Pensjonsprepp

Slik kan pensjonspengene dine øke i verdi

– Det er viktig å ha kunnskap om hvor og hvordan du skal plassere sparepengene, sier Behnaz Ganji, DNBs spareekspert.

SPAR SMART: – Enkle justeringer i risikonivået på sparingen, vil kunne bety mye for utfallet for hvor mye du får utbetalt, sier Behnaz Ganji. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 17. nov 2023
Artikkelen er flere år gammel

Nylig arrangerte DNB «Pensjonsprepp» for å hjelpe nordmenn med å forberede pensjonisttilværelsen.

Behnaz Ganji forteller i sendingen om hvor viktig det er å ha kunnskap om hvordan du skal plassere sparepengene dine og hvordan du kan få mest mulig ut av pengene dine gjennom hele pensjonstilværelsen.

– Skal pensjonspengene dine øke i verdi, må du spare smart, sier hun.

Her kan du se sendingen med alle sparerådene:

Gjør enkle justeringer på aksjeandelen

Ganji forteller at du må ta hensyn til tidshorisonten din, det vil si hvor mange år du skal spare og når du skal velge risiko med sparepengene dine.

– Med enkle justeringer i risikonivået, altså hvilken aksjeandel du har på sparing din, vil kunne bety mye for utfallet for hvor mye du får utbetalt. For mange virker dette som en jungel, men det finnes heldigvis tommelfingerregler for hvilke fond som passer til hvilken tidshorisont, sier hun.

Spareeksperten sier at å spare smart handler nettopp om å ta hensyn til tidshorisonten din når du velger risiko.

– Det vil si om du bør spare på bankkonto eller fond. Husk du skal være pensjonist i mange år og pengene du har oppspart skal fordeles over mange år.

Aksjefond vil ha høyest forventet avkastning

Spareeksperten forteller at dersom sparemålet ditt er mer enn seks år fram i tid, så kan et aksjefond være den smarteste måten å plassere penger på.

– For selv om renten på bankkonto er mer lukrativ nå enn det den har vært på flere år, så er fremdeles aksjefond den formen for sparing som vi mener vil ha den høyeste forventede avkastningen over tid.

– Ta gradvis ned risikoen på sparepengene dine

Gangi oppfordrer pensjonister til å tenke langsiktig også når pengene skal tas ut.

– Vi ser at noen tar ut all pensjonen sin i det de går av med pensjon og plasserer det på en trygg bankkonto. For noen kan det være et klokt valg, men det betyr ikke nødvendigvis at det er det riktige for alle eller det mest lønnsomme.

Jeg anbefaler å redusere aksjeandelen litt etter litt
Behnaz Ganji

Du skal mest sannsynlig være pensjonist i 10, 20 eller 30 år og da er det viktig å gjøre smarte grep med den pensjonen som du har oppspart og at pengene forvaltes riktig.

– Husk at pensjonen din den skal brukes månedlig og den skal vare en god stund. Det kan derfor være fornuftig å gradvis ta ned risikoen på sparepengene dine, slik at du får en mest mulig stabil pensjonsutbetaling.

Behnaz anbefaler å redusere aksjeandelen litt etter litt. 

– Og når du er i pensjonstilværelsen din så beholder du en viss aksjeandel som gir deg muligheten til å opprettholde kjøpekraft.

Merk: Innholdet i artikkelen er å anse som markedsføringsføringsmateriale fra DNB og skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som investeringsrådgivning tilpasset den enkelte investors situasjon. DNB påtar seg ikke noe ansvar som følge av at innholdet i artikkelen legges til grunn for eventuelle investeringsbeslutninger. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.