For Silje Malene og Numan er det en selvfølge at parforholdet- og økonomien er likestilt.
Silje Malene Özdemir og Numan Özdemir bor på Jeløya utenfor Moss med sine to barn. For Silje Malene har det alltid vært en selvfølge med likestilling i hjemmet, også innenfor økonomi.
– Jeg og Numan er ett lag, og det vi tjener går til samme pott. Da jeg studerte betalte han det meste av regninger, mens når jeg tjener mer så er det en selvfølge at jeg betaler mest.
Silje Malene og Numan har også funnet en god måte å fordele hverdagslige plikter seg imellom.
– Jeg elsker å planlegge, så jeg lager ofte handleliste og pakker sekker. Numan er flink på de praktiske oppgavene som å hente og levere, og lage middag. I tillegg liker jeg å undersøke hvordan du kan finne billige og gode løsninger, så Numan tilrettelegger for at jeg kan bruke tid og kapasitet på det, sier hun.
Hun understreker:
– Vi har hatt veldig lik tilnærming til dette helt fra starten av. Om vi ikke hadde hatt det, hadde det vært en kampsak for meg. Jeg mener det er en selvfølge at det skal være likestilt.
Hvordan kombinerer du mammarollen og familielivet, med karriere?
– Mammaer er de beste lederne, sier Silje Malene med et smil om munnen.
Hun fortsetter:
– Du blir så god på "time management" og til å få mest mulig ut av døgnet. God laginnsats er nøkkelen til at vi får det til å fungere så bra, sier hun.
Silje Malene forklarer at de bytter på hvem som gjør hva hjemme. De tilrettelegger for at den ene kan fokusere fullt og helt på jobb en dag, også kan de bytte dagen etter.
– Jeg har vokst opp i et hjem der det alltid har vært "våre penger" og "våre langsiktige sparemål", uavhengig av hvem som har tjent mest eller jobbet mest. Det har gitt meg følelsen av at det er en selvfølge at det er likestilt.
Silje Malene er glad for at hun har fått med seg disse verdiene hjemmefra, og er opptatt av å videreføre dette til sine barn.
– Det er viktig for meg at barna våre lærer seg verdien av penger, og at de skjønner at du må jobbe for å tjene dem.
Silje Malene og mannen er bevisste på at guttene skal forstå at de ikke alltid kan få det de har lyst på.
– Noen ganger må vi spare til noe før vi kan kjøpe det, noen ganger har vi ikke råd, og noen ganger går vi tomhendt ut av butikken, avslutter hun.
Agnete Bråtun er innholdsprodusent i DNB og er opptatt av likestilling. Hun ønsker å tette kapitalgapet mellom kvinner og menn, men trenger noen forbilder å lære av. På veien møter hun blant annet en ung kvinnelig grunder som har gjort boller til business og en mamma som brenner for likestilt parforhold og barnas fremtid.