Kronesvekkelsen slår ikke direkte ut i prisøkning

Kronesvekkelsen vil neppe resultere i høyere priser for norske forbrukere over natten. Et unntak er kanskje importerte ferskvarer.

UMULIG: Seniorøkonom i DNB Markets, Oddmund Berg, mener det er umulig å beregne når og hvor mye kronesvekkelsen vil slå ut i høyere pris. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 24. mar 2020
Artikkelen er flere år gammel

Den norske kronen har de siste ukene svekket seg rekordmye, cirka 20 prosent mot euro og amerikanske dollar.

Seniorøkonom i DNB Markets, Oddmund Berg, mener at det i dagens situasjon er umulig å beregne når og hvor mye kronesvekkelsen vil slå ut i høyere priser for norske forbrukere.

En slik sjokksvekkelse ville i normale tider ført til økt inflasjon.
Oddmund Berg

- En slik sjokksvekkelse av kronekursen, ville i normale tider ført til økt inflasjon. Men nå har vi i tillegg en rekke smittetiltakseffekter innenlands og utenlands, som gjør det vanskeligere å si hvordan valutakurssjokket arter seg, sier Berg.

Seniorøkonomen sier at hvis noen varer nå blir dyrere, vil importører og forbrukere kanskje også begynne å se etter billigere alternativer.

- Vanlige økonomiske mekanismer kan altså komme til å moderere effekten av svekkelsen, påpeker han.

Valutasvingninger gir vanligvis ikke raske utslag i Norge

Berg legger til at valutasvingninger ikke er det som raskest gir utslag for norske forbrukere i Norge.

- Selv om det blir dyrere å importere, så er mange varer allerede kjøpt og valutavekslinger sikret, slik at dette ikke får utslag i høyere priser på veldig kort sikt.

PRISØKNING? - Frukt og grønt påvirkes vanligvis umiddelbart, men har ikke steget ennå, sier kommunikasjonsdirektør i Coop, Bjørn Takle Friis. Foto: Coop

Importerte ferskvarer et unntak

Kommunikasjonsdirektør i Coop, Bjørn Takle Friis, bekrefter at dette langt på vei gjelder også for mange matvarer, men ikke importerte ferskvarer som for eksempel frukt og grønt.

Frukt og grønt har kort holdbarhet og importeres hyppig og kontinuerlig
Bjørn Takle Friis

- Importerte tørrvarer er lagervare og vil ha samme utsalgspris så lenge de selges fra eksisterende lager hos oss og våre leverandører. Frukt og grønt, derimot, har kort holdbarhet og importeres hyppig og kontinuerlig. Derfor påvirkes prisene på slike varer vanligvis umiddelbart når kronen svekker seg, erfarer han.

Friis presiserer at prisene foreløpig ikke har steget på noen av Coops matvarer som følge av kurssvekkelsen.

- Dette avhenger av når leverandørene øker sine priser, sier han.

Lavere aktivitet i økonomien - mindre handel

Seniorøkonom Berg mener at det nå kan ta lengre tid enn vanlig før leverandørenes lagre går tomme – kanskje med unntak av varegrupper som folk har hamstret.

- Det at koronakrisen og tiltakene har ført til lavere aktivitet i økonomien, kan medføre at det tar lengre tid før importørene må fylle på lagrene sine og dermed merker kronesvekkelsen. Det kan føre til enda tregere prisutslag enn det vi normalt ser, sier han.

Utenlandske butikker er blitt dyrere

Handel på utenlandske nettbutikker og i utlandet er allerede blitt like mye dyrere for nordmenn som kronen har svekket seg mot aktuelle valutaer. En euro koster i skrivende stund rundt 12 kroner og en amerikansk dollar rundt 11 kroner.

Nordmenn "på tur" handler

Berg sier at lav kronekurs ikke stoppet nordmenn fra å handle i utlandet mot slutten av 2019. 

Lav kronekurs påvirket ikke nordmenns handel i utlandet nevneverdig
Oddmund Berg

- Kronen har svekket seg over en periode. Selv om den ikke var like svak på slutten av fjorået som nå, så vi at lav kronekurs ikke påvirket nordmenns handel i utlandet nevneverdig. De handlet like mye. Det kan tyde på at kronen i praksis kanskje ikke var så svak som vi trodde. Egentlig er det først når valutakursen er så lav at den endrer handelen eller folks forbruk, at vi kan begynne å snakke om at den er for svak eller for sterkt, mener han.

Om nordmenn vil handle like mye i utlandet med dagens kronekurs, gjenstår å se. Men svaret kan komme om noen måneder – når og hvis nordmenn begynner å reise igjen.

God inntektssikring i Norge

Berg mener at mange nordmenn fortsatt vil ha relativt god kjøpekraft.

- I disse krisetider har norske husstander god inntektssikring sammenlignet med husstander i mange andre land, gjør han oppmerksom på.

Fortsatt svak krone

DNB Markets legger ikke til grunn at kronen skal styrke seg i vesentlig grad med det første.

- Det er få som tror at vi i uoverskuelig fremtid vil se nitallet mot euro igjen. Den norske kronen vil nok holde seg relativt svak fremover, men hvilket nivå den vil stabilisere seg på er veldig vanskelig å anslå på dette tidspunktet, mener han.