Boligsparing bør ha førstepri når du er ung

Slik får du full BSU i 2021

- Ønsket om bolig kommer gjerne ikke før du skal kjøpe, og da er det surt å stå der med tom sparekonto, sier forbrukerøkonom.

DØRSTOKKMILA: – Det er vanskelig å komme ordentlig i gang med sparingen, erfarer Kornelia og Levi i DNB Ung. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 18. des 2020
Artikkelen er flere år gammel

Fire av ti unge i aldersgruppen 18 til 29 år planlegger i spare mer det neste året, viser  en fersk undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB. 

Bedre å spre sparingen over tid
Silje Sandmæl

Ifølge undersøkelsen er det bare 6 av 10 i den aktuelle målgruppen (18 opptil 34 år) år som sparer i BSU. 

- Det er fort gjort å vente til siste liten med å starte boligsparing, men da er det urealistisk høye summer som skal spares på kort tid. Det er mye bedre å spre sparingen over tid, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

Begynn å spare i BSU her

Få 5.500 kroner ekstra

Nytt år byr på nye muligheter til å få fart på boligsparingen. Maksimalt årlig sparebeløp i BSU ligger an til å bli økt fra 25.000 kroner til 27.500 kroner fra 2021. 

- Hvis du sparer full pott i  2021 og har tilstrekkelig inntekt, får du altså hele 5.500 kroner tilbake på skatten - hvis du ikke eier bolig allerede.

Nye BSU-regler i 2021

I siste statsbudsjett for 2021 har nemlig regjeringen foreslått å øke det årlige maksimumsbeløpet  til 27.500 kroner, mens skattefradraget skal forbeholdes dem som ikke eier bolig fra før. Les mer om dette her

Alle monner drar
Silje Sandmæl

- Dette er penger som kommer godt med i en ung lommebok. Målet bør være at pengene du får igjen på skatten går rett på BSU. Om ikke alt, så sett i hvert fall inn noe, sier Sandmæl.

Myndighetene krever at 15 prosent av boligens kjøpesum må være egenkapital, det vil si egne oppsparte penger. Skal du kjøpe en bolig til 2,5 millioner kroner, må du altså ha spart opp 375.000 kroner.

- Dette er store summer, så her har du ingen tid å miste. Alle monner drar. Jeg vet at 27.500 kroner høres ut som en uoverkommelig stor sum, men brutt ned på dager i året blir det cirka 75 kroner. Klarer du det? spør Sandmæl.

Begynn å spare i BSU her

Sandmæls fem steg til full BSU-konto:

1. Gå gjennom gamle synder

- For å kunne spare mer i det nye året, må du kartlegge hva du brukte pengene dine på i fjor. Gå inn i mobilbanken og sjekk hva du har brukt penger på de siste månedene. På den måten får du full oversikt over hva pengene dine faktisk går til og hvor det er mulig å kutte. 

- Tjensten "pengebruk" i mobilbanken gir deg oversikt over alt fra hvor mye du bruker på polvarer og mat til shopping, strøm, bolig. Og sist, men ikke minst; alle abonnementene dine! 

Alt dette kan du gjøre i mobilbanken

2. Skrell bort unødvendige utgifter

- Nå som du vet hva pengene din går til, er tiden inne for å bestemme hva du faktisk ønsker å bruke pengene dine på. Er kjøpekaffen verdt de ekstra tusenlappene i måneden? Hva med abbonnementene dine, bruker du alle? Stokk om på økonomien din, og sorter den slik du ønsker.

- Det kan også være mye å spare ved å bytte leverandører. Få oversikt over alle de faste utgiftene dine som strøm, forsikring, mobilregning osv. Bruk nettet til å sjekke ut om du kan få et bedre tilbud et annet sted.

BRUK MOBILBANKEN: - Sjekk i mobilbanken hva du bruker penger på, så ser du hvor du kan kutte, sier Silje Sandmæl. Foto: Stig B. Fiksdal

3. Sett opp budsjett

- Etter å ha stokket om på økonomien din og frigjort pengene du trenger er tiden inne for å sette opp et budsjett. Kontroll er nøkkelen til å kunne spare, og det får du gjennom oversikt. I budsjettet skriver du opp inntekten din og utgiftene du sitter igjen med fra steg to.

– Husk å sette opp en egen post i budsjettet til sparing. Her skriver du opp pengene du har frigjort fra forbruket ditt.

4. Lag matplan

- Sparepotensialet vårt er desidert størst på mat. De fleste av oss handler ofte, gjerne uten mål og mening. Du kan spare mye penger med en matplan og en handleliste.

- Bestem hva dere skal spise den kommende uken og storhandle på for eksempel mandagen. Med en handleliste unngår du impulskjøp og kjøp av ting du allerede har liggende i skuffen. Det er også mye penger å spare ved å velge rimeligere produkter

5. Spar fast og sett mål

- Et konkret sparemål gjør det mer motiverende å bruke mindre penger. Boligsparingen burde være førsteprioritet.

- Når det gjelder andre mer kortsiktige sparemål som en ny jakke eller en ferietur kan du laste ned appen «Spare» og opprette målene dine. I appen kan du velge mellom ulike sparemetoder for å enklere kunne nå målet ditt. Her anbefaler jeg en variasjon av å spare hver gang du drar kortet og ha et fast månedlig trekk.

Opprett morsom sparing her