Slik drar Silje Sandmæl på bilferie i Norge – på budsjett

Da forbrukerøkonomen tok sin egen familie med på biltur i Norge, fikk hun og eldstesønnen sitt livs opplevelse – i Loen.

KLATRESTI: Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, forelsket seg i Loen. Her er sønnen Sander på vei over hengebroen i via ferrata til Hoven Foto: Privat
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 12. mai 2021
Artikkelen er flere år gammel

Loen oppdaget Silje først da hun tok familien med på bilferie i Norge for snart tre år siden. Hun bruker samme motto som moren brukte da Silje var liten : Å bli rik på opplevelser trenger ikke å koste mye. 

- Vi er en familie på fem, og da må du være bevisst på hva du bruker penger på. Ellers kan ferien fort bli veldig dyr. Vi bodde og spiste billig hele veien, også i Loen. 

Sjekk ut gode ferietilbud i DNBs reiseportal her

OPPLEVELSE: I Loen fikk Silje sin livs opplevelse da hun gikk via ferrata til Hoven sammen med sønnen Sander. Foto: Privat

Silje får stjerner i øynene når hun snakker om Loen, for der fikk hun og eldste sønnen (da 12 år) sitt livs opplevelse. På egen hånd gikk de ekspertløypa på via ferrata (italiensk for klatresti – red. kom.), en særs luftig klatresti til Hoven som ligger 1011 meter over havet. 

- Vi klatrer til vanlig, men dette var bratt og utfordrende for begge. Så vi var veldig fornøyde etterpå, for slikt gir mestringsfølelse. Og ikke minst var det fantastisk vakkert der oppe, minnes Sandmæl. .

Siljes turtips og reiserute

I år som i fjor skal flere nordmenn enn vanlig har norgesferie på grunn av pandemien. Silje anbefaler varmt bilferien som hun og familien gjennomførte sommeren for snart tre år siden. Her får du tipsene og reiseruten hennes:

Pakkeliste:

Backgammon, yatzy kortstokk, telt, stormkjøkken, dyner, soveposer, lakenpose og håndduker (ellers må du betale for det på turisthytter og andre overnattingssteder), hengekøye, fiskeutstyr, badetøy og lett turtøy: regntøy, ull, shorts og gode sko.

Og veldig viktig: Kjølebag i bilen med drikke og mat slik at dere kan stoppe og spise når og hvor dere vil.

Last ned disse appene:

Visitnorway: Gode anbefalinger til aktiviteter og overnatting

DNT: Gir deg turforslag, oversikt over turistforeningens hytter og kart i nærheten av der du er

Norgeskartet: Et detaljert kart med merkede stier

Stolpejakten: Kan jakte på stolper som er plassert rundt om i Norge, gøy for både voksne og barn. Når du finner stolpen registreres den i appen via en QR kode som du skanner

WhataBird: Ta opp lyden til en fugl og du kan få svaret på hvilken fugleart det er

STOLPEJAKT: På Ringebufjellet. Foto: Privat

Reiseruten

Ringebu: Første stopp var svigerforeldrenes hytte på Ringebu. De var der i to dager og gikk turer på Ringebufjellet.

- Der lastet vi ned appen «Stolpejakten», og den vil jeg anbefale til alle som har med barn på tur. Stolpejakten er morsomt, og barna blir ekstra motiverte til å nå toppen eller målet.

JIPPI: Så glad ble Celia (her 4 år) da hun nådde toppen på Snøhetta. Foto: Privat

Dovre: Neste stopp var Dovre hvor de bodde i en betjent DNT-hytte, Snøheim, i to netter og gikk tur til Snøhetta (2.286 moh.).

- Til og med lille Celia, som da var bare 4 år, gikk helt opp. Selv om hun satt en del på ryggen til pappa og storebror, var hun superstolt da hun nådde toppen. 

TROLLSTIGEN: De sang mye i bilen. Her sang de "en svingete vei, nå er jeg drita lei". Foto: Privat

Stranda: Derfra dro de via Åndalsnes og Trollstigen til Grandiosa-bygda, Stranda, hvor de fikk leid seg en leilighet til en billig penge.

- På bilturene sammen med mamma lagde vi sanger, og en av dem fikk ungene mine lære da vi kjørte opp fantastiske Trollstigen. Den heter «En svingete vei, nå er jeg drita lei».

På Strandafjellet, som er et skisted, fikk de på sommertid leid en kjempefin leilighet billig. Her fikk de vasket klær, kost seg og spilt spill et par dager.

- Det var dårlig vær akkurat da, så det passet perfekt.

ÅLESUND: Her er de på vei de 418 trappetrinnene fra byparken og opp til utsiktspunktet Fjellstua på byfjellet Aksla. Foto: Privat

Ålesund: I jugendbyen Ålesund slo de på stortromma, bodde på hotell og hadde byferie. Der besøkte de akvariet Atlanterhavsparken, og selvfølgelig gikk de opp de 418 trappene til byfjellet Aksla, og utsiktskafeen Fjellstua. Der er det alltid mange turister, men et uventet treff overrasket familien. 

OVERRASKELSE: Da de besøkte Fjellstua var det Lamborghini-treff der. Foto: Privat

- Gjett om gutta var over seg av begeistring! Slik biler ser vi ikke så ofte i Norge. Ikke mange på en gang i hvert fall, så det vi var heldige med, sier hun.

GAPAHUK: Flott og gratis overnatting ved Sandane. Foto: Privat

Sandane: På Sandane syd for Ålesund, fant de en flott gapahuk ved et vann hvor de overnattet én natt. Der var det madrasser til å ligge på og tilgang til båt.

- Der fisket vi, spilte spill og koste oss. Til middag ble det grillet selvfisket fisk.

UBETJENT TURISTHYTTE: Her overnattet de første natten i Loen. Det kostet 40 kroner. Foto: Privat

Loen: Loen var siste stopp på turen. Der overnattet de den første natten i en ubetjent turisthytte. Den var godt utstyrt med både toalett, vann og strøm og gode muligheter for å lage mat. Prisen var 40 kroner pr. natt. De to neste nettene tilbrakte de i telt på en campingplass nært Loen sentrum.

- Fra turisthytta gikk vi en lett tur opp til Bødalsbreen. Dagen etter gikk jeg og Sander den utrolige klatrestien til Hoven. Resten av familien tok pendelbanen.

Sandmæl forteller at du kan velge mellom mange ulike ruter og vanskelighetsgrader. Det finnes turer for alle.

- Guidede turer er dyre å være med på. Du kommer billigere unna hvis du går på egen hånd. Skal du klatre på egen hånd bør du ha erfaring med det og ha med eget utstyr eller leie. Du kan også ta pendelbanen opp og gå innover. Pendelbanen er ganske dyr, men ta med mat så slipper du å kjøpe det i restauranten på toppen, råder hun.

Klar for norgesferie i år igjen

Silje har planlagt norgesferie i år igjen hun også. Som så mange andre siden det fortsatt er restriksjoner på utenlandsreiser.

- I år som i fjor skal vi på hytta på Osen ved Trysil. Der blir det sykling, fisking og turer i fjellet, og det gleder jeg meg til, sier hun.