Slik lager du budsjett for 2019

Nær fire av ti nordmenn har satt seg økonomiske nyttårsforsetter for 2019, og budsjett er en av dem, viser undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB.

FÅ MER UT AV PENGENE DINE: – Et budsjett vil hjelpe deg med å få kontroll over forbruket ditt. Først da kan du bruke mindre og spare mer, sier forbrukerøkonom. Foto: Stig B. Fiksdal.
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 21. des 2018
Artikkelen er flere år gammel

Det som topper listen over økonomiske nyttårsforsetter er å spare mer og å bruke mindre penger. Ifølge Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB, vil et budsjett være avgjørende for å lykkes.

De fleste får seg et sjokk når de går gjennom forbruket sitt

– For å kunne spare mer eller bruke mindre er vi nødt til å ha oversikt og kontroll over hva pengene våre går til, sier hun.

I «min økonomi» vil du finne en budsjett-funksjon der du kan sette opp det nye budsjettet ditt for 2018.

Mange får sjokk

Nordmenn er dårligst i Europa på å sette opp budsjett, viser undersøkelse gjennomført i 2015. Ifølge Sandmæl skyldes dette de fleste av oss har god råd, og derfor ikke er nødt til å ha oversikt.

– Så lenge pengene strekker til gjennom hele måneden, gir det en følelse av at vi har kontroll og oversikt, sier hun.

Når du har kartlagt hva pengene dine går til er tiden inne for å tenke gjennom hva du ønsker å endre på ved forbruket ditt

Men, det er langt fra tilfellet, ifølge Sandmæl.

– De fleste får seg et sjokk når de går gjennom forbruket sitt og ser hva pengene faktisk går til. Dette setter i gang en tankeprosess rundt hva man egentlig vil få ut av lønningen sin, som man jobber så hardt for, sier hun.

Realisere det du drømmer om i 2019, last ned Spare og kom i gang

Sjekk hva du brukte penger på i 2018

For å kunne sette opp et budsjett må du vite hva du typisk bruker på de ulike postene. Dette kan du enkelt finne ut av ved å sjekke ut «min økonomi» i nett- eller mobilbanken.

Ved å kutte ned på forbruket ditt vil du få mer penger til overs til sparebøssa

– Når du har kartlagt hva pengene dine går til er tiden inne for å tenke gjennom hva du ønsker å endre på ved forbruket ditt. Stokk om på økonomien din og skriv ned de nye beløpene du skal bruke på hver post, sier Sandmæl.

– Ved å kutte ned på forbruket ditt vil du få mer penger til overs til sparebøssa. Tenk gjennom hva du ønsker å spare til og hvor mye du skal spare i måneden, legger hun til.

Slik lager du budsjett

I «min økonomi» vil du altså finne en budsjett-funksjon der du kan sette opp det nye budsjettet ditt for 2018.