Unngå bunadssjokket på 17. mai

Trenger jeg en egen forsikring til bunaden?

- De vanligste årsakene til at folk benytter seg av forsikring av bunad, er fordi den blir skadet på grunn av svimerker og søl.

HØY VERDI: Bunaden er noe de fleste ønsker å ta godt vare på. Foto: NTB
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 14. mai 2021
Artikkelen er flere år gammel

Etter et år uten alt for mange anledninger til å pynte seg, er det kanskje mange som klør litt ekstra etter å få på seg glitrende sølv og stakk.

Det blir kanskje ikke de villeste festene eller de største frokostene, men is må likevel fortæres og god mat og godt drikke nytes. Therese Nielsen, skadeforebygger i forsikringsselskapet vårt Fremtind, kan fortelle at de vanligste årsakene til at folk benytter seg av forsikring av bunad, er fordi den blir skadet på grunn av svimerker og søl.

- Vi utbetaler i snitt rundt 1 million kroner i året for skader på bunader. Og overraskende stor andel på grunn av sølt rødvin, spesifiserer hun lattermildt.

Å forsikre bunaden kan fort lønne seg

Med alt tilbehør en bunad ofte har, kommer man fort opp i store summer. Legger du sammen prisen på håndvevd skjorte, en brodert stakk og en del sølv, blir det ofte mer enn man tror. Derfor lønner det seg å forsikre bunaden.

- Vi opplever at verdisaksforsikring for bunad er en populær og etterspurt forsikring. Denne dekker de fleste plutselige og uforutsette skadene på bunaden, som uhell, mistet bunad, tyveri, brann- og vannskader. Forsikringen gjelder i hele verden og er derfor også nyttig å ha hvis du tar med deg bunaden på reise.  

- Prisen på bunadforsikring er blant annet avhengig av verdien på bunaden, men ligger normalt på rundt 500 kroner i året. Med tanke på hvor mye verdi som ligger i bunaden, sølv og annet tilbehør vil jeg jo si at en 50-lapp i måneden er en god investering, sier Therese. 

Samtidig er det da viktig å være klar over at for eksempel flekker og svimerker ikke dekkes
Therese Nielsen
BUNADSFORSIKRING: – 18. mai er en travel dag for oss. Mange ringer om skader på bunaden sin, sier Nielsen i Fremtind. Foto: NTB scanpix

Jeg har jo innboforsikring – dekkes ikke bunaden av den?

Mange tenker at innboforsikringen de har dekker bunaden dersom det skulle skje noe. En innboforsikring kan dekke skader på bunaden i enkelte tilfeller, men når du bruker den utenfor boligen er den ofte ikke godt nok forsikret.

- Mange kan nok få seg en uheldig overraskelse der, dersom de tar for gitt at bunaden kan erstattes gjennom innboforsikringen. Derfor anbefaler vi å sjekke hva som dekkes av innboforsikringen din. Her vil blant annet verdien på bunaden være avgjørende, samt hvilken dekningsgrad du har valgt på innboforsikringen, sier Therese.

- Har du toppdekning på innboforsikringen din fra DNB, er hell og ulykkesforsikring inkludert. Denne dekker fysiske skader på tingene dine både hjemme og utenfor hjemmet. Samtidig er det da viktig å være klar over at for eksempel flekker og svimerker ikke dekkes – og med tanke på at det er det vi har flest tilfeller av, vil jeg jo anbefale en egen verdisaksforsikring for bunaden, sier Therese. 

Bunaden må oppbevares riktig

Skader på bunad forårsaket av innsekter og møll er også skader som ofte meldes inn til forsikringsselskapet. Dette dekkes ikke av forsikringen, siden det er ens eget ansvar å oppbevare bunaden forsvarlig. Martin Sæten i Norske bunader har noen gode tips til riktig lagring:

- Du bør ta ut bunaden minst én gang i året for lufting. Dette er for å unngå skadedyr som blant annet møll. Er du likevel så uheldig at du har fått møll på bunaden anbefaler vi at du rister den godt, og fryser den ned over natten for å drepe eventuelle egg. Deretter børster og rister du bunaden ren for møllrester og egg, sier han.

- Når bunaden skal henges bort, må den være tørr, slik at den ikke mugner. Bunaden har bare godt av å henge og lufte seg litt etter bruk. Om bunaden får henge til lufting en natt, kvitter den seg med lukt og fukt, forteller Martin.

Sørg for at bunaden er ren og i god stand når den henges bort, og bruk bunadpose når du henger den inn igjen i skapet, legger Therese til. 

DYRT Å REPARERE: – En forsikring dekker alle plutselige og uforutsette skader, sier Therese Nielsen.