Unngå bunadssjokket på 17. mai

Trenger jeg en egen forsikring til bunaden?

- Den vanligste årsaken til at bunadsforsikringen benyttes, er at folk søler.

HØY VERDI: Bunaden er noe de fleste ønsker å ta godt vare på. Foto: NTB
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 10. mai 2024
Artikkelen er flere år gammel

- Til tross for at bunaden kanskje er det dyreste plagget vi eier, er det bare et fåtall som faktisk har forsikret den, forteller skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

Mange tenker at innboforsikringen de har dekker bunaden dersom noe skulle skje. En innboforsikring kan dekke skader på bunaden i enkelte tilfeller, men når du bruker den utenfor boligen er den ofte ikke godt nok forsikret.

Vi anbefaler at du sjekker hva innboforsikringen din dekker
Therese Hofstad-Nielsen

- Folk kan få seg en uheldig overraskelse om de tar for gitt at bunaden erstattes gjennom innboforsikringen. Vi anbefaler at du sjekker hva innboforsikringen din dekker. Her vil blant annet verdien på bunaden være avgjørende, i tillegg til hvilken dekningsgrad du har valgt på forsikringen. Kanskje bør du vurdere en egen bunadsforsikring, tipser Hofstad-Nielsen.

VERDISAKFORSIKRING: - Kanskje bør du vurdere en egen verdisakforsikring eller «bunadsforsikring», tipser Hofstad-Nielsen. Foto: Fremtind

- Det søles rødvin, is, ketchup og sennep

Typiske bunadsskader fra selve nasjonaldagen er søl.

- Den vanligste årsaken til at bunadsforsikringen benyttes, er at folk søler. Det søles rødvin, is, ketchup og sennep, flere får mindre rifter og huller i stoffet, og flere mister bunadssølv, sier Hofstad-Nielsen.

Unngå at mugg og møll gjør skade

Når bunaden skal henges bort bør du ikke slurve med luftingen, selv om det kan være fristende å komme seg raskt i seng etter en lang dag. Noe av det viktigste er å sørge for at bunaden er ren og i god stand når den henges bort etter bruk.

- Vi får ofte inn skader på bunaden som skyldes insekter og møll. Dette dekkes ikke av forsikringen, siden det er ditt eget ansvar å oppbevare bunaden forsvarlig, opplyser skadeforebyggeren.

- Vi får ofte inn skader på bunaden som skyldes insekter og møll
Therese Hofstad-Nielsen

Når bunaden skal henges bort, må den være tørr, slik at den ikke mugner. Om bunaden får henge til lufting en natt, kvitter den seg med lukt og fukt.

Er du likevel så uheldig at du har fått møll på bunaden? Da bør den ristes godt, og fryses ned over natten for å drepe eventuelle egg. Deretter børster og rister du bunaden ren for møllrester og egg.

*Kilde: Norsk institutt for bunad og folkedrakt