Permittert for andre gang

Voksenlivet satt på vent: - Jeg måtte flytte hjem til mor

For andre gang i år er Andrea Lynnæs (25) permittert grunnet koronaviruset. Det har gått hardt utover livssituasjonen hennes.

OPP-NED: Koronapandemien har snudd hverdagen til Andrea Lynnæs på hodet. Foto: Privat
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 17. nov. 2020
Artikkelen er flere år gammel

- Jeg hadde ikke sjans til å hente meg inn økonomisk hvis jeg ikke tok tak. I august sa jeg opp leiekontrakten min i Bergen, byttet jobb og flyttet hjem til min mor i Kristiansand, forteller Lynnæs.

Andrea Lynnæs jobber i restaurantbransjen, og er hardt rammet av koronapandemien. Under første permitteringsrunde ble hun nødt til å bruke opp alle sparepengene og tømme bufferkontoen. Til slutt måtte hun låne penger hjemmefra.

Å ikke vite hva jeg gikk tilbake til var utfordrende
Andrea Lynnæs

- Det er bare flaks at jeg fikk hjelp for å kunne overleve våren. Jeg bodde midlertidig hjemme i Kristiansand, og ble helt fortvilet da jobben ringte og fortalte at jeg skulle jobbe i sommermånedene i Bergen. Jeg visste ikke om det ville gå rundt, innrømmer Lynnæs.

Å være økonomisk på bunn og ikke vite hva hun gikk tilbake til var utfordrende. Heldigvis ba sommeren på stor pågang i restaurantbransjen, slik at Lynnæs klarte å komme seg i null. 

Hadde ingen anelse om utfordringene året skulle bringe

- Det er tragikomisk, for i januar trodde jeg dette året skulle bli skikkelig bra. Jeg tok derfor ut feriedager og feriepenger på forskudd, for å endelig nyte litt fritid. Dette valget skulle vise seg å straffe seg i etterkant, da permisjonspengene fra NAV baserte seg på de tre første inntektsmånedene i dette året, forteller Lynnæs.

Med lite jobbing i vintermånedene, fikk Lynnæs omkring 20 % av lønnen sin utbetalt i kompensasjon. Feriepengene var allerede brukt opp.

TØFT ÅR: - Det har vært beintøft, forteller Andrea Lynnæs, som ble nødt til å si farvel til voksenlivet. Foto: Privat

- Det var kanskje litt korttenkt å «leve livet» i januar og februar, men hvem kunne vite hva som ventet oss? Plutselig satt jeg i minus og måtte låne masse penger. Det har vært beintøft, legger hun til.

I august flyttet Lynnæs hjem til Kristiansand for godt. Her bor hun gratis på pikerommet, og jobber i ny stilling hos samme restaurantkjede.

Flere har fått snudd økonomien på hodet

For mange studenter og nylig ferdigutdannede har koronapandemien satt en skikkelig støkk i økonomien, forteller Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. 
 
- Det er beintøft å få livet sitt snudd på hodet over natta, særlig hvis du har en sårbar økonomi. Dette gjelder gjerne unge som ikke har rukket å  bygge seg opp en solid buffer eller sparekonto, sier Sandmæl. 
 
Her har Sandmæl regnet på hva en permittering vil bety for inntekten din. Hun påpeker at du ikke vil komme unna å få en trangere økonomi, men forteller om at det finnes noen grep du kan ta. 
 
- Det siste du må gjøre er å legge deg ned gi opp. Ta heller en skikkelig oppvask av økonomien din og se hvor du kan spare og tjene inn penger, forteller hun. 
 
Her er Sandmæls tiltak: 
 
1) Få oversikt og kutt ned: Det første du bør gjøre er å få oversikt over alle utgifter og sette opp et budsjett. Her bør du kutte ned på det som kuttes kan. 
 
2) Utsett betalinger: Se på om du kan utsette noen av regningene, de med lavest rente først. Studielånet kan du utsette hele 36 ganger. Kontakte banken hvis du har behov for avdragsfrihet på bil- eller boliglån.  Trenger du å utsette andre regninger, kontakt leverandøren. Ikke la regningene hope seg opp.

Kjipt med permittering for andre gang

- Hele situasjonen gjør meg fortvilet. Men samtidig er det annerledes nå, enn første gang. Det er ikke krise, og jeg vil klare meg. Det er betryggende, selv om jeg ikke vet hva som venter rundt neste hjørne, sier Lynnæs.

I år blir det tøft å få råd til julegaver
Andrea Lynnæs

Lynnæs er også takknemlig for støtten hun får hjemmefra, og prøver så godt hun kan å bidra hjemme og fylle opp sparekontoen, sakte men sikkert.

- Nå går det akkurat rundt med det lille jeg får i kompensasjon og lønn. Jeg har kuttet ned på de fleste utgifter for å kunne gå i pluss, og håper sårt jeg får råd til noen julegaver i år, selv om det blir tøft, forteller Lynnæs.

- Også gleder jeg meg til samfunnet åpner opp igjen, slik at vi som jobber i sårbare bransjer kan komme oss opp på beina igjen, avslutter hun.