Er du nysgjerrig på hva partneren din bruker penger på?
I denne episoden av Pengetabu hjelper vi Lukas som lurer på om han har rett på å se hva partneren bruker penger på. Han opplever ofte at samboeren ikke har nok penger til deres felles konto, og når han spør hva hun bruker penger på får han unnvikende svar.
– Det er forskjell på hva du har lov til og krav på, om du er samboer eller gift, forklarer forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl.
Er du samboer har du ikke rett på innsyn. Er dere gift så har dere ikke rett på innsyn i hva hverandre bruker penger på, men dere har rett på å få opplyst saldoen på kontoene til hverandre. Banken kan også oppgi saldo for flere tidspunkter bakover i tid, slik at endringer av betydning kan avdekkes, for eksempel månedlig saldo over en periode. Men banken har taushetsplikt om transaksjoner.
– Når man som samboere har en felles konto, er det vanlig at begge har disposisjonsrett på den. Da kan man se hva som går inn og ut av den kontoen. Hvis kun den ene har disposisjonrett bør man endre slik at begge har det, forklarer hun.
Tore Petterson, som er gjest i denne episoden, er EQ-terapaut og har noen tips til hvordan man kan snakke om ting som er litt vanskelig.
– For meg har penger alltid vært en skambelagt ting, så da har jeg trengt å snakke med noen som ikke dømmer meg, forklarer han.
Derfor råder han Lukas til å være en god lytter, og gå inn med en ikke-dømmende holdning når han skal snakke med partneren sin om pengebruken.
– Legg fra deg alle fordommer om hvordan penger skal brukes, sier han.
Både Tore og Silje har forslag til hvordan du skal gå frem i denne situasjonen.
– Fortell hva det gjør med deg at partneren ikke klarer å sette inn nok penger på felles konto, sier Tore.
Han legger til:
– Hvis jeg ønsker å vite hvordan mine venner egentlig har det, så pleier jeg å si noe vanskelig først, slik at de føler det trygt å dele tilbake.
– Det handler jo ikke spesifikt om hva hun bruker penger på, men hvordan de løser situasjonen sammen. Hvor mye de skal overføre hver og hvordan de får økonomien til å gå rundt, sier Silje.