Har du mer penger enn du trodde?

Ikke la deg blende av penger på kortvisitt på konto

Forsommeren og sommeren er høysesong for kortreservasjoner – og dermed også for penger på «kortvisitt». Det vil si penger som bare er midlertidig tilbake på konto før de endelig blir trukket.

PENGER PÅ KORTVISITT? Det er høysesong for kortreservasjoner – og dermed også for penger som kommer tilbake på konto på «kortvisitt» før de endelig blir trukket.  Da gjelder det ikke å la seg lure til å tro at du har mer penger enn hva som er tilfellet. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 10. jul 2020
Artikkelen er flere år gammel

 

  • Det som skjer når du bestiller reise, hotell eller leiebil med bankkortet ditt, er at beløpet du handler for reserveres på kontoen din i kjøpsøyeblikket. Men det stopper ikke der.
  • I neste omgang vil kortselskapet ofte fjerne kortreservasjonen før beløpet endelig trekkes. I så fall vil beløpet komme tilbake på kontoen din. Men bare midlertidig. Beløpet trekkes endelig et par dager etterpå uavhengig av hvor mye penger du har på konto.

– Da gjelder det ikke å la seg lure til å tro at du har mer penger enn hva som er tilfellet. Dét er det imidlertid mange som gjør, erfarer avdelingsleder i DNB Kundeservice, Reidar Krokås.

 

Mange lar seg blende

 

DNBs kundeserviceavdelinger får jevnlig – og spesielt om sommeren – spørsmål fra kunder som opplever dette og derfor trodde at de hadde mer penger på konto enn de egentlig hadde. De forstår ikke hvorfor de plutselig har mindre penger eller går i minus når beløpet endelig trekkes fra konto.

– Du får ikke noe varsel fra kortselskapet om at reservasjonen blir fjernet. Det kan derfor virke som om saldo er feil, så det er viktig å sjekke bevegelsene på konto dersom saldo er høyere eller lavere enn forventet. Hvis du har mer på konto enn forventet bør du sjekke om for eksempel siste flybestilling eller lignende er forsvunnet fra siste transaksjoner. I så fall vil denne snart bli trukket på nytt, forklarer Krokås.

– Hvis du vil unngå at dette skjer, bruk kredittkort, råder han.

Hvis du har kredittkort og bruker dette når du bestiller reise, hotell eller leiebil, så slipper du reservasjoner på bankkontoen din.

Les mer om DNBs kredittkort her

 

Reservasjoner ved pumpene

Sommer og ferietid gjør at mange nordmenn er på veiene og det medfører at bilene også må fylles med drivstoff. Da er det verdt å vite at kortutstederne reserverer et fast beløp, vanligvis 1 500 kroner, deretter trekkes beløpet du har fylt drivstoff for. Dersom et mindre beløp er tilgjengelig, reserveres dette og pumpingen avsluttes dersom saldo står i null.

Reservasjonene skjer uavhengig om du bruker BankAxxept, VISA eller Mastercard når det betales med pumpen. Ved bruk av BankAxxept tilbakeføres reservasjonen umiddelbart etter fullført tanking, mens det kan ta noen dager ved bruk av VISA eller Mastercard.

- I sommermånedene får vi mange telefoner inn på kundesenteret vårt angående reservasjoner fra bensinstasjoner. Kundene ønsker at vi skal fjerne reservert beløp, men dette er dessverre ikke noe verken vi eller bensinstasjonen kan gjøre. Som oftest fjernes reservasjonen kort tid etter fylling, men i noen tilfeller henger den i noen dager, sier Silje Torsvik, avdelingsleder i DNB Kundeservice.

Det finnes riktignok en løsning for å unngå reservasjoner.

- Dersom man er avhengig av pengene man har igjen på konto etter fylling er et tips å betale i kassen for å unngå at pengene reserveres, avslutter hun.