Nå må flere pendlere huske dette i selvangivelsen

Støre-regjeringens tilleggsforslag til statsbudsjettet 2022 er klart. For mange er en post på selvangivelsen blitt viktigere.

Silje ved tog Foto: Stig B. Fiksdal
Publisert 08. nov. 2021
Artikkelen er flere år gammel

I dag la den nye regjeringen fram sitt tilleggsforslag til statsbudsjettet 2022. Pendlerne får lavere egenandel for reisefradrag og høyere priser på bensin og diesel.

Dette betyr statsbudsjettforslaget for deg som pendler:

Egenandelen for reisefradrag nedjusteres for alle

I Solberg-regjeringens budsjettforslag ble egenandelen for reisefradraget nedjustert fra 23 900 kroner til 14 000 kroner for pendlere bosatt i de 300 minst sentrale kommunene. Justeringen utgjør inntil 2200 kroner mindre i skatt per år for de som pendler.

Støre-regjeringen foreslår at forslaget utvides til å gjelde pendlere bosatt i alle kommuner og viderefører forslaget om en kilometersats på 1,65 kroner for alle avstander. Det kommer de som pendler mer enn 50 000 kilometer per år til gode.

Gode nyheter for deg som er pendler

Budsjettforslaget er gode nyheter for deg som pendler, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

- Nå som egenandelen reduseres vil flere kunne benytte reisefradraget og de som pendler lengst vil få mer i fradrag siden fradragssatsen på 1,65 kroner blir gjeldende for alle avstander.

At egenandelen reduseres med 10 000 kroner betyr at den totale kjørelengden du må ha til jobb og hjem igjen for å få fradraget reduseres fra 67 kilometer til 37 kilometer.

En som årlig reiser 35 000 kilometer mellom hjem og arbeid vil få 2800 kroner i redusert skatt, mens en som reiser 60 000 kilometer vil få 4600 kroner.

Forbrukerøkonomen legger til at det er mange som glemmer å føre opp dette i selvangivelsen og understreker at det er avstanden og ikke fremkomstmiddelet en benytter som er avgjørende for om du har krav på fradraget.  

Prisen på bensin og diesel øker

Regjeringen viderefører forslaget om 28 % økning i CO₂-avgiften. Det vil føre til høyere drivstoffpriser fremover, men gjennom reduksjon i veibruksavgiften vil om lag 65 % av økningen kompenseres allerede før pumpeprisen settes.

Avgifter, men ikke moms på elbiler

Den avgåtte Solberg-regjeringens forslag om omregistreringsavgift og full trafikkforsikringsavgift for elbiler videreføres. Samtidig avventer den nye regjeringen med å innføre moms på elbiler med pris over 600 000 kroner.  

Lavere fergepriser

Regjeringen foreslår å sette av 1 milliard til ytterligere kutt i fergeprisene. Ruter til øyer og kystsamfunn med færre enn 100 000 passasjerer årlig blir gratis og øvrige billettpriser kuttes med 30 %.