Seks av ti sjekker forbruket i mobilbanken

Seks av ti av mobilbank-kunder bruker jevnlig funksjonen «Pengebruk», hvor de kan sjekke forbruket og lage budsjett.

BRUKER MOBILBANKEN: Personmarkedssjef i DNB, Ingjerd Blekeli Spiten, sjekker forbruket sitt i mobilbanken. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 17. nov 2023
Artikkelen er flere år gammel

Personmarkedssjef i DNB, Ingjerd Blekeli Spiten, er glad for at stadig flere oppdager og bruker denne funksjonen i mobilbanken.

– Da vil du se hva du bruker penger på og om du har utgifter og økonomiske uvaner du kan kutte ut for å få råd til andre ting, sier hun.

«Pengebruk» har lenge vært en av mobilbankens mest populære funksjoner. Her ser du alt fra hvor mye penger du legger igjen på Vinmonopolet til hvor mye du bruker i matbutikken eller på hunden din. 

Budsjett ligger under Pengebruk

Med budsjettfunksjonen i «Pengebruk» kan du enkelt lage budsjett tilpasset forbruket ditt ved å bruke de samme kategoriene som er brukt der.

Slik gjør du det:

Når du har logget deg inn i mobilbanken, klikk på «Pengebruk» nederst på siden. Der finner du budsjetter. Klikk på ikonet med plusstegn for å opprette et nytt budsjett.

Du starter med å velge de kategoriene i pengebruk som er relevante for deg. Deretter velger du den tidsperioden du vil ha på budsjettet, for eksempel en måned. Så setter du grenser for hvor mye du vil tillate deg å bruke i den gitte perioden.

Når du har gjort det, vil banken automatisk gjøre jobben med å samle de relevante utgiftene og holde oversikt på hvordan du ligger an.

Informative fargekoder gjør at du raskt vil se om du holder deg innenfor budsjettets rammer eller må stramme inn litt.

PENGEBRUK: Dette er budsjettfunksjonen i «Pengebruk», som du finner nederst på mobilbanksiden. Bruk kategoriene her til å lage ditt eget budsjett.
GULT! Gulfargen på «Kjøretøy» varsler at du nærmer deg budsjettgrensen. Foto: DNB

Nytt og mye brukt i mobilbanken

Ellers bruker de fleste mobilbanken mest til å betale regninger og overføre. Men også til å regne om valuta, melde skader, sperre og gjenåpne kort.

Mobilbanken kan også brukes til å søke opp kortbetalinger, få totaloversikt over sparingen, velge straksbetaling, godkjenne betalinger med biometri, overføre fra rammelån og bestille forsikring.

De fleste av disse funksjonene er relativt nye, men du kan bruke mobilbanken til mye mer. 

Slik søker du opp kortbetalinger

Mange kunder etterspurte lenge «søk på transaksjoner». Denne tjenesten ble derfor prioritert og har nå vært tilgjengelig en stund.

Slik bruker du den:

Gå inn på en av kontoene dine og klikk på ikonet øverst til høyre. Da får du opp et bilde hvor du kan søke i hele transaksjonslisten din på både innkommende og utgående transaksjoner. Du kan også avgrense søket til å gjelde kortkjøp. Ved å søke på betalingsmottaker, for eksempel Rema Billingstad, får du opp alle kortbetalinger gjort i den butikken de siste årene.

Bildene nedenfor viser søksfunksjonen.

SØK: Denne siden får du opp ved å gå inn på en av kontoene dine og deretter klikke på ikonet øverst til høyre. Foto: DNB
SØK PÅ KORTBETALINGER: Du kan for eksempel søke opp alle kortbetalingene du har gjort på en bestemt butikk, for eksempel Rema Billingstad. Foto: DNB

Få totaloversikt over sparingen din

I tillegg er også «sparing» lagt til som et valg nederst i mobilbanken til høyre for «Pengebruk»:

 • Der vil du få opp hvor mye du har spart på konto, i fond i og aksjer totalt sett.
 • Der vil du også ser hvor mye du eventuelt har plassert i fond og aksjer samt den urealiserte avkastningen.
 • Du vil få opp en liste over dine fond og aksjer med informasjon som beholdning og avkastning per fond/aksje tilsvarende det du får opp i appen Spare.

Velg straksbetaling

Straksbetaling innebærer at du ved betaling selv kan velge om pengene skal overføres til en annen banks konto straks eller følge vanlig opplegg.

Overfør fra rammelån

Overføre direkte fra rammelån kan du gjøre ved å gå inn på «Meg» nederst i høyre hjørne, så på «Lån og kreditt» og deretter på «Rammelån». Da får du opp valgene «Overfør» og «Ekstra innbetaling».

BLANT DE BESTE: DNB mobilbank er kåret til en av de beste i App Store. Spiten er glad for at kundene liker mobilbanken. Foto: Stig B. Fiksdal

Andre nye funksjoner i mobilbanken

Her ser du andre nye tjenester i mobilbanken som er lagt til i løpet av de siste par årene:

 • Hvis du har studielån i Lånekassen, kan du se det i mobilbanken
 • Du kan skanne / ta bilder av kvitteringer og lagre dem
 • Du kan reåpne sperret Mastercard (og bankkort) også fra mobilbanken
 • I pengebruksfunksjonen får du nå opp en graf over inntektene og utgiftene dine
 • Du får opp visning av billån
 • Og med bare noen få klikk kan du åpne konto, for eksempel brukskonto, sparekonto eller BSU

Sistnevnte gjør du helt nederst i kontooversikten. Her kan du også legge til eksterne kontoer hvis du ønsker det. Nye kontoer blir synlige og klare til bruk i det øyeblikket du legger dem til.

Sjekk hva bilen din er verdt

I mobilbanken finner du også funksjonen «Se hva bilen er verdt». 

Vurderer du å selge bilen din kan du raskt sjekke i mobilbanken hvor mye den er verdt på bruktmarkedet. Du kan også sjekke verdien av en bil du vurderer å kjøpe. 

Du finner funksjonen ved å trykke på Meg-ikonet nederst til høyre og deretter på "Kjøretøy". Her kan du også se hvor mye du har igjen å betale på billånet ditt – hvis du har det.

Oversikt over abonnementer

Mobilbanken gir også oversikt over abonnementene dine.

Oversikten over abonnementer finner du ved å klikke på ikonet "Betalinger" nederst på siden når du har gått inn på mobilbanken – og deretter ved å klikke på ikonet øverst i høyre hjørne.  

Mobilbanken utvikles fortløpende

Det jobbes fortløpende med nye tjenester og forbedringer i mobilbanken. Blant annet vil følgende snart være på plass:

 • Mobilbanken blir mer personlig og tilpasset dine behov og interesser
 • Sparing fra mobilbanken blir enklere og bedre
 • Du vil kunne overføre penger til og fra forbrukslån