Slik regner du ut hvor mye feriepenger du får

– Feriepenger er en form for tvangssparing.

HVIS DU PLANLEGGER FERIE: – Regn ut hvor mye feriepenger du får og sett opp et feriebudsjett, råder forbrukerøkonom, Silje Sandmæl. Foto: Edvard Karijord
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 12. apr 2024
Artikkelen er flere år gammel

– Mange har begynt å planlegge årets sommerferie, og da kan det være lurt å vite sånn circa hvor mye du har å rutte med, sier forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl. 

Feriepenger er en form for tvangssparing
Silje Sandmæl

Feriepenger er en form for sparing

– Feriepenger er en form for tvangssparing. Hadde det ikke vært for feriepengene hadde nok mange måtte vinke farvel til den ferien de hadde sett for seg, sier Sandmæl. 

Sett av litt tid nå til å planlegge hvor mye penger du trenger til årets sommerferie, råder forbrukerøkonomen. 

Med appen Spare kan du enkelt regne ut hvor mye du må spare i måneden for å nå målet ditt og komme i gang. 

Utregning av feriepenger

– Feriepengene skal i utgangspunktet utbetales siste vanlige lønningsdag før sommerferien. Men det mest vanlige er at bedriften utbetaler feriepengene i en bestemt måned, for eksempel juni, så det er fortsatt lenge til du får dem, gjør Sandmæl oppmerksom på.

Hvorfor får vi egentlig feriepenger?

– Du har ikke rett på lønn når du tar ferie. i stedet har vi en ordning i Norge hvor du har rett på feriepenger som kompenserer for bortfallet av lønnen. Hvor mye du får, regnes ut ifra hvor mye du tjente i fjor, hvor lang ferie du har rett på og alderen din, forteller Sandmæl. 

Det er skatt på feriepenger som på vanlig lønn, men det er vanlig praksis å fordele skatten på de øvrige månedene, slik at feriepengene utbetales uten skattetrekk. 

FERIEPENGER: – Mange har begynt å planlegge årets sommerferie, og da kan det være lurt å vite sånn circa hvor mye du har å rutte med, sier Sandmæl. Foto: Stig B. Fiksdal

Slik regner du ut hvor mye feriepenger du får:

  • Finn fram lønns- og trekkoppgaven som du fikk ved årsskiftet. Her finner du hvor mye du har i feriepengegrunnlag. 
  • Ifølge Arbeidstilsynet skal feriepengene være minimum 10,2 prosent av feriepengegrunnlaget. Arbeidstakere over 60 år har rett på minimum 12,5 prosent. Tariffavtale gir normalt rett til 12 prosent.

Måten å beregne feriepenger på er å ta utgangspunkt i at en uke består av seks virkedager. Ferieloven teller nemlig med lørdag som virkedag. Dette gir gjennomsnittlig 26 virkedager per måned. Har du fem ukers ferie har du rett på 30 virkedagers ferie (5 uker* 6 virkedager = 30). Du må derfor trekkes fire virkedagers ordinær lønn ved utbetaling av feriepenger.

Har du fem ukers ferie blir feriepenger beregnet slik:

Brutto månedslønn 2024 + (Feriepengegrunnlag 2023 x 0,12) – (Brutto månedslønn 2024 / 26 virkedager) x 30 virkedager.

Eksempel:

Har du fem uker ferie, og feriepengegrunnlaget ditt for 2023 er 500.000 kroner, og brutto månedslønn er 45.000 kroner, vil du få 53.077 kroner i feriepenger.

Er det nok?

Det er ikke sikkert at feriepengene er nok til å realisere den sommeren du ønsker. Da er det viktig å ta grep nå, kutte forbruket og spare det du mangler, påpeker Sandmæl.

– Er du DNB-kunde kan du oversikt over forbruket ditt under «Pengebruk»-funksjonen i mobilbanken. Der ser du hva du eventuelt kan stramme inn på til fordel for sparing til ferien, sier forbrukerøkonomen. 

Opprett ditt sparemål for sommerferien i appen Spare