Permitteringsperioden utvides til 52 uker

Etter at regjeringen og aktører fra næringslivet har sett på nye koronatiltak, vil regjeringen utvide permitteringsperioden.

- Dette vil avhjelpe krisen i store deler av næringslivet og reiselivsnæringen spesielt, sier næringsminister Iselin Nybø i en pressemelding. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 13. aug. 2020
Artikkelen er flere år gammel

Permitteringsperioden utvides til maksimum 52 uker 1. november. Dette ble klart i dag.

Silje Sandmæl Foto: Stig B. Fiksdal

- Dette er bra for de mange tusen som fortsatt er permitterte, siden permitteringsordningen for mange ellers ville ha opphørt i oktober, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

Da pandemien brøt ut i Norge og landet ble nedstengt, utvidet regjeringen permitteringsperioden til 26 uker, det vil si ut oktober. Når blir perioden ytterligere utvidet til 52 uker

Klare krav

NHO, LO og flere aktører har ønsket at permitteringsperioden skulle utvides ytterligere.

- Hvis ikke det skjer, risikerer vi at unødvendig mange vil miste jobben sin, sa administrerende direktør i NHO, Ole Erik Amlid til NRK onsdag kveld.

Når maksimum permitteringsperiode er brukt opp, gjeninntrer normalt arbeidsgivers lønnsplikt, uavhengig av situasjonen i arbeidsmarkedet, ifølge NAV, og det kunne bidra til at mange bedrifter, spesielt de som er avhengige av utenlandske turister, da ville si opp ansatte som har vært permittert – hvis det ikke kom nye tiltak.

Bra også for næringslivet

Regjeringen mener at utvidelsen av permitteringsperioden vil gjøre koronasituasjonen mer håndterbar også for næringslivet.

- Dette vil avhjelpe krisen i store deler av næringslivet generelt, og i den hardt rammede reiselivsnæringen spesielt. Mange bedrifter står i fare for å miste viktig kompetanse under koronakrisen. Den utvidede permitteringsperioden kan bøte på det. Det er samtidig viktig at vi fortsetter den nødvendige omstillingen i næringslivet og at bedrifter med vekstmuligheter fortsatt får tilgang på kompetent arbeidskraft, sier næringsminister Iselin Nybø i en pressemelding fra regjeringen i dag.