Lever du i forkant?

Ingrid Bergtun kjøpte bil på kreditt

I podkasten "Nåtidshjernen" forteller gründer Ingrid Bergtun om pengesmellen hun helst skulle unngått som ung.

Ingrid Bergtun (29) og Kornelia Minsaas (26) deler sine kredittkorttabber i ny podkastepisode. Foto: Pernille S. Borchgrevink
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 13. jan 2021
Artikkelen er flere år gammel

Har du noen gang brukt penger du ikke har? Da er du ikke alene. I siste episode av Nåtidshjernen forteller syinfluencer og gründer Ingrid Bergtun (29) om da hun kjøpte bil med kredittkort.

- Jeg gikk på en smell der! Jeg kjøpte lappen selv, og manglet penger til bil. Så da skaffet jeg meg kredittkort, forteller Bergtun meg.

Klarte du å betale det tilbake?

- Det tok sin tid. Jeg gjorde bomkjøpet rett før studietiden, og endte opp med å betale mye i renter, forteller Bergtun.

Lysten på noe her og nå styrer oss

Å velge sparing fremfor kredittkort når vi ønsker noe kan være utfordrende ifølge atferdspsykologer. Det skyldes at lysten på noe her og nå overstyrer det langsiktige og rasjonelle. 

Ingrid Bergtun lurer på om man har en nåtidshjerne hele livet. Hun er neppe alene. 

- Jeg tror spontanitet og korttenkthet er en del av personligheten min. Det gjelder også andre valg jeg tar i hverdagen, alt fra bruktkupp til leilighetskjøp, sier Ingrid. 

Se et utdrag fra episoden her:

I podkasten snakker vi om fordeler og ulemper ved kredittkort, om tabbene vi skulle unngått, i tillegg til å dele gode tips til hvordan vi har lært å kontrollere impulsmuskelen. Finansrådgiver Oda Rostad Brennås deler også gode råd til deg som ofte lever i forkant.

- Målet med podkasten er å skape mer åpenhet. Det er gjerne skammen som gjør at et lite feiltrinn blir skikkelig stort fordi du ikke får hjelp, eller lukker øynene for problemet. Ved at flere deler kan vi hjelpe andre med å unngå at det går skikkelig galt. De aller fleste tar noen dårlige valg med økonomien sin som fersk i voksenlivet, forteller Kornelia. 

Lytt til podkasten Nåtidshjernen der du finner podkaster!