Reisetips for unge:

- Du må ha råd til at ting går litt skeis underveis uten at det fører til tom konto

Ingeborg Sævik Heltne er ung, men har allerede vært i 15 land. Her gir tjueåringen fra Volda sine beste råd til unge som skal på sin første europaferie alene – eller på en lengre backpackertur.

REISETRENDER: - Mange vil på interrail. Toginspirasjon og togbøker har gått veldig opp, men fortsatt er det de klassiske backpacker-rutene i Sørøst-Asia og hovedstedene rundt om i Europa som gjelder. Foto: Thomas Stefan Strzelecki
Lesetid 7 min lesetid
Publisert 31. jan 2020
Artikkelen er flere år gammel

- Utvilsomt. For å reise over lengre perioder, må du legge opp ganske mye penger i forkant siden det vil gå mange måneder før du får inn noen som helst på konto, i tillegg til at du samtidig har mange utgifter.

Vi har nettopp spurt Ingeborg om det å reise som ung, og da spesielt å reise langt, lærer en å bli mer bevisst økonomisk når det gjelder forbruk og budsjettering. 

Volda-kvinnen, som vi møter på reiselivsmessen TravelExpo på Fornebu, jobber i spesialistbutikken Nomaden og studerer utviklingsstudier på Universitetet i Oslo. Hun er spesielt opptatt av å bærekraft og hvordan du kan reise litt mer miljøvennlig. 

Og hun vet også litt om det å sette opp et reisebudsjett. 

- Selv om du kan finne mange gode budsjettvennlige alternativ på turen, er ikke reising billig, og det kan alltid dukke uforutsette utgifter. Jeg vil råde deg til å planlegge pengebruken så godt at du har råd til å være spontan og bli med på mulighetene som dukker opp underveis. Du må også ha råd til at ting går litt skeis underveis uten at det fører til tom konto.

Ingerborg sier at alt dette krever bevissthet rundt egen pengebruk som mange sikkert kommer til å lære på den vanskelige måten.

- Men da får man i det minste lært det.

IDYLL: Ingeborg bader i nærheten av Fuentes del Algar i Spania, i nærheten av Altea. Foto: Privat

Ett av de viktigste valgene man tar før første Europaferie eller backpackertur som ung, gjelder kort og kontanter. Hva skal man velge?

- Begge deler! Jeg har fått beskjed av banken om at kredittkort er det tryggeste i utlandet, så jeg velger å følge den anbefalingen. Det er i tillegg fint å ta med mer enn ett kort, i tilfellet det ene kortet skulle forsvinne.

Ingeborg minner om at det er mange steder som ikke tar betaling med kort, så det er direkte nødvendig å ha med kontanter, bare ikke ta med for mye av gangen.

- Og husk å gjem det godt! Jeg anbefaler også alle å ta med pengebelte til å ha under klærne, og helst med RFID-beskyttelse.

Når du først har kommet fram får du mye for pengene
Ingeborg Sævik Heltne

Ingeborg sier unge har et unikt spillerom til å reise og oppleve verden før fast jobb, lån, familie og andre forpliktelser gjør langturer mer utfordrende. 

- Økonomisk er selvsagt Sørøst-Asia et godt alternativ. Turen ned er ikke den billigste, men når du først har kommet fram får du mye for pengene. Her vil et lavt bdusjett vare lenge. Her er det dessuten mange som backpacker, så ting er veldig lagt til rette for reising. Det gjør det enklere, og ikke minst mer sosialt, for førstegangsreisende. Det samme gjelder også i mange deler av Latin-Amerika.

HEROES: Ingeborg på Heroes Square i Budapest. Foto: Privat

For unge som ikke har verdens største reisebudsjett og som ikke vil reise så langt hjemmefra, har Ingeborg et konkret tips. 

- Da ville jeg reist østover i Europa. Budapest i Ungarn er jo et reisemål mange nordmenn allerede drar til, men for dem som ikke har vært der er fint å vite at det er utrolig masse å oppleve i tillegg til at det er kjempebillig.

Reiseentusiasten sier at på grunn av inflasjon er summene i tusentallene når du betaler i Ungarn, så det er lett å miste oversikt.

- Men da jeg kom hjem etter en tur for rundt ett år siden, ble jeg overrasket over hvor lite jeg hadde brukt.

Ingeborg sier at Budapest passer spesielt bra for unge nordmenn. 

- Byen har en spennende kultur, masse flott arkitektur, god mat og ikke minst er ruinbarene ikoniske. Det er store mathaller med barer og puber som alle ligger i samme nabolag.

MINNE FOR LIVET: Her er Ingeborg på seilferie i Østersjøen. Foto: Privat

Et annet råd Ingeborg vil gi, er å være bevisst på hvem du reiser sammen med. 

- Ja, riktig reisepartner kan ha mye å si. I tillegg bør du være bevisst på hvordan du reiser. Turister har et dessverre ganske fortjent dårlig rykte mange steder. Så ha hensyn til lokale skikker og regler, og opptre hensynsfullt overfor mennesker og miljø.

Hun oppfordrer unge som reiser for første gang til å unngå såkalt frivillighetsturisme.

- Her har det dukket oppt mange useriøse aktører etter hvert som fenomenet har økt i popularitet.

Hva reiser du aldri uten?

- Det kjedelige svart er selvsagt pass, som du bør dobbeltsjekke at er gyldig lenge nok, samt visum, billetter og andre verdidokument. Utenom det anbefaler jeg gaffateip som lett kan redde dagen hvis noe blir ødelagt. Og en vanntett pose til å beskytte ting som mobil, kamera og ladere mot sand og fukt, og mot solkrem og myggmiddel som på et eller annet tidspunkt kommer til å eksplodere i sekken!

HVOR BØR UNGE REISE? Akkurat dit de vil! Verden er stor, spennende og variert, og folk har ulike ting som engasjerer dem. Tenk på hva målet med turen er og planlegg deretter. Her i Valencia. Foto: Privat