Feriepenger:
- Feriepenger er en form for tvangssparing
I fjor brukte de fleste av oss feriepengene på nettopp ferie, men det var også en del som lot de gå til sparing, viste fjorårets undersøkelse DNB gjennomførte rundt sommerferien.
Feriepenger er en form for tvangssparing
- Feriepenger er en form for tvangssparing. Hadde det ikke vært for feriepengene hadde nok mange måtte vinke farvel til den ferien de hadde sett for seg, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.
Sett av litt tid nå til å planlegge hvor mye penger du trenger til årets sommerferie, råder forbrukerøkonomen.
Med appen Spare kan du enkelt regne ut hvor mye du må spare i måneden for å nå målet ditt og komme i gang.
- Feriepenger kommer sammen med lønnen din, normalt i mai eller juni, forteller Sandmæl.
Og hvorfor får vi egentlig feriepenger?
- Du har ikke rett på lønn når du tar ferie, i stedet har vi en ordning i Norge hvor du har rett på feriepenger som kompenserer for bortfallet til lønnen. Hvor mye du får regnes ut ifra hvor mye du tjente i 2021, hvor lang ferie du har rett på og alderen din, forteller Sandmæl.
Det er skatt på feriepenger som vanlig lønn, men det er vanlig praksis å fordele skatten på de øvrige månedene, slik at feriepengene utbetales uten skattetrekk.
Måten å beregne feriepenger på er å ta utgangspunkt i at en uke består av seks virkedager. Ferieloven teller nemlig med lørdag som virkedag. Dette gir gjennomsnittlig 26 virkedager per måned. Har du fem ukers ferie har du rett på 30 virkedagers ferie (5 uker* 6 virkedager = 30). Du må derfor trekkes fire virkedagers ordinær lønn ved utbetaling av feriepenger.
Har du fem ukers ferie blir feriepenger beregnet slik:
Brutto månedslønn 2022 + (Feriepengegrunnlag 2021 x 0,12) – (Brutto månedslønn 2022 / 26 virkedager) x 30 virkedager.
Eksempel:
Har du fem uker ferie, og feriepengegrunnlaget ditt for 2020 er 500.000 kroner, og brutto månedslønn er 45.000 kroner, vil du få 53.077 kroner i feriepenger.
Det er ikke sikkert at feriepengene er nok til å realisere den sommeren du ønsker. Da er det viktig å ta grep nå og spare det du mangler, påpeker Sandmæl.
- Gå gjennom forbruket ditt. Er du DNB-kunde kan du få det sortert under "Pengebruk"-funksjonen i mobilbanken. Sjekk deretter hvor du kan stramme inn; mat er gjerne en post der man kan spare store summer, sier forbrukerøkonomen.