Så mye taper du på å gå hjemme i ulønnet permisjon

I siste episode av Pengetabu prøver Geir Kvarme å bli klok på ulønnet permisjon. Kan man kreve kompensasjon i ettertid?

FÅR MANGE SPØRSMÅL: Silje får ofte henvendelser fra fortvilte kvinner som gjelder ulønnet permisjon. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 15. okt 2021
Artikkelen er flere år gammel

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl får ofte henvendelser fra kvinner som er fortvilet over at de sitter igjen som økonomiske tapere etter et samlivsbrudd. I denne ukas episode av Pengetabu hjelper Sandmæl og hennes ekspertpanel, psykolog Rolf Lindgren og skuespiller Geir Kvarme, en skilt mamma, "Pia", som lurer på om det er for sent å be om en økonomisk kompensasjon for de årene hun gikk hjemme med barn, mens eksmannen jobbet fullt.

PENGETABU: Geir Kvarme gjester siste episode av denne sesongens Pengetabu. Foto: Stig B. Fiksdal

- Når man skilles skal alt felles deles likt, med unntak av det man tok med seg inn i ekteskapet, samt arv man har mottatt mens man var gift. Man kan også holde andre ting utenfor ved å skrive en ektepakt og tinglyse den, forklarer Sandmæl.

Mens sparekontoen skal deles i to, deles ikke den oppsparte pensjonen hos arbeidsgiver og Folketrygden. Pia som gikk hjemme med barn, mens mannen jobbet fullt, kan derfor ikke kreve en kompensasjon i ettertid. 

- Men det skader ikke å spørre. Det verste som kan skje er at hun kan få et nei, konkluderer ekspertpanelet. 

Det verste som kan skje er at hun kan få et nei
Silje Sandmæl

Sandmæl advarer andre om å havne i samme situasjon

- Jeg forstår godt at man ikke tenker på fremtidige økonomiske konsekvenser når man går hjemme med småbarn. Som trebarnsmor vet jeg at småbarnsperioden er altoppslukende i seg selv. Dessuten tenker man ikke på at man kan oppleve samlivsbrudd. Men, jeg synes allikevel det er viktig å gjøre par oppmerksomme på at de årene kvinnen går hjemme taper hun fremtidige penger i form av pensjonsutbetaling som det vil være rettferdig å kompensere for ved et samlivsbrudd, sier Silje. 

Silje tipser om at dette kan gjøres i en samboerkontrakt, eller hvis man er gift – i en ektepakt som tinglyses.

- Er man sammen resten av livet vil det ikke ha noen betydning, men hvis man går fra hverandre kan det være lurt å ha det skriftlig så man slipper den diskusjonen, legger hun til. 

Det kan være snakk om titallstusen kroner

Går du hjemme med barn under 6 år får du såkalt omsorgsopptjening. Det vil si at du opparbeider deg pensjon av 4,5 ganger grunnbeløpet hos Folketrygden (i underkant av 480 000kr). Er din vanlige lønnsinntekt under dette får du mer opptjening hos Folketrygden. Tjener du over, taper du på det, både fra arbeidsgiver og Folketrygden.

La oss se på en inntekt på 580.000 kr. Hos Folketrygden får man 18,1% (opptil 7,1 G) så der blir det faktisk hele 18.100,- mindre i pengesekken på 100.000,- mindre i beregningsgrunnlag.

For de som jobber i privat sektor og har en innskuddspensjon vil man tape mellom 9 472,- og 40 600,- avhengig av innskuddsplan. Men, dette er gitt at man går utover lovfestet permisjon og meldes ut av ordningen.

Offentlig ansatte har en ny ordning med 5,7% innskudd – som gir 33 060,- mindre i pensjonssparing.

Regneeksempel:

Arbeidsinntekten din er på 580 000 kroner og du jobber i privat sektor med en innskuddsordning på 5 prosent.

Tapt pensjon fra Folketrygden blir: Du får omsorgsopptjening opp til 480 000 kroner, som vil si at du taper pensjonsopptjening på 100 000 x 18,1 prosent = 18 100 kr

Tapt pensjon hos arbeidsgiver: 580 000 kroner  x 5 prosent = 29 000 kroner.

Beløp det bør kompenseres for ett år hjemme med barn under 6 år = 47 100 kroner.

Går du hjemme i flere år må beløpet justeres for lønnsvekst.

Beløpet kan kompenseres for i en samboeravtale (samboere) eller en ektepakt (ektefeller). Husk å legge til at beløpet skal justeres med lønnsveksten i samfunnet. Eller hvis økonomien tillater det kan sparing i pensjonsproduktet IPS være en god løsning. IPS (individuell pensjonssparing) er det eneste spareproduktet som automatisk holdes utenfor en eventuell skilsmisse. 

VIKTIG TEMATIKK: Silje synes det er viktig å snakke om ulønnet permisjon. Foto: Stig B. Fiksdal

Dette er individuell pensjonssparing (IPS):

  • Kan spare max 40 000kr i året
  • Du får fradrag i alminnelig inntekt av sparebeløpet. Skattesatsen er 22 prosent i 2021. 40 000kr spart, gir 8 800kr tilbake på skatten neste år.
  • Pengene er bundet frem til pensjonsalder
  • Pensjonen skal utbetales månedlig til fylte 80 år, eller minimum over 10 år (kan reduseres dersom årlig utbetaling er lavere enn 20% av folketrygdens grunnbeløp)
  • Hele utbetalingen beskattes som alminnelig inntekt (ikke bare avkastningen)
  • Pengene er fritatt formuesskatt

 

Mister retten til sykepenger

- Tar du ulønnet permisjon kan du miste retten til sykepenger. Som hovedregel vil retten til sykepenger reduseres ved ulønnet permisjon over 14 dager. Etter fire uker mister arbeidstakeren alle rettigheter til å motta sykepenger fra NAV, påpeker Sandmæl.