Det er desember, og mange har ikke planlagt eller kjøpt en eneste julegave ennå. Er du en av dem som venter til siste liten?
Én av tre nordmenn (33 prosent) sier at det hender at de panikkhandler julegaver, ifølge en fersk undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB.
Enda flere (43 prosent) sier at de ofte ender opp med å kjøpe dyrere gaver enn planlagt. Andelen som sier dette har ikke vært høyere siden 2011.
Litt flere menn (35 prosent) enn kvinner (32 prosent) panikkhandler. Flest panikkhandlere finner vi uansett kjønn i aldersgruppen 18–33 år. Over halvparten av disse venter til siste liten.
– Utsetter du gaveinnkjøpene til siste liten, kan det fort bli dyrere enn du hadde tenkt. I tillegg øker det sjansen for at du gjør et bomkjøp hvis du ikke finner det du leter etter, eller har en plan for hva du skal kjøpe, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.
Og i år er dessuten selve julaften på en søndag, så da blir det enda mer krevende for den som er ute i siste liten.
– Det er uansett lurt å være tidlig ute slik at varene du er på jakt etter ikke blir utsolgt. Skal du handle på nettet må du også ta høyde for at nettbutikken skal rekke å sende deg varene, så vent ikke for lenge, sier forbrukerøkonomen.
Hun minner også om at det kan være penger å spare på å sammenligne priser på nettet før du kjøper.
– Den muligheten kan du gå glipp av hvis du er ute i siste liten. Ikke vent til lille julaften, planlegg nå hva du kan gi, sier Sandmæl.
Det går an å glede andre uten å bruke penger
Sandmæl minner om at julehandelen i år kan bli en utfordring for flere. Nesten alt er blitt dyrere, og målinger viser at stadig flere må stramme inn forbruket.
Ifølge veldedige organisasjoner trenger flere enn på lenge nå hjelp til å få kjøpt inn det mest nødvendige.
– Har du ikke penger til julegaver eller julemat, fortell det til venner og familie. Da vil de forstå, samtidig som du gir dem muligheten til å hjelpe, sier Sandmæl.
Hun sier at ingen vil forvente at du kjøper gaver du ikke har råd til.
– Du kan likevel glede noen. Tenk tidlig på alternativer. Ikke utsett det. Kanskje kan du gi bort en tjeneste? For eksempel å sitte barnevakt eller å invitere noen med på skøyter eller tur i skogen. Det går an å glede andre uten å bruke penger, minner forbrukerøkonomen om.