Hvordan sjekke pensjon:

Pensjonskonto blir en øyeåpner for mange

Når 1,5 millioner nordmenn snart får egen pensjonskonto, vil flere skjønne at de må ta grep om egen pensjonssparing.

PENSJONSKONTO: Den vil bidra til at flere ansatte i privat sektor finner ut hva de får i tjenestepensjon, mener forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 14. jan 2021
Artikkelen er flere år gammel

Det tror forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl. 

Hun viser til undersøkelser som Respons analyse og Menon Economics har gjort for DNB: 

  • Cirka halvparten av alle nordmenn har lav kjennskap til pensjonen sin, samtidig som de vurderer ordningen sin som midt på treet eller bedre. 
  • Sju av ti vet ikke hva de får i tjenestepensjon.

Slik får du pensjonskonto i DNB

- Pensjon har vært oppfattet som vanskelig å finne ut av, og derfor har mange skygget unna. Nå blir det langt enklere for ansatte i privat sektor å finne ut hva de får i tjenestepensjon. Det vil få flere til å ta grep om egen pensjonssparing, tror hun.

Pensjonskonto blir automatisk opprettet

Fra 1. februar får alle nordmenn i privat sektor som har innskuddspensjon sin egen pensjonskonto. Kontoen blir automatisk opprettet der arbeidsgiveren har pensjonsordningen sin. Det kan være hos DNB eller andre leverandører av tjenestepensjon. 

Slik får du pensjonskonto i DNB

Du kan skru opp eller ned

Har du byttet jobb en eller flere ganger i privat sektor, har du mest sannsynlig fått med deg et pensjonskapitalbevis fra hver av dine tidligere arbeidsgivere. Disse blir flyttet til den nye pensjonskontoen. Det vil skje av seg selv i løpet av 2021 med mindre du reserverer deg. I så fall må du gjøre det innen 1. mai.

Få oversikt og ta styring 

- Når disse er blitt flyttet over vil du få full oversikt over hva du får i innskuddspensjon fra nåværende og tidligere arbeidsgivere (pensjonskapitalbevis). Da vil du selv kunne velge hvor stor andel av alt dette som skal spares i aksjemarkedet og hvor mye som skal spares i renter. Er det mer enn ti år til du skal gå av, velg høy aksjeandel for å få tilgang til aksjemarkedets avkastningsmuligheter, anbefaler hun.

Merk: Historisk avkastning på sparing i aksjefond er ingen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil bl.a. avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, verdipapirfondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.

Du kan selv skru opp eller ned aksjeandelen på innskuddspensjonen. Det gjør du i nettbanken under «Pensjon og forsikring» og deretter «Investeringsvalg». 

Pensjonen din består av tre elementer

Hvis du velger høy andel av det som står på pensjonskonto i aksjer, betyr ikke det at du setter tilsvarende andel av pensjonen din i aksjemarkedet. For pensjonen din består av tre elementer: 

  1. Grunnsteinen, som er det du får fra folketrygden
  2. Det du får fra arbeidsgiver
  3. Og egen sparing

- Pensjonskonto vil inneholde kun innskuddspensjon fra arbeidsgivere (ikke fripoliser) og eventuelt det du legger inn av egne private avtaler. Det du får fra folketrygden kommer ikke inn på pensjonskontoen, så det får du ikke gjort noe med, forklarer Sandmæl.

Sjekk hva du får totalt sett

Det er kun innskuddspensjon og pensjonskapitalbevis fra tidligere arbeidsgivere som samles automatisk på egen pensjonskonto. Du kan selv flytte inn enkelte private pensjonsavtaler dersom du ønsker det, men ikke fripoliser.

Bruk det argumentet til å forhandle opp lønnen
Silje Sandmæl

Når flere etter hvert vil sjekke hva de totalt sett får i pensjon fra arbeidsgivere og folketrygden, tror Sandmæl at mange vil få seg en negativ overraskelse. 

- Flere vil se at de ligger an til å få en brå knekk på inntekstskurven når de blir pensjonister, anslår hun.

Store forskjeller 

For det er store forskjeller på hvor mye arbeidstakere i privat sektor får i tjenestepensjon. Butikk- og restaurantansatte er blant dem som får minst, mens ansatte innenfor eiendom, finans og legemiddel er blant dem som får mest, viser tall fra DNB og en rapport fra Menon Economics.

"Minst" vil si at bedriftene setter av kun 2 prosent av den ansattes lønn etter fradrag av folketrygdens grunnbeløp (1G) til tjenestepensjon. Dette er minimum av det som er lovpålagt, mens maksimum er 7 prosent fra første krone og opptil 7,1G og 25,1 prosent fra 7,1 til 12G (G er folketrygdens grunnbeløp).

Etter 1. februar vil du kunne sjekke egen pensjonskonto i DNBs spareapp (hvis pensjonskontoen din er i DNB). Appen gir allerede tilgang til Norsk pensjon, hvor du kan sjekke hvor mye pensjon du får fra folketrygden  Sjekk ut appen her

Pensjon er fremtidig lønn

Forbrukerøkonomen erfarer at mange arbeidstakere har vært altfor lite opptatt av hva de får i pensjon fra arbeidsgiver. 

- Det er viktig å sette seg inn i dette. Pensjon er fremtidig lønn. Derfor må du alltid ta med pensjon i beregningen når du vurderer hvor godt en jobb er betalt eller hvor mye du taper på å ta permisjon utover vanlig fødselspermisjon, sier hun.

Forbrukerøkonomen er klar på hva du bør gjøre hvis du har fått et jobbtilbud fra en bedrift med dårlig pensjonsordning.

- Hvis tjenestepensjonen er dårlig bør du spare til pensjon selv i tillegg. Bruk det argumentet til å forhandle opp lønnen, råder hun.