Derfor tilbyr vi ikke Apple Pay til våre kunder

Mange lurer på hvorfor DNB har valgt å ikke tilby Apple Pay. Dette er forklaringen.

LANGSIKTIGE HENSYN: - Vi har vektlagt langsiktige hensyn i vår vurdering av Apple Pay, sier Benjamin Golding i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 06. mar 2023
Artikkelen er flere år gammel

I dag finnes det en rekke ulike løsninger for mobil- og klokkebetaling. Google Pay, Fitbit Pay, Garmin Pay og Apple Pay, er bare noen eksempler. Selv om alle utfører de samme oppgavene, er det likevel én stor forskjell: Apple er den eneste tilbyderen som nekter andre mobile lommebøker tilgang til NFC-chipen (*) i sine enheter – i dette tilfellet iPhone. Konserndirektør for produkter og innovasjon i DNB, Benjamin Golding, forklarer hvorfor dette er problematisk.

– Når Apple har en vesentlig markedsandel på mobiltelefoner i Norge og nekter andre mobile lommebøker tilgang til NFC-chipen i iPhone, blir store deler av betalingsmarkedet låst til Apple Pay. Dette er problematisk, sier Golding og legger til:

– Apples NFC-nekt hindrer både friheten til å velge og rettferdig konkurranse i betalingsmarkedet.

Et dilemma

Hvorvidt DNB skal tilby betalingstjenesten fra Apple er et dilemma. Golding sier at dette gir noen fordeler på kort sikt, mens bildet blir mer komplisert på lengre sikt. 

– Over tid mener vi dette kan bidra til å hindre innovasjon, skape færre valgmuligheter og gi mindre kostnadseffektive betalingsløsninger for både sluttkunde og kjøpmenn, sier han.

Golding håper at nåværende og fremtidige kunder har forståelse for at utfordringene per i dag veier tyngre enn fordelene når det kommer til den amerikanske betalingstjenesten, men legger til at han forstår at beslutningen kan være upopulær. 

Behandles i EU

I februar var flere europeiske banker i Brussel for å snakke med EUs konkurransemyndigheter om hvorfor Apple bør åpne iPhone for andre mobile lommebøker enn Apple Pay.

– På sikt vil mobilen bli den mest bruke betalingsmetoden. Vi håper derfor at EU-kommisjonen kommer fram til at Apple må åpne opp, avslutter Golding.

(*) NFC-chipen er det som gjør kontaktløs betaling mulig via for eksempel betalingskort eller mobil.