Dette topper nordmenns ønskeliste

I år skal vi kjøpe 12 gaver i snitt. Her er gavene nordmenn sier at de vil ha under treet.

EN GAMMEL SLAGER: Etter flere år med nedgradering på ønskelisten har nå boken kommet tilbake på topp. Det er Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB, svært fornøyd med. Foto: Tobias Myklebust Fjeldheim
Lesetid 5 min lesetid
Publisert 27. nov. 2019

I år skal vi kjøpe 12 gaver i snitt. Her er gavene nordmenn sier at de vil ha under treet.

– Færre ønsker seg penger og en gammel slager har vendt tilbake, forteller Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

På bordet foran seg har Sandmæl en liste med hva nordmenn selv sier at de ønsker seg. Listen er basert på en undersøkelse Ipsos har gjort for DNB.

Boken har rykket opp

I fjor var det gavekort og penger som toppet nordmenns ønskeliste. Mens gavekortet forblir på toppen også i år, har pengene blitt byttet ut med noe annet.

Etter flere år med nedgradering på ønskelisten har nå bøker kommet tilbake på topp. Nå deler boken førsteplass med det populære gavekortet. 27 prosent sier at de ønsker seg bøker, og tilsvarende for gavekort.

– Grunnen til at gavekortet har blitt en gjenganger på ønskelisten, tror jeg skyldes to ting. Den første er tomme ønskelister. Nært tre av ti sier de ikke ønsker seg noe. For det andre kan et gavekort forhindre at du får noe du ikke liker, sier Sandmæl.

Sandmæl er glad for å se at boken har klatrer på listen.

– Selv er jeg veldig glad i å få brukte bøker. Dette er en julegave som gir mye glede samtidig som den sparer miljø og lommebok, sier Sandmæl.

TOPPLISTEN: Bøker og gavekort deler førsteplassen på årets ønskeliste, etterfulgt av klær, penger og reise. Foto: Skjermdump

Dropp gavekortet

Har du noen gang opplevd at et gavekort du har fått har støvet bort? Er svaret «ja», er du ikke alene.

– For noen år tilbake spurte DNB nordmenn om de hadde opplevd å ikke brukt gavekortene de har fått. Her svarte tre av ti ja. Gir du gavekort kan det faktisk hende at du kaster penger ut av vinduet, sier Sandmæl.

Bør du la være å gi gavekort til jul?

– Jeg forstår godt at det er hyggeligere å gi gavekort enn penger. Men, pengene kan komme mer til nytte. Et lurt tips kan være å øremerke pengene du gir til et formål. På den måten opplever du at du bidrar til å oppfylle en større drøm. Det kan for eksempel være penger til boligsparing eller flybilletter til en ferie, sier Sandmæl.

Gi barnet ditt en gave for fremtiden, gi fond i gave 

Flere menn ønsker seg elektronikk

– Bryter vi ned ønskelisten på kjønn og alder, ser vi at ønskelistene spriker litt, forteller Sandmæl.

Flere menn ønsker seg elektronikk, data- eller fotoutstyr. I aldersgruppen 18-29 år er det flest som ønsker seg penger, hele 43 prosent, men også kjøkkenutstyr står høyt på listen.

– Alder har mye å si for hva man ønsker seg. Vi ser at de unge har mange ønsker, mens jo lenger opp i årene vi kommer, jo færre ønsker har vi. Skal du gi gave til noen med tom ønskeliste kan du gi kvalitetstid, som en tur i marka eller et besøk på kino, sier Sandmæl.

I undersøkelsen ble respondentene også bedt om å oppgi hva de har planlagt å kjøpe i gave til andre.

Her svarer fire av ti at de skal gi klær og like mange skal gi bøker. 37 prosent skal gi gavekort og 35 prosent skal gi penger.

Ønskeliste for aldersgruppen 18-39 år

Penger

Klær

Gavekort

Reiser

Bøker

Elektronikk

Kjøkkenutstyr

Sportsutstyr

Parfyme/kosmetikk

Ønskeliste for aldersgruppen 40+

Bøker

Ingenting

Gavekort

Reiser

Klær

Sportsutstyr

Parfyme/kosmetikk