Dette bruker vi på konfirmasjonsgaver

Konfirmasjonssesongen er i full gang! Så mye bruker vi på gaver.

SKAL DU I KONFIRMASJON? - Finn ut hva konfirmanten sparer til, oppfordrer forbrukerøkonom Silje Sandmæl. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 22. apr 2022
Artikkelen er flere år gammel

Penger troner øverst på de fleste konfirmanters ønskeliste, fremgår det av undersøkelser DNB har gjort.

- Men en opplevelse eller en ting kan også bli godt tatt imot. Det kan være noe som går i arv eller en bruksting som konfirmanten kan ha glede av i mange år fremover, som for eksempel sovepose, telt, liggeunderlag eller koffert, foreslår hun.

Å gi penger blir imidlertid aldri feil.

- Derfor er det også det de fleste gir. Men gi ikke kontanter. Overfør heller til konto. Eller gi fondsandeler, oppfordrer Sandmæl. 

- Og gi ikke mer enn du har råd til. Det er det ingen som forventer, presiserer hun.

Så mye gir vi

I løpet av året skal 1 av 3 av oss gi en konfirmasjonsgave, men hvor mye tenker vi egentlig å gi?

Naturligvis varierer det på hvem vi skal gi gave til. Til egne barn planlegger nordmenn å bruke 11 500 kroner på gaver. 

Fra besteforeldrene kan konfirmantene forvente å få i snitt ca 7 700 kroner på gavebordet. Fra tanter og onkler får konfirmantene i snitt 1 500 kroner, og 950 kroner fra andre som skal i konfirmasjonen. Fra folk som ikke skal i selve konfirmasjonen, kan konfirmanten forvente å få 400 kroner.

 

Kjøp fond i gave her

Forbrukerøkonomen har vært i konfirmasjoner der konvolutter med penger blir åpnet mens navn på giveren og beløpet leses opp høyt foran alle gjestene.

- Det er ikke noe hyggelig – verken for den som gir mest eller for den som gir minst, erfarer hun.

Sandmæl oppfordrer derfor til å holde konfirmasjonene kontantfrie. 

- Det gjør også veien til sparing kortere, mener hun. 

Det er fort gjort å føle seg litt nyrik etter konfirmasjonen
Silje Sandmæl

Slik lager du en kontantfri konfirmasjon

En kontantfri konfirmasjon må imidlertid planlegges og forberedes godt. Og gjestene må få oppfordringen og konfirmantens ønsker.

- Foreldrene bør starte med å snakke med konfirmanten om hva vedkommende ønsker å spare til og deretter opprette ulike kontoer til hvert av sparemålene, anbefaler hun.

Når sparemålene er satt kan potensielle gjester få listen og velge hvilket sparemål de vil bidra til. 

- Er du gjest eller vil gi en gave, skriv gjerne på kortet at du har gitt et bidrag til for eksempel mopedlappen, men ikke beløpet, anbefaler Sandmæl.

Sandmæl anbefaler foreldre å opprette følgende kontoer for barna før de skal konfirmeres:

Hun forklarer hvorfor:

- Boligspar Ekstra er et godt valg hvis du vil gi penger til fremtidig bolig for barn eller barnebarn som ikke ha noe særlig inntekt ennå. Kontoen gir ikke skattefradrag, men bedre rente enn sparekonto. 

Du kan starte sparing til barn i Boligspar Ekstra når barnet er født. Når det fyller 18 år, vil det selv få disponere kontoen. Når barnet får inntekt på mer enn 84.000 kroner i året bør imidlertid sparing i BSU prioriteres, som skattefradrag og enda bedre rente. Penger som er spart i Boligspar Ekstra kan da overføres til BSU om ønskelig, det vil si maksimum 27.500 kroner i året.

- En aksjesparekonto opprettes til fremtidige sparemål. Til konfirmanten flytter for seg selv eller til studier i utlandet for eksempel. I en aksjesparekonto kan konfirmanten selv velge hvilke aksjefond eller enkeltaksjer pengene skal investeres i. Disse investeringene vil det være både spennende og lærerikt for konfirmanten å følge med på.

- En eller flere sparekontoer kan opprettes til de ulike sparemålene konfirmanten ønsker seg. Opprett for eksempel en sparekonto til mopedlappen og en annen til ny telefon.

Penger til et formål er vanskeligere å rote bort

Sandmæl mener at du ved å gi penger kontantfritt til et øremerket formål bidrar til at konfirmanten ikke kaster bort pengene på noe han eller hun vil angre på etterpå. 

- Det er fort gjort å føle seg litt nyrik etter konfirmasjonen, og da sitter pengene gjerne løst, sier hun.

VIKTIG BIDRAG: Sandmæl mener at du ved å gi penger kontantfritt til et øremerket formål bidrar til at konfirmanten ikke roter bort pengene. Foto: Stig B. Fiksdal

Innholdet i denne artikkelen er verken ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon.