Hvor enkelt er det egentlig å stå i mot motejaget?

- Hvorfor handler du så mye, når du har alt du trenger?

Jeg vil starte det nye året med shoppestopp. Ofte har jeg satt meg halvhjertede nyttårsforsetter, men denne gangen skal jeg virkelig gjennomføre.

TRENGER MAN EGENTLIG Å KJØPE NYTT? - Når man har shoppestopp er det mer akseptert å låne av venner, og blir det krise kan du alltids kjøpe brukt, tipser Rebecca Moe fra Tise. Foto: Emma Lillemo
Lesetid 5 min lesetid
Publisert 02. jan. 2020
Artikkelen er flere år gammel

 Derfor har jeg besøkt Rebecca Moe (25) fra Tise for å lære mer om hvorfor shoppestopp lønner seg og hvordan man klarer det!

Innlegget er skrevet av Kornelia Minsaas, ung ambassadør for DNB. Følg hennes hverdag i jakten etter svarene du trenger som fersk i voksenlivet på @dnbung på Instagram.

Jeg har alt jeg trenger, men ender likevel opp med å kjøpe nye klær og ting minst én gang i måneden. Moteindustrien er ekstremt tilgjengelig for oss forbrukere, og ofte er et tilbud for billig til å la være. Prosessen fra å se et plagg på nett til å få det levert på døra er skremmende kort. Jeg er ferdig med å gå i kjøpsfella!

Hvor enkelt er det egentlig å stå imot motejaget og ha shoppestopp?

-Jeg har gjennomført shoppstopp i et halvt år, og til tider var det veldig utfordrende. Man møter på mange fristelser og trender, men med viljestyrke og hjelpsomme venner er det fullt mulig å klare det. Sett deg et mål, og ha det alltid i bakhodet, forteller Rebecca Moe (25) fra Tise.

SHOPPESTOPP VAR EN ØYEÅPNER: Rebecca (t.h) fikk et nytt forhold til moteindustrien etter å ha shoppestopp i et halvt år. Foto: Emma Lillemo

- Motstå trendene, de går uansett over

Hvilke erfaringer sitter du igjen med etter å ha gått så lenge uten å kjøpe et eneste plagg?

- Jeg ble mye mer bevisst, og har fått et helt annet forhold til mote, klær og ting nå. Spesielt når det kommer til trender, så trodde jeg at jeg måtte hive meg på mote som slangeskinn og fløyel, men innså etter shoppestopp at jeg trives aller best i basisplaggene mine! Jeg ble kanskje “hun med den svarte hettegenseren”, men det gjør meg ingenting, sier Rebecca.

Du sparer ikke bare penger, men også miljø!
Rebecca Moe

Rebeccas motivasjon for å ha shoppestopp var å spare miljøet, mens for meg er baktanken å spare penger til min første bolig.

- Ved å ha shoppestopp sparer du ikke bare penger, men du sparer mye miljø! Tekstilindustrien er ekstremt forurensende, og produksjon av klær og sko står for hele 8 prosent av verdens utslipp av drivhusgasser, informerer Rebecca. 

FULL OVERSIKT I APPEN: Shoppestopp-funksjonen i Tise-appen gir oversikt over penger, CO2, kjemikalier og vann man sparer hver dag. Foto: Emma Lillemo

Tre måneder med shoppestopp 

Rebecca åpner Tise-appen, og viser fram en shoppestopp-funksjon. Vi blir enige om at jeg i første omgang skal ha shoppestopp i tre måneder, for å se om jeg klarer det.

-Først må du sette deg et realistisk mål, og når det er gjort, fyller du inn litt informasjon. Her får du ikke bare oversikt over pengene du sparer, men også utslipp som CO₂, kjemikalier og vann, viser Rebecca.

I appen fyller man inn hvor mye penger man bruker på klær i måneden samt antall man pleier å kjøpe. Jeg antar at jeg vanligvis handler 2 plagg til 1500 kroner per måned. Vi tar en kjapp beregning og ser at jeg kommer til å spare omkring 4500 kroner, 30 kilo CO₂ og hele 30.000 liter vann. 

Å låne blir mer akseptert når man har shoppestopp

Men hva om man møter hinder underveis? Hva gjør du hvis du virkelig må kjøpe noe?

-Da låner man av venner! Jeg merket selv at vennene mine ble mye mer sjenerøse da jeg hadde shoppestopp. Det blir mer akseptabelt å spørre om å låne ting, når man faktisk ikke kan kjøpe det selv. Men hvis det var krise, så hadde jeg lov til å kjøpe brukt. Man finner så enormt mye på bruktmarkedet, forteller Rebecca.

“START SHOPPESTOPP”: -Det er bare å bestemme seg, om det så er én måned eller ett år, sier Rebecca Moe. Foto: Emma Lillemo

- Når shoppestoppen er på sitt mest utfordrende, må du bare ha målet ditt i bakhodet. Husk at du gjør dette for en grunn, sier Rebecca.

Bli med på shoppestopp!

Rebecca har helt rett - jeg gjør dette for en grunn! Flere gode grunner, faktisk. Og hvis flere kjenner på samme følelse som meg, så vil jeg oppfordre dere til å ta utfordringen også. Bli med på shoppestopp!