Så mye kan du tjene på Airbnb-utleie

Å leie ut leiligheten når du ikke bruker den kan gi god ekstrainntekt, men sett deg inn i reglene og hvordan det fungerer.

EKSTRA INNTEKT: - Det kan du få ved å leie ut boligen mens du selv er på ferie, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 01. jul 2021
Artikkelen er flere år gammel

Der sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

- Hvis huset eller leiligheten din står tom når du selv er på ferie eller er borte noen dager, lei ut og tjen noen ekstra tusenlapper, anbefaler hun.

Vær obs på skattereglene

Sandmæl gjør oppmerksom på at det fra inntektsåret 2018 ble vedtatt egne skatteregler for såkalt korttidsutleie av egen bolig. Korttidsutleie er definert som utleie på døgn- eller ukebasis i inntil 30 dager sammenhengende.

Leier du ut din egen bolig mindre enn 30 dager sammenhengende, vil inntekten ifølge Skatteetaten være skattepliktig etter en sjablongmetode:

 • Det innebærer at utleieinntekter inklusive betaling for strøm og vask eller lignende på inntil 10.000 kroner i året er skattefri.
 • På 85 prosent av inntekten du får utover disse 10.000 kronene må du  betale skatt. 

Her forklarer Skatteetaten hvordan du beregner beløpet du skal skatte av

Lei ut et rom skattefritt

Areal som er mindre enn det du selv disponerer kan du imidlertid leie ut helt skattefritt.

- Leier du bare ut et rom i leiligheten du selv bor, trenger du med andre ord ikke skatte av inntekten. Tilsvarende regel gjelder også utleie av for eksempel en kjellerleilighet i et stort hus, opplyser Sandmæl.

Utleiebegrensninger for seksjonssameier

Vær også obs på at adgangen til å bedrive korttidsutleie i seksjonssameier ble  begrenset fra 1. januar 2020:

 • Ifølge huseierne.no betyr det at du som bor i et seksjonssameie ikke kan bedrive korttidsutleie i mer enn totalt 90 dager årlig. (Korttidsutleie er som nevnt definert som inntil 30 dager).
 • Grensen på 90 døgn kan imidlertid fravikes i vedtektene, og kan i så fall settes til mellom 60 og 120 døgn. Men en slik beslutning krever et flertall på minst to tredjedeler av de avgitte stemmene på årsmøtet.

- Pass på at du følger reglene ovenfor. Her ligger det uansett gode muligheter for litt ekstra inntekt, mener Sandmæl.

Slik går du fram vil du vil leie ut

Mange bruker Airbnb som er størst i verden på å formidle utleie av private boliger og har mange brukere.

Å opprette og ha en konto for utleie er gratis på Airbnb, men slik DNB Nyheter forstår det tar de cirka 20 prosent av avtalt leie som betaling for tjenestene. Deretter vil de belaste deg som vert for et "host service fee" på 3 prosent.

Hvor mye kan du tjene?

Hvilken pris du kan ta avhenger av hva du leier ut, hvor og hvor lenge.

- For å finne riktig pris, følg med på hva Airbnb leier ut i ditt område og sett en pris ut ifra det, foreslår Sandmæl.

Hun legger til at det kan være lurt å legge seg litt under markedspris til å begynne med for så å øke når du har fått noen anbefalinger.

Sjekkliste

Ellers råder Sandmæl deg til å bruke denne sjekklisten hvis du planlegger å leie ut via Airbnb:

 • Sjekk med eget forsikringsselskap om innboforsikringen bør oppgraderes ift. utleie. Airbnbs garanti kan dekke for skader skjedd under utleien, men de har mange unntak i betingelsene.
 • Sjekk hva andre har tatt for samme type bolig tidligere før du setter pris. Husk at du kan justere prisen fortløpende, for eksempel i forbindelse med høysesong.
 • Bestem når du vil leie ut og sett opp tilgjengelighet og krav om antall overnattinger.
 • Verifiser ID-en din hos Airbnb.
 • Når en gjest tar kontakt, bør du kikke gjennom profilen til vedkommende for å se hva slags anmeldelser han/hun har fått fra tidligere utleiere.
 • Du kan kreve at gjester fullfører verifikasjoner av profilen sin før de bestiller ved å sette et reservasjonskrav på profilen din.
 • Lag egne husregler som fremgår på profilen din. Disse bør inneholde bestemmelser om støy, matlaging, om det er lov å ha gjester, krav til rydding og vask, om det er lov å røyke, og om det er enkelte rom som gjestene ikke har adgang til.
 • Fjern personlige ting og verdigjenstander du ikke ønsker å «dele» med ukjente.

Airbnb har nå også obligatoriske sikkerhetsrutiner for covid-19.

Her kan du lese hva Airbnb forventer av deg som vert