Derfor bør du lage et feriebudsjett

- Ender du opp med å stå i minus etter ferien, blir det en kjip start på høsten, sier forbrukerøkonomen.

UNNGÅ KRANGLING OG SKUFFELSER I FERIEN: Lag deg et feriebudsjett! Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 26. mai 2023
Artikkelen er flere år gammel

Ifølge en undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB i fjor, svarer hele 7 av 10 at de ikke setter opp et budsjett for ferien.

Forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl anbefaler å ha en viss oversikt over hvor mye du skal bruke på årets sommerferie. 

- Det er ikke kun for å ha kontroll på utgiftene, men også få å kunne prioritere det som betyr mest slik at du unngår skuffelser i ferien. Gjør du alt du har lyst til og ender opp med minus etter ferien blir det en dårlig start på høsten.

Budsjettet er kun et klikk unna!

-Jeg tror mange ikke lager et budsjett fordi man tror det er tidkrevende og vanskelig, sier Sandmæl.

- I mobilbanken til DNB tar det ikke mange minuttene å lage et budsjett.

Lag et budsjett i mobilbanken raskt og enkelt!

Et budsjett har flere bruksområder

- Ved å sette opp et budsjett får du kontroll over utgiftene dine. I tillegg blir det enklere å prioritere det som gir mest glede. Hvis det er viktig å bo bra i ferien bør pengene legges i det i stedet for å spise ute for eksempel. Tenk etter hva som var viktigst sist du var på ferie. Gode ferieminner trenger nemlig ikke koste så mye, anbefaler Sandmæl.

Med en oversikt blir alt så mye enklere!
Silje Sandmæl

Unngå krangling og skuffelser på turen

Et budsjett kan også brukes til å forventningsstyre.

- Reiser du på familietur vil alle i familien ha forskjellige forventninger. Om dere ikke prater om det på forhånd kan det oppstå både krangling og skuffelser, sier hun. 

Sandmæl råder deg derfor til å bruke budsjettet til å få en oversikt over hva folk har lyst til på ferien. Det er en god øvelse for å vise barna at de ikke får gjort alt de kanskje har lyst til, fordi det følger med en kostnad.

- Barna kan ha kjempelyst til å dra på badeland, tivoli og leie båt i ferien, men hvis lommeboka ikke strekker til så er det bedre å avklare hva familien har mulighet til å gjøre i forkant i stedet for å ta det i ferien.

 

Gi lommepenger til barna på ferie

- Jeg anbefaler også å ha med lommepenger til barna som et punkt i budsjettet. Barn er mer bevisste når det er snakk om å bruke egne penger, i tillegg lærer de seg å prioritere.

Sandmæl anbefaler å gi barna noen oppgaver før ferien slik at de kan tjene inn lommepengene.

- Og det beste av alt! Med lommepenger i ferien slipper du også maset fra barnet om alt de har lyst på.  

Et siste råd fra forbrukerøkonomen om feriebudsjettet: - Et budsjett kan også være en sjekkliste for hvem som skal gjøre hva i forkant av ferien. Som for eksempel å booke restauranter, utflukter og lignende. Med en oversikt blir alt så mye enklere!