- I et slikt markedet vil kanskje flere bli lokket til å selge for å oppnå en god pris og dermed vil man kanskje ende opp med å få en tilsvarende leilighet til en noe rimeligere pris, legger Brennås Rostad til.