Utenlandske veier byr på utfordringer:
– Norske bilister er nok ikke vant med hastigheter på 200 km/t på Autobahn, eller med mer hissig kjøring lenger sør i Europa.
– Er du i annet land med en annen kjørekultur og er usikker, bør du kjøre defensivt, men likevel ikke for sakte. Det kan invitere til farlige forbikjøringer. Er du til hinder for trafikkflyten, når du kjører med campingvogn i Sør-Europa for eksempel, bør du heller kjøre til side og la køen passere.
Og skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind oppfordrer dessuten folk til å la mobilen ligge og følge med på trafikken, også på gode motorveier i Europa.
Therese minner om at det ved personskader i utlandet kan bli en straffesak, og det kan være at du ikke får reist hjem før politiet, statsadvokat eller dommer har gitt tillatelse til det.
Skal du reise langt, og spesielt i Europa, er det flere ting du må tenke på.
– Hvordan benyttes bilen i det daglige? Er det kun til og fra barnehagen og med lite last? Hvor gode er egentlig bremsene og støtdemperne dine? Bilferie i Europa kan bli en ekstra stor belastning på kjøretøyet, og det kan gå ut over sikkerheten, sier Therese.
Det blir da naturligvis alltid små riper
Therese forteller at det i Frankrike og Spania visstnok er praksis at du ved lukeparkering ikke setter på håndbrems, for at du lettere kan komme inn eller ut ved å dytte bilene foran og bak noe.
– Det blir da naturligvis alltid små riper, men de er mindre enn når du parkerer med håndbrems, og det er mange som ikke bryr seg om slike mindre skader, spesielt ved eldre biler.
Ved trilleskader er utgangspunktet at forsikringsselskapet avkorter erstatningen
Men likevel fraråder Therese å ikke bruke håndbrems i de to nevnte land.
– Vi ønsker ikke å anbefale parkering uten brems, for biler kan alltid begynne å trille også ved en liten helling, og ved trilleskader er utgangspunktet at forsikringsselskapet avkorter erstatningen.
Samme situasjon kan ha forskjellige løsninger i andre land, og det kan ha konsekvenser for egenandel og bonus i en skadesak, sier Therese.
– Så kan skader der det er påstand mot påstand og som i Norge ville blitt løst med at hver part tar sin egen skade, bli løst med skylddeling, noe som er typisk ved møtekollisjoner. Eller så kan en adkomstvei som i Norge ville blitt ansett som selvstendig vei, i andre land bli ansett som en utkjørsel der høyreregelen ikke gjelder.
Det viktigste du må gjøre, i tillegg til å sørge for at bilen er i tipp topp stand er å gjøre deg kjent med lokale kjøreregler, avslutter Therese.