Småsparer: Hva gjør du når aksjemarkedet faller?

Her er forbrukerøkonomens svar.

- Har du et sparemål som ligger et par år fram i tid, så bør du ikke selge deg ut nå, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom. Foto: Pernille Borchgrevink
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 09. mar 2020
Artikkelen er flere år gammel

- Koronaviruset og fall i oljeprisene har bidratt til usikkerhet og kraftig uro på verdens aksjebørser. Dette gjør at aksjemarkedet reagerer med store svingninger, forteller Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

Les DNB Markets sin morgenrapport om aksjefallet her

Hva gjør du?

Det er ubehagelig å se at sparepengene du har i aksjefond eller i enkeltaksjer faller i verdi.

- Dette fører til mange spørsmål der noen lurer på om de skal selge seg ut av aksjefond eller enkeltaksjer, mens andre spør meg om de bør kjøpe nå som markedet har falt en del, forteller Sandmæl.

Sandmæl viser fram innboksen sin i sosiale medier der det renner inn med spørsmål fra småsparere som lurer på hva de skal gjøre.

VINNERNE: - De langsiktige vinnerne blir ofte de som kjøper jevnt og trutt. Foto: Stig B. Fiksdal

For å hjelpe deg har DNB Nyheter bedt Sandmæl om å svare på spørsmålene som går igjen. 

Du har en månedlig spareavtale i aksjefond. Hva gjør du?

- Har du en månedlig spareavtale i aksjemarkedet og et langsiktig sparemål, er det lurt å sitte stille i båten og holde deg til planen. Det er viktig å være klar over at når du sparer månedlig så kjøper du både når aksjemarkedet går opp og ned. Det betyr at nå som aksjemarkedet går ned, så kjøper du billigere.

Du har puttet en engangssum i aksjefond som nå har tapt seg i verdi. Skal du selge?

- Har du et sparemål som ligger et par år fram i tid, så bør du ikke selge deg ut nå. Hvis det er slik at du MÅ ha pengene nå så er det jo ikke noe valg utenom og du må ta tapet. Må du selge deg ut så anbefaler jeg at du går ut litt og litt slik at du ikke selger alt på en spesielt rød dag.

- Til fremtidig sparing er mitt råd at du vurderer å heller putte penger i en månedlig spareavtale i et aksjefond, i stedet for å plassere alt inn en stor sum. De langsiktige vinnerne blir ofte dem som velger å kjøpe jevnt og trutt og med en månedlig spareavtale. 

Bør du begynne å spare i aksjefond nå som markedet er nede?

- Det kan være et godt tidspunkt å starte en månedlig spareavtale nå som markedet er nede. Men, da bør du absolutt ha et langsiktig tidsperspektiv på sparingen din. Har du kort tidshorisont, altså at du vet at du kommer til å trenge pengene dine i løpet av ett år eller tre, bør du ikke ta sjansen. Det er fortsatt stor usikkerhet i markedet og ingen kan spå fremtiden.

Du ønsker å kjøpe enkeltaksjer nå som markedet er nede. Hva bør du kjøpe?

- Det er viktig å huske på at enkeltaksjer har høyere risiko enn aksjefond. Nå som aksjemarkedet er så nervøst svinger kursene kraftig opp og ned og det å time markedet er nesten umulig. Hvis du ønsker å ta risikoen bør du være forberedt på muligheten for videre tap.

Disclaimer:

Ved investering i aksjemarkedet er det viktig å være klar over at historisk avkastning  ikke er noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil bl.a. avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, verdipapirfondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.