Slik unngår du svindel

Levi (23) ble svindlet for 4000 kroner

Svindel er en av de største formene for kriminalitet. I podkasten Nåtidshjernen gir Mia Landsem råd til hvordan du unngår fella.

Levi Try, Kornelia Minsaas og Mia Landsem deler svindeltabber og tips i podkasten Nåtidshjernen. Foto: Pernille S. Borchgrevink
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 27. jan 2021
Artikkelen er flere år gammel

- Hva er verst: Å bli svindlet, eller å innrømme at man har blitt svindlet? Spør Korneila Minsaas (26) gjestene Levi Try (23) og Mia Landsem (23) i podkasten Nåtidshjernen.

I denne episoden skal de tre dele egne erfaringer om hacking, svindel og lureri på nett – noe mange har vært borte i før.

Vennene mine gjorde narr av meg
Levi Try

- Jeg ble rundlurt av en fyr på nett en gang, og endte opp med å betale 4000 kroner for noe jeg aldri fikk. Vennene mine gjorde narr av meg for det, forteller Levi Try fra DNB Ung.

Folk i alle aldre blir lurt på nett

- Du er ikke den eneste. Nesten hver dag blir jeg kontaktet av ofre for svindel og utpressing, forteller etisk hacker Mia Landsem (23).

Antall svindelsaker økte med 23 % i 2019, sammenlignet med året før. Svindel er den formen for kriminalitet det er mest sannsynlig at folk blir offer for.

Landsem som nylig ga ut boken "Trygg på nett" er i studio for å gi tips til hvordan en unngår å bli lurt på nett - og hva vi kan gjøre hvis uhellet skjer.

Utrolig frekke

- Blant DNBs kunder klarte banken å stoppe hele 81 prosent av svindelforsøkene i fjor, forteller Kornelia.

Selv har hun blitt svindlet i form av telefonanrop fra utlandet, og blitt forsøkt utpresset for bilder av henne som ikke finnes.

- Det er forferdelig ekkelt at noen sitter på den andre siden og lyver, sier Kornelia.

- Svindlerne er utrolig frekke. De er villig til å innlede kjærlighetsforhold, bruke skremmeteknikker og gjøre alt for å få tak i personlig informasjon og penger, forteller Mia.

Hvis noe ser for godt ut til å være sant, er det som gjerne det
Terje Fjeldvær

Unngå å bli lurt på nett

I episoden får de tre også tips fra DNBs bedrageriekspert Terje Fjeldvær. Ett av dem er å ikke betale på forskudd, hvis du handler brukt.

- Den tabben har jeg gått på. Det var utrolig kjipt, og jeg har virkelig lært av mine feil, forteller Levi.

- Det lønner seg å alltid sjekke profilen til selgere på nett. Undersøk om de er aktiv på sosiale medier, og om den de gir ut seg for å være stemmer. Det aller beste er å møte folk i virkeligheten, tipser Mia.

- Men hva gjør man om man faktisk blir lurt? spør Kornelia.

- Og skulle du bli svindlet, er det smart å kontakte politiet eller banken din. Ikke vær redd for å snakke med noen og få hjelp, tipser Mia.

Se et utdrag fra episoden her: