Strammer inn:

Dette skal vi bruke på årets julefeiring

Koronasituasjonen preger julefeiringen, viser fersk undersøkelse.

HJEMMELAGD: - En av tendensene i år er at folk har sansen for å gi og ikke minst få hjemmelagde gaver, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal
Publisert 09. des 2020
Artikkelen er flere år gammel

DNB har gjennomført sin årlige juleundersøkelse som viser at nordmenn skal bruke 10.518 kroner i snitt på julefeiringen. Dette er en nedgang fra i fjor, da lå snittet på 13.320 kroner. 

- Vi ser at koronasituasjonen setter preg på julen. Vi blir mer fokusert på kosen, mener Sandmæl.

Vil ha hjemmelagde gaver

En av tre sier at jula er viktigere i år på grunn av koronasituasjonen. 52 prosent sier at de ikke kunne tenke seg en jul uten gaver. Tidligere år har det vært en høyere andel som ønsker gavefri jul, men altså ikke i år.

- En av tendensene i årets undersøkelse viser at folk har sansen for å gi og ikke minst hjemmelagde gaver. Når man ikke får sett hverandre så mye som før, er det helt klart at gaver og julekort blir ekstra viktig i år, sier Sandmæl. 

Det er gjerne ikke beløpet på gaven som teller
Silje Sandmæl

71 prosent sier at det er hyggelig å få hjemmelagde gaver, mens 55 prosent synes slike er hyggelige å gi.

- At så mange ønsker seg hjemmelagde gaver betyr at det bare er å sette i gang å strikke, bake, male eller gjøre andre ting du tror vil glede andre. Det er gjerne ikke beløpet på gaven som teller, men tanken bak, sier Sandmæl.

Vil støtte lokalt

53 prosent mener for eksempel at den spesielle situasjonen vi er i, vil gjøre at de i større grad vil støtte lokale aktører i julehandelen.

- På den andre siden ser vi at mange har fått dårligere råd i år og dette påvirker nok pengebruken i julen, sier Sandmæl. 

Hva med å heller gi kvalitetstid eller opplevelser?
Silje Sandmæl

Sandmæl påpeker at det er andre måter å vise kjærlighet på enn å kjøpe dyre gaver.

- Hva med å heller gi kvalitetstid eller opplevelser? Det kommer også en dag da barna skal ha det fint i fremtiden, så sparing til for eksempel bolig vil komme godt med, sier Sandmæl. 

Kjøp fond i gave her