PENGETABU: Ny podkast om det vi ikke tør å spørre om

– Du får høre om alt fra brudd og oppdragelse, til snyltende venner. Jeg håper podkasten vil skape mer åpenhet rundt pengeprater, sier programleder.

HYSJ: Podkasten «Pengetabu av DNB» handler om det du lurer på, men ikke tør å spørre om. Foto: Stig B. Fiksdal.
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 27. jun. 2019
Artikkelen er flere år gammel

«Jeg vil påstå at barna våre har blitt bortskjemte, og ganske utakknemlige. Jeg mener dette er mannen min sin feil og at han gjør barna våre en stor bjørnetjeneste».

«Dama bor og lever gratis hos meg. Jeg var jo nyforelsket og ‘dum’ da vi flyttet sammen, men nå skaper det stor irritasjon».

Dette er utdrag fra noen av historiene du får høre i den nye podkasten: «Pengetabu av DNB». Målet er å hjelpe nordmenn med å løse og unngå pengefloker i parforhold / familieliv, forteller programleder i «Pengetabu», Silje Sandmæl. Sandmæl er forbrukerøkonom i DNB og gjorde nylig TV-suksess med programmet «I lomma på Silje».

Det er viktig å vite at du ikke er alene

– «Pengetabu av DNB» er alvor med et glimt i øyet. Hver uke samler jeg et panel bestående av en kjendis og en psykolog. Sammen skal vi løse én lytters pengetabu. Du får høre om alt fra snylting til kjipe brudd, forteller hun.

Skal Lise fortsette å lyve til samboeren sin? Hør på Pengetabu her

ØNSKER RÅD: Mange av DNB sine kunder etterspør hjelp på områder som handler om privatøkonomi, ifølge Ingjerd Blekeli Spiten,, leder for personmarkedet i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal.

Ønsker mer åpenhet

Både Sandmæl og kundesenteret til DNB får daglig spørsmål om hvordan du skal løse pengefloker. Det som er gjennomgående er at nordmenn ønsker mer kunnskap, forteller Ingjerd Blekeli Spiten, leder for personmarked i DNB.

– I DNB møter vi daglig kunder som har spørsmål om alt fra hvordan få orden på økonomien når man flytter sammen, til enighet om økonomisk oppdragelse av barna. For mange er økonomi en privatsak, og ikke noe man er vant til å snakke om rundt middagsbordet. Pengetabu er både underholdning og undervisning, og løfter frem problemstillinger som jeg tror mange vil kjenne seg igjen i, sier hun.

Penger er det siste tabuet vi har i samfunnet

– «Om jeg bare hadde visst» er noe jeg stadig får høre når det først har gått galt. Målet med «Pengetabu av DNB» er å hjelpe deg med å løse slike floker, og i beste fall unngå at de dukker opp, sier Sandmæl.

I tillegg håper Sandmæl at det å snakke høyt om slike situasjoner gjennom å bruke ekte historier, vil føre til bedre kommunikasjon mellom mennesker om nettopp penger.

– Penger er et av de siste tabuene vi har igjen i samfunnet. Jeg håper podkasten vil skape mer åpenhet rundt pengeprater, sier Sandmæl.

BRUDD: Her fra innspilling av «Pengetabu av DNB». Denne episoden handler om en venninne som alltid ditcher og en kjæreste som snylter. Foto: Pernille S. Borchgrevink.

Hør på sammen med partneren

Før første innspilling av podkasten oppfordret Sandmæl følgerne sine i sosiale medier om å sende inn sine historier.

Mange kommer til å høre på podkasten og relatere det til egne opplevelser

– Det renner inn med gode spørsmål. De fleste er i situasjoner der de føler seg veldig hjelpeløse og er usikre på hvordan de skal gå fram for å løse situasjonen. Mange skriver også at de ikke har snakket med noen om situasjonen de har havnet i, sier Sandmæl.

Det er viktig å vite at du ikke er alene, påpeker Sandmæl.

– Jeg tror mange kommer til å høre på podkasten og relatere det til opplevelser. For å skape mer åpenhet rundt det å snakke om penger anbefaler jeg deg å høre på episodene sammen med samboer eller diskutere den med venner, sier Sandmæl.

Ønsker du å få hjelp av Sandmæl og panelet i «Pengetabu av DNB»? Send inn ditt spørsmål til pengetabu@dnb.no.