Mange lurer på hvorfor DNB har valgt å ikke tilby Apple Pay. Dette er forklaringen.
I dag finnes det en rekke ulike løsninger for mobil- og klokkebetaling. Google Pay, Fitbit Pay, Garmin Pay og Apple Pay, er bare noen eksempler. Selv om alle utfører de samme oppgavene, er det likevel én stor forskjell: Apple er den eneste tilbyderen som nekter andre mobile lommebøker tilgang til NFC-chipen (*) i sine enheter – i dette tilfellet iPhone. Konserndirektør for produkter og innovasjon i DNB, Benjamin Golding, forklarer hvorfor dette er problematisk.
– Når Apple har en vesentlig markedsandel på mobiltelefoner i Norge og nekter andre mobile lommebøker tilgang til NFC-chipen i iPhone, blir store deler av betalingsmarkedet låst til Apple Pay. Dette er problematisk, sier Golding og legger til:
– Apples NFC-nekt hindrer både friheten til å velge og rettferdig konkurranse i betalingsmarkedet.
Hvorvidt DNB skal tilby betalingstjenesten fra Apple er et dilemma. Golding sier at dette gir noen fordeler på kort sikt, mens bildet blir mer komplisert på lengre sikt.
– Over tid mener vi dette kan bidra til å hindre innovasjon, skape færre valgmuligheter og gi mindre kostnadseffektive betalingsløsninger for både sluttkunde og kjøpmenn, sier han.
Golding håper at nåværende og fremtidige kunder har forståelse for at utfordringene per i dag veier tyngre enn fordelene når det kommer til den amerikanske betalingstjenesten, men legger til at han forstår at beslutningen kan være upopulær.
I februar var flere europeiske banker i Brussel for å snakke med EUs konkurransemyndigheter om hvorfor Apple bør åpne iPhone for andre mobile lommebøker enn Apple Pay.
– På sikt vil mobilen bli den mest bruke betalingsmetoden. Vi håper derfor at EU-kommisjonen kommer fram til at Apple må åpne opp, avslutter Golding.
(*) NFC-chipen er det som gjør kontaktløs betaling mulig via for eksempel betalingskort eller mobil.