Vi tester dyr og billig ribbe, og får noen gode råd til billig julemat.
I dette lytterbrevet hjelper Pengetabu Maybritt med tips til hvordan hun kan få rimeligere, men like god julemat. Med som gjest er matinfluenser Simen Vatne sammen med forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl.
– De aller fleste av oss trenger ikke all maten som vi kjøper inn. Veldig ofte har vi rester vi ender opp med å kaste, eller mat og godis som ikke blir spist fordi vi egentlig ikke liker det.
Vatner tipser om å tenke seg om før du kjøper inn alt det du pleier å gjøre.
– Varer som marsipan og nøtter kan være ganske dyrt, trenger du det? Kanskje du kan innføre noen nye tradisjoner med annen snaks dere liker bedre?
– I år har jeg foreslått for min familie at vi dropper julepølsa til julemiddagen. Den skal liksom ligge på fatet, men blir aldri spist, sier Sandmæl.
– Beregn mindre kjøtt per person, og mer tilbehør som ofte er rimeligere, tipser Simen.
Silje tipser om å vente til priskrigen starter.
– Da kan du få god pris på alt fra ribbe og pinnekjøtt til kålrabi, marsipan og mandler. Og bruk Kupp-appen til å se de ulike tilbudene.
Mot slutten av episoden smaker gjengen på ribbe som Simen har tilberedt. Han har en ribbe som koster 450 kroner per kilo, og en som koster 55 kroner per kilo. Silje og Agnete vet ikke hvem som er hvem.
– Den ene er litt høyere enn den andre, kommenterer Silje.
Den blir også test av surkål, klementiner og pepperkaker.
Hva kan man gjøre med restene fra julemiddagen? spør Agnete Simen om.
– Det er mye godt du kan lage av restene. Pinnekjøtt på hvit pizza med chèvre og honning for eksempel, sier han.