Pensjonsprepp
- Aldri gi fra deg kortopplysninger, bank-id eller passord.
Det sa Sebastian Takle, som leder DNBs Financial Cybercrime Center, da han deltok på sendingen «Pensjonsprepp» nylig:
– Kriminelle prøver å utnytte sårbarheter hos oss, og lure oss til å enten gi fra oss pengene våre, eller gi fra oss tilgangen til pengene våre, sier Sebastian Takle, som leder DNBs Financial Cybercrime Center.
Bedrageriene utføres av profesjonelle, organiserte, kriminelle miljøer
I fjor forsøkte kriminelle å bedra DNB og DNBs kunder for 1,2 milliarder kroner. Av dette ble i overkant av 1 milliard kroner stoppet.
– Bedragerier har blitt ett av de raskest voksne samfunnsproblemene vi har, og bedrageriene utføres av profesjonelle, organiserte, kriminelle miljøer. Det er miljøer som er involvert i våpen, narkotika og menneskehandel.
70 prosent av bedrageriene er såkalt «phishing». «Phishing» er kriminelle som utgir seg for å være noen vi har tillit til, for eksempel politiet eller banken din, og så prøver de å få oss til å gi fra oss noe som vi vet at vi egentlig ikke burde gi fra oss.
– Det er her de store, tunge kriminelle aktørene setter inn støtet. Aldri gi fra deg kortopplysninger, bank-id-godkjenning eller passord, sier Takle.
Sosial manipulasjon er bedragerityper hvor de kriminelle prøver å få deg til å frivillig gi fra deg pengene dine.
– Sosial manipulasjon er kjærlighetsbedrageri eller investeringsbedrageri. Denne formen har stabilisert seg på et veldig høyt bedragerinivå.
Mange tør ikke å si i fra og det må vi komme bort fra
Takle forteller at mange opplever mye skam rundt det å bli bedratt. Han mener det er viktig å vite at de kriminelle er profesjonelle aktører som har dette som heltidsjobb, og dette er måten de tjener pengene sine på.
– Det er mange som ikke tør å si fra, det er mange som ikke tør å ringe banken sin, eller kanskje innrømme overfor seg selv at de har blitt lurt, og det må vi komme bort fra, sier han.