Her er summene vi skal gi årets konfirmanter

I år strammer konfirmantforeldrene inn på gavesummen, men gjestene gir fortsatt det samme, viser ny undersøkelse.

BELØPSPRESS:  – Jeg har vært i konfirmasjoner der navn og beløp blir lest opp høyt foran gjestene, forteller Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. Foto: Thomas Strzelecki.
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 03. mai 2019
Artikkelen er flere år gammel

Hvert år er det penger som topper konfirmantens ønskeliste. Etter to år med en økning i beløpene på gavebordet velger nå konfirmantforeldrene å stramme inn, viser ny undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB.

Flere føler nok på et beløpspress

Årets konfirmanter kan vente seg 10.848 kroner i snitt på gavebordet fra foreldrene sine. Dette er en nedgang på hele 2.237 kroner fra fjorårets beløp på 13.085 kroner.

– Årsaken til nedgangen kan være flere. Etter historisk lav boliglånsrente over mange år, varsles det nå om en høyere rente. Dette kan føre til at noen familier er mer forsiktige med store gavebeløp enn tidligere, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

Lærepenger gir barnet ditt nyttig kunnskap om smart pengebruk og sparing. Tilpasset barneskolealder og tenåringer

Her er summene gjestene skal gi

Der foreldrene kutter tusenlapper, reduserer gjestene gavebeløpet med et par hundre kroner.

Navn og beløp ble lest opp høyt foran gjestene

Årets konfirmanter kan regne med å få rundt 7200 kroner fra besteforeldre, 1300 kroner fra onkler og tanter, og 800 kroner fra andre som skal i konfirmasjonen. Fra folk som ikke skal i selve konfirmasjonen, kan konfirmanten forvente å få 375 kroner.

– Flere føler nok på et press om å gi en bestemt sum. Særlig når man gir kontanter blir summen veldig tydelig. Jeg har vært i konfirmasjoner der navn og beløp blir lest opp høyt foran gjestene. Det er ikke noe hyggelig å føle på at du gir mindre enn andre. Dette tror jeg bidrar til at man gjerne gir litt mer enn du ønsker, sier Sandmæl.

Hva med å gi fond i gave? Da kan pengene vokse sammen med konfirmanten

IKKE GI KONTANTER: – Det er mye lenger vei til sparing hvis man skal dra til banken for å sette inn kontanter, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. Foto: Pernille S. Borchgrevink.

Dropp summen på kortet

Sandmæl har klare råd til årets konfirmantforeldre. Rådene mener hun vil bidra til å dempe beløpspresset og forhindre at konfirmanten bruker opp pengene på noe han eller hun vil angre på.

Send over sparemålene til gjestene og si at de kan sette inn valgfritt beløp

– Ta en prat med konfirmanten om hva han eller hun ønsker å oppnå framover. Det kan være å kjøpe skuter, eller å ta sertifikatet. Framtidig bolig er jo også lurt å tenke på, sier Sandmæl.

Når dere har bestemt hvilke sparemål konfirmanten har, synes Sandmæl at dere bør gjøre følgende:

– Åpne forskjellige kontoer øremerket det konfirmanten ønsker. Send deretter over sparemålene til gjestene og si at de kan sette over et valgfritt beløp. Be gjestene om å skrive på kortet hvilke sparemål de har bidratt til, men ikke selve beløpet, sier Sandmæl.

Sandmæl påpeker også at det går an å sette et maksbeløp, og presisere at det ikke finnes noe nedre beløp.

Les også:Praten alle konfirmanter bør få før den store dagen

Ulik konto til ulikt formål

Hva slags kontoer dere bør opprette kommer an på hva konfirmanten ønsker seg. Her er Sandmæls anbefalinger ut ifra konfirmantens sparemål:

  • Penger som skal brukes om kort tid (f.eks. førerkort eller iPhone): Her kan dere opprette en eller flere ulike sparekontoer.
  • Penger som skal brukes lengre fram i tid (f.eks. utveksling eller friår): Her kan dere ta litt mer risiko i bytte mot muligheten for høyere avkastning på sparepengene. Fondssparing er et godt alternativ her.
  • Boligsparing: I BSU start kan dere spare til bolig med samme gode rente som på en ordinær BSU-konto. Denne kontoen følger ikke med noe skattefradrag, så pengene bør flyttes over til en vanlig BSU-konto når konfirmanten har en skattbar inntekt.