Reise utenlands? - Du er kanskje fullvaksinert på turen, men er du forsikret?
Sommerferien rundet av med en skikkelig gladnyhet da Helse- og omsorgsdepartementet varslet at alle voksne i Norge vil ha fått tilbud om sin andre vaksinedose innen siste halvdel av september.
Vaksine betyr mer frihet og færre restriksjoner, som blant annet karantenekrav ved utenlandsreise. Mange nordmenn bestemte seg for å kaste seg rundt å bestille en etterlengtet utenlandstur i høstferien, melder NTB.
Uansett omstendigheter, reis aldri uten gyldig reiseforsikring
Reiseselskapet Tui forteller NTB at de har sett en 50 prosent økning i antall bestillinger. Høyest på ønskelisten over destinasjoner ligger Gran Canaria, Kreta og Rhodos.
Til tross for at det ikke blir krav om karantene ved hjemkomst, er det andre faktorer som kan by på komplikasjoner, melder forbrukerøkonom Silje Sandmæl.
- Du er kanskje fullvaksinert, men er du forsikret? Uansett omstendigheter, reis aldri til utlandet uten gyldig reiseforsikring. Særlig ikke i disse tider. Sett deg godt inn i koronasituasjonen i landet du ønsker å reise til og ta kontakt med forsikringsselskapet ditt før du bestiller, sier Sandmæl.
Å bli syk i utlandet kan koste deg flere titalls tusen kroner
Hva er det verste som kan skje hvis du ikke har gyldig reiseforsikring?
- Å bli syk i utlandet kan koste deg flere titusen kroner hvis du ikke har gyldig reiseforsikring. Jeg har også hørt om situasjoner der du ikke slipper inn på sykehuset uten å ha forsikring, sier Sandmæl.
Sandmæl legger til at du også bær være ekstra obs på land med mye smitte og overbelastet helsevesen.
- Hvis smittesituasjonen tiltar i det landet du drar til og du skader deg eller blir syk, så er det ikke sikkert helsevesenet der har mulighet til å prioritere deg, sier hun.
Reiserådet til EU/EØS/Schengen-land, samt noen tredjepartsland som FHI/DU anser som trygge, er nå opphevet. Hvordan påvirker dette forsikringen?
Reiser du til slike land har du bestilt en ferie uten reiseforsikring
- Det betyr at reiseforsikringen din nå gjelder for disse landene, forteller Therese Nielsen i Fremtind, DNBs forsikringsselskap.
Det samme gjelder ikke for land som fortsatt er omfattet av det globale reiserådet.
- Reiser du til slike land har du bestilt en ferie uten reiseforsikring. Forsikringen dekker heller ikke avbestilling hvis du skulle bli forhindret i å reise selv om reiserådet oppheves, sier Nielsen.
Nielsen anbefaler alle å gjøre en grundig vurdering før de bestiller.
- Det er fortsatt viktig å tenke seg godt om før du bestiller en reise til utlandet nå. Smittesituasjonen kan endre seg raskt og det kan innføres lokale restriksjoner. Om du er fullvaksinert eller ei har ingen betydning for forsikringen din, sier hun.
Du kan bli satt i karantene på ferie i utlandet og dette kan gå ut over hjemreisen din.
Det er også viktig å sette seg inn i innreisereglene til landet du skal til, påpeker Nielsen.
- Du kan bli satt i karantene på ferie i utlandet og dette kan gå ut over hjemreisen din. Forsøk på å fremskynde hjemreise på grunn av at et land blir «rødt» mens man er på ferie dekkes heller ikke. Samme gjelder avbestilling på bakgrunn av karanteneplikt ved hjemreise.