Én av fire nordmenn disponerer nå båt, men tre av fire bruker den mindre enn 15 døgn i året.
Dette fremkommer av en helt fersk undersøkelse som Ipsos har gjennomført for DNB.
Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, gjør oppmerksom på at døgnprisen i så fall kan bli ganske så høy, avhengig av båtpris og løpende kostnader.
- Drømmer du om båt? Regn på det før du kjøper. Kanskje kommer du fram til at du heller bør leie, sier hun.
Hun tviler ikke på at nye «skippere» vil bruke båten mye akkurat denne sommeren når nordmenn ferierer i Norge og ikke i utlandet.
- Det er jo sikkert nettopp det som er motivet for mange av årets båtkjøpere, og en ny båt vil alltid ha nyhetens interesse som alt annet nytt. Men skal vi tro undersøkelsen, så kan interessen fort dabbe av. Det ser vi også på hvor mange fritidsbåter som ligger i havn på finværsdager, sier hun.
Sandmæl gjør oppmerksom på de mange kostnadene som et båtkjøp vil medføre.
- I tillegg til båtprisen må du ta med renteutgifter (hvis den er lånefinansiert), forsikring, vedlikehold, service på motor, båtplass, vinterlagring, drivstoff og verdifall. Mye av dette er kostnader som påløper hvert år, sier hun.
De største utgiftspostene er kanskje båtplass og verdifall. Kjøp av båtplass kan koste mellom 100.000 og 300.00 kroner avhengig av størrelse på båt og lokasjon. Leie kan koste mellom 10.000 og 20.000 kroner i året. Da kommer vinterlagring i tillegg.
DNB tilbyr båtlån til både ny og brukt båt med sikkerhet kun i båten. Hovedregelen er at du må stille med minimum 20 prosent egenkapital.
Trenger du båtlån? Her kan du beregne hvor mye det vil koste deg
- Forsikring må du også ha, og det er en utgift som påløper hvert år, minner Sandmæl om. Prisene varierer med båttype og verdi.
Priseksempelet nedenfor fra DNBs forsikringsselskap, Fremtind, gjelder for en 38-åring i Oslo på to båttyper. Egenandel er satt til kr 10 000 på begge forsikringene. Prisene er oppgitt uten eventuelle samlerabatter. Ved å ha hele forsikringskundeforholdet i DNB kan man få inntil 20 prosent rabatt på oppgitte månedspriser.
Totalpris på forsikringen uten eventuelle samlerabatter:
Sandmæl anbefaler Smarte pengers båtkalkulator.
- Bruk den før du bestemmer deg for å kjøpe, så får du et estimat over hvor mye båtholdet vil koste deg totalt sett, sier hun.
Båtplass blir gjerne dyrere jo større båt du har, og veldig mye dyrere om du tar sikte på å ha båten din i populære småbåthavner.
Skal du kjøpe båtplass kan det gjøre et betydelig innhogg i din maritime økonomi, og rundt de store byene kommer prisene fort opp i flere hundre tusen kroner. Skal du leie båtplass vil det normalt ligge fra 10.000–20.000 kr for sesongen, men også her varierer prisene veldig mye avhengig av hvor båtplassen er lokalisert.
Alternativet til båtplass kan være å fortøye båten til en bøye/blåse der det er lov. En fortøyningsbøye kan koste deg fra 300-1000 kr, i tillegg må det legges ut en moring, kostnaden her er gjerne 10.000 kr eller mer, avhengig av sjøbunnen og størrelsen på båten. Du må også ha tilgang til jolle for å komme deg ut til båten.
Et grovestimat for dykkerarbeid og innkjøp av bøye og jolle tilsier at du må ut med rundt 10 000–15 000 kr for denne type båtplass.
Et godt alternativ for dem som har mindre båter, er å velge båttilhenger. En tilhenger vil normalt ligge på 10,000–20.000 kr. Det betales ikke årsavgift på tilhengere, men du må betale en omregistreringsavgift avhengig av vekt (ca. 500 kr)
Av forsikringshensyn anbefales det å ha båten på båtplass i en bevoktet havn. Båter som ligger fortøyd til en bøye er dessuten utsatt for vær og vind. For dem som velger å oppbevare båten på land, anbefales det å låse båten og tilhengeren fast.
Vinterlagring av båt foregår på ulike måter. Noen velger boblehavn, mens andre velger å få skuta på land for utendørs eller innendørs lagring i oppvarmet hall. På land er det også mulighet for å få gjort service. Prisene på lagring og vedlikehold varierer veldig, men du må regne med at vinterlagring vil koste deg alt fra 5000–20.000 kr, avhengig av størrelse, lokasjon og hvilke behov du har for vedlikehold, vakthold og servicenivå.
Redningsselskapet har her samlet noen gode tips om vinterlagring
Ferske båteiere bør også ta stilling til hvilke kurs eller sertifisering de må anskaffe seg.
Båtførerprøven koster fra 1500-3000 kr (inkludert eksamensavgift) og gir deg en god innføring i regelverk og sikkerhet på sjøen.
Uerfarne seilere som skaffer seg seilbåt , bør også å ta seilkurs. De kan koste fra 1.000 til 5.000 kroner.
Båtførerbeviset er et sertifikat som lar deg føre norske fritidsbåter opp til 15 meters lengde (49,21 fot) innenfor Norges grenser. Dersom du er født i 1980 eller senere og skal føre en fritidsbåt med lengde over åtte meter eller med motor større enn 25 hestekrefter, må du ha båtførerbevis. Personer født før 1980 er fritatt fra kravet om båtførerbevis, og kan føre båter opp til 15 meter uten å måtte vise til et kvalifikasjonsbevis.
For fritidsbåt over 15 meter gjelder andre sertifikater. Se Sjøfartsdirektoratets hjemmesider. Da må du regne med å investere betydelig mer tid og penger og på et fritidsbåtsertifikat (eventuelt skippersertifikat). Prisene her starter på 10.000 kr.
NB! Alle utgifter er estimater, og det er naturligvis mulig å gjøre dette både billigere og dyrere avhengig av budsjett.
Sertifikat og kurs:
Båtførerprøven koster 1500–3000 kr.
Fritidsbåtsertifikat (eventuelt skippersertifikat) koster fra 10.000 kr.
Det arrangeres seilkurs for ulike båtstørrelser og på ulike nivå: Fra 1000–5000 kr.
Båtplass/vinterlagring/vedlikehold:
Kjøp koster deg fra 100.000–300 000 kr (avhengig av størrelse på båt og lokasjon)
Leie koster deg fra 10.000–20.000 kr.
Bøye/tilhenger vil koste deg fra 10 000–20.000 kr.
Vinterlagring og service koster deg 5000–20.000 kr.
Husk også avgifter for registrering i småbåtregisteret
Pris for totalmedlemskap i redningsselskap er 995 kr per år. Da får du blant annet tre timers gratis redning.