Hit kjører nordmenn i sommer

1 av 3 nordmenn skal på bilferie i sommer. 40 prosent av dem skal kjøre til eller på Vestlandet, de fleste fra Oslo.

POPULÆRT: Turister og hvalsafari som ser etter spermasetthval utenfor Andøya i Vesterålen. Foto: NTB scanpix
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 25. jun 2020
Artikkelen er flere år gammel

I følge Statistisk sentralbyrå gjennomføres syv av ti feriereiser i Norge med bil, og med koronasituasjonen vil nok andelen øke. I en fersk undersøkelse, gjennomført av Respons analyse på vegne av Fremtind, oppgir over 1 av 3 nordmenn at de skal på bilferie i sommer.

- Det blir travelt på norske veier i sommer, og det øker risikoen for store og små trafikkulykker. Heldigvis er det noen grep vi kan ta for en tryggere bilferie – sikre at bilen er i orden, vurdere når du kjører og trygg kjøreatferd, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til DNB. 

Oslofolk til Vestlandet – Vestlendinger til Østlandet

Undersøkelsen viser at 55 prosent av folk fra Oslo planlegger bilferie til Vestlandet i sommer. På veien vestover møter de vestlendingene. Over 40 prosent av vestlendingene oppgir nemlig at bilferien går til Østlandet.

Skadeforebyggeren har noen enkle oppfordringer til de som skal på langtur.

- Kjør når du er våken og opplagt, og bytt sjåfør eller stopp om du blir trøtt. Hold plassen din i køen. Du vil nødig være den som forårsaker farlig situasjoner og enda lengre kø, sier Nielsen. 

- Og la mobilen ligge når du kjører. Gjør deg ferdig med tasting før du kjører. Ikke send snap, skriv SMS eller plott inn adressen på GPS mens du kjører.

Det kan også være lurt å ta seg noen stopp underveis. Da har Nina Lessner, daglig leder i iAdventure Norway noen tips;

- Mellom Østlandet og Vestlandet er det mange fine opplevelser for familien. I Hallingdal, for eksempel er det mange muligheter. Snilt turterreng, høyfjell, aktivitetsparker, besøkstøler, elvebading og fiske. Lista er lang, sier Lessner. 

HVALSAFARI: Nina Lessner anbefaler hvalsafari utenfor Andøya i Vesterålen. Foto: iAdventure

Nordlendingene forblir i egen region

35 prosent av de spurte oppgir at bilturen går til eller i Norge-Norge. Hele 87 prosent av de som skal på bilferie i Nord-Norge er nordlendingene selv. Mange nordlendinger oppgir at de ville reist på bilferie uavhengig av reiserådene grunnet koronapandemien.

Foruten nordlendingene er det flest trøndere utenfor regionen som oppgir at de tar turen nordover. Over 50 prosent av de spurte i Trøndelag oppgir dette.

- Nord-Norge og særlig Lofoten har fått mye oppmerksomhet de siste årene, med god grunn. Kajakkpadling på Skrova i Lofoten er å anbefale, sier Lessner.

Turentusiasten har også anbefalinger for de som vil legge turen utenom Lofoten.

- Steigen, øya Vega og ikke minst hvalsafari på Andøya er gode reisemål, sier Lessner. 

Tar turen fra Agder til Trøndelag

Undersøkelsen viser at 46 prosent av de som skal på bilferie i Midt-Norge kommer fra Agder. 43 prosent av trønderne skal på bilferie i egen region. Det er for øvrig flest folk fra Agder som oppgir at de skal overnatte utendørs i hengekøye på bilferien. Nær 1 av 5 oppgir dette.

- Et reisemål som er på manges lister er Stokkøya nord-vest for Trondheim. Her anbefaler jeg å bo i de såkalte SUB-husene og spise på strandbaren, sier Lessner.

Undersøkelsen forteller også at nær 800.000 nordmenn skal på telttur, drøye 300.000 oppgir at de skal på båttur, og over 250.000 oppgir at de skal bruke DNT sine hytter i sommer. Drøye 210.000 oppgir at de skal på campingvognferie.

Våre tips til en skadefri bilferie i sommer
  • Kjør når du er våken og opplagt. Bytt sjåfør eller stopp om du blir trøtt.
  • Hold din plass i køen. Du vil nødig være den som forårsaker farlig situasjoner og enda lengre kø.
  • Pakk bilen skikkelig: Det tyngste nederst og sikre løse gjenstander. Selv de minste gjenstander kan gi fatalt utfall ved en bråbrems.
  • Nyere biler og spesielt mange elbiler har god akselerasjon. Ta det pent ut av veikryss, ut av rundkjøringer og når du skal «flette» i kø, inn og ut av kollektivfelt eller på motorveien.
  • Om du ikke har mobilstativ – la mobilen ligge mens du kjører. Har bilen Bluetooth bør du koble til denne før du starter å kjøre.
  • Gjør deg ferdig med tasting før du kjører. Ikke snap, skriv SMS eller plott inn adressen på GPS mens du kjører.
  • Ikke stol blindt på alle funksjonene i bilen som for eksempel ryggekamera. Bilens bevegelser er kun sjåførens ansvar.
  • Ta deg tid når du skal parkere og rygg alltid inn på parkeringen, ikke ut.
  •  Uansett biltype og størrelse på motor: Kjør alltid pent og etter forholdene.