Er den dyreste ribba best?

Vi tester dyr og billig ribbe, og får noen gode råd til billig julemat.

silje_s_41 Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 15. des. 2023
Artikkelen er flere år gammel

I dette lytterbrevet hjelper Pengetabu Maybritt med tips til hvordan hun kan få rimeligere, men like god julemat. Med som gjest er matinfluenser Simen Vatne sammen med forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl. 

Hør episoden

Du trenger ikke så mye mat som du tror!

– De aller fleste av oss trenger ikke all maten som vi kjøper inn. Veldig ofte har vi rester vi ender opp med å kaste, eller mat og godis som ikke blir spist fordi vi egentlig ikke liker det. 

Vatner tipser om å tenke seg om før du kjøper inn alt det du pleier å gjøre. 

– Varer som marsipan og nøtter kan være ganske dyrt, trenger du det? Kanskje du kan innføre noen nye tradisjoner med annen snaks dere liker bedre?

PEPPERKAKER OG KLEMENTINER: Det blir også smakstest av surkål, pepperkaker og klementiner. Foto: Stig B. Fiksdal

Dropper julepølsa i år

– I år har jeg foreslått for min familie at vi dropper julepølsa til julemiddagen. Den skal liksom ligge på fatet, men blir aldri spist, sier Sandmæl. 

Hvordan gjøre julemiddagen billigere? 

– Beregn mindre kjøtt per person, og mer tilbehør som ofte er rimeligere, tipser Simen. 

Silje tipser om å vente til priskrigen starter. 

– Da kan du få god pris på alt fra ribbe og pinnekjøtt til kålrabi, marsipan og mandler. Og bruk Kupp-appen til å se de ulike tilbudene. 

GODE RÅD: Simen Vatne har flere gode råd på lur dersom du vil spare penger på julematen. Foto: Stig B. Fiksdal

Er den billigste eller dyreste ribba best?

Mot slutten av episoden smaker gjengen på ribbe som Simen har tilberedt. Han har en ribbe som koster 450 kroner per kilo, og en som koster 55 kroner per kilo. Silje og Agnete vet ikke hvem som er hvem. 

– Den ene er litt høyere enn den andre, kommenterer Silje. 

Den blir også test av surkål, klementiner og pepperkaker. 

Hør episoden for å finne ut hva konklusjonen blir

PENGETABU JULESPESIAL: Programleder Agnete Bråtun og forbrukerøkonom Silje Sandmæl. Foto: Stig B. Fiksdal

Restemiddager i jula

Hva kan man gjøre med restene fra julemiddagen? spør Agnete Simen om. 

– Det er mye godt du kan lage av restene. Pinnekjøtt på hvit pizza med chèvre og honning for eksempel, sier han. 

Simen har flere god råd på lur til gode restemiddager.