Snart 17. mai:
Bunaden er kanskje det dyreste plagget man har. Likevel har bare de færreste forsikret den.
Årsaken kan være at mange tror bunaden dekkes av innboforsikringen, og det kan være riktig i noen tilfeller.
– Men innboforsikringen dekker sjelden skader som oppstår på bunaden når den er i bruk utenfor boligen. I tillegg har denne forsikringen høyere egenandel ved skade enn en verdisakforsikring/bunadforsikring, gjør forsikringsekspert i DNB, Saz Kamal, oppmerksom på.
Mange kan derfor få seg en uheldig overraskelse om de tar for gitt at bunaden uansett erstattes gjennom innboforsikringen.
– For å være trygg på at bunaden er dekket også ved uhell som skjer under bruk , som hull, svimerker eller søl, kan det være lurt å vurdere en egen bunadsforsikring, mener Saz.
Da kan du selv velge forsikringssum, og egenandelen ved skade er kun 1.000 kroner.
En typisk bunadsskade som oppstår på nasjonaldagen, er søl. Det er den vanligste årsaken til at mange får bruk for forsikringen sin.
– Det søles rødvin, is, ketsjup og sennep. Andre får mindre rifter og huller i stoffet, og noen mister bunadssølv, forteller Saz.
Når bunaden skal henges bort bør du ikke slurve med luftingen, selv om det kan være fristende å komme seg raskt i seng etter en lang dag. Noe av det viktigste er å sørge for at bunaden er ren og i god stand når den henges bort etter bruk.
– Skader på bunaden som skyldes insekter og møll, dekkes ikke av forsikringen. Det er ditt ansvar å oppbevare bunaden forsvarlig, understreker forsikringseksperten.
Når bunaden skal henges bort, må den være tørr, slik at den ikke mugner. Om bunaden får henge til lufting over natten, kvitter den seg med lukt og fukt.
Er du likevel så uheldig at du har fått møll på bunaden? Da bør den ristes godt og fryses ned over natten for å drepe eventuelle egg. Deretter børster og rister du bunaden ren for møllrester og egg.
*Kilde: Norsk institutt for bunad og folkedrakt