Husk å fylle opp kontoen før årsskiftet:

Dette kan du bruke BSU-pengene til

Husk at du i år kan sette hele 27.500 kroner på BSU-konto. Har du ikke gjort det ennå, sett inn så mye du kan før året er omme.

UNNTAK, IKKE REGEL: - Gå på kafe av og til, og nyt det! Går du hver dag blir det bare et pengesluk, erfarer forbrukerøkonomen. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 26. nov 2021
Artikkelen er flere år gammel

Myndighetene endret BSU-reglene fra 1. januar 2021:

  • Det maksimale årlige sparebeløpet ble økt fra 25.000 kroner til 27.500 kroner. 
  • Det er kun de som ikke eier bolig som får skattefradrag når de sparer i BSU. Eier du primær- eller sekundærbolig helt eller delvis per 31. desember i skatteåret, får du altså ikke fradrag.
  • Hvis du har eid en bolig, men ikke gjør det lenger, kan du igjen få skattefradrag for BSU-sparing.

BSU gir både god rente og skattefradrag

DNBs forbrukerøkonom, Silje Sandmæl, omtaler BSU som Norges kanskje beste spareordning for unge under 34 år:

  • BSU-ordningen gir nå mulighet til å spare inntil 27.500 kroner i året og totalt 300.000 kroner til god rente.
  • I tillegg kan du trekke fra 20 prosent av det årlige sparebeløpet på skatten, det vil si inntil 5.500 kroner.

Hun anbefaler unge å opprette BSU-sparing så fort de har fått skattbar inntekt.

- Du må betale skatt for å få skattefradrag. Derfor får du ikke full effekt av ordningen før du har inntekt over frigrensen på cirka 60.000 kroner, gjør hun oppmerksom på.

Dette er BSU. Start BSU-sparing her

Dette kan BSU-sparingen brukes til

Myndighetene har satt følgede forbehold om hva BSU-sparingen kan brukes til:

  • BSU-pengene er forbeholdt boligformål. Det betyr at du kan bruke dem som egenkapital når du kjøper bolig, til å nedbetale lån på egen bolig eller til oppussing.
  • Skal du bruke penger fra BSU-kontoen til oppussing, må du fylle ut skjema om "Annet godkjent boligformål». Dette skjemaet finner du i nettbanken under «Avslutt konto», så «Avslutt/Deluttak BSU» . Fyll ut «påkostninger/vedlikehold»; hva er gjort, adresse og tidsperiode.
  • Som oppussing regnes alt du gjør av påkostninger og vedlikehold. Dette gjelder også arbeid i hagen, montering av el-bil lader i garasjen eller på parkeringen tilhørende primærboligen. Det som gjøres må følge eiendommen ved et evtuelt senere salg, og aktiviteten må være gjennomført i 2021, ikke tidligere, siden dette formålet ble gyldig fra i år.
  • Hvis du ikke avslutter kontoen når du kjøper bolig, kan du til fylte 34 år fortsette å spare i BSU til du har nådd maksimumsbeløpet på 300.000 kroner. Men da får du altså ikke skattefradraget
  • For alle formålene må du eie hele eller deler av boligen. Den må være din primærbolig. Du  må bo i den og ha fast adresse der.

Slik sparer du mer

Silje Sandmæls anbefaler følgende fem steg for å få full BSU-konto:

1. Gå gjennom gamle synder

- For å kunne spare mer må du kartlegge hva du bruker pengene dine på. På den måten får du full oversikt over hva pengene dine faktisk går til og hvor det er mulig å kutte. 

- Tjenesten "pengebruk" i mobilbanken gir deg oversikt over alt fra hvor mye du bruker på polvarer og mat til shopping, strøm, bolig. Og sist, men ikke minst; alle abonnementene dine! 

2. Skrell bort unødvendige utgifter

- Nå som du vet hva pengene din går til, er tiden inne for å bestemme hva du faktisk ønsker å bruke pengene dine på. Er kjøpekaffen verdt de ekstra tusenlappene i måneden? Hva med abonnementene dine, bruker du alle? Stokk om på økonomien din, og sorter den slik du ønsker.

- Det kan også være mye å spare ved å bytte leverandører. Få oversikt over alle de faste utgiftene dine som strøm, forsikring, mobilregning og så videre. Bruk nettet til å sjekke ut om du kan få et bedre tilbud et annet sted.

3. Sett opp budsjett

- Etter å ha stokket om på økonomien din og frigjort pengene du trenger er tiden inne for å sette opp et budsjett. Kontroll er nøkkelen til å kunne spare, og det får du gjennom oversikt. I budsjettet skriver du opp inntekten din og utgiftene du sitter igjen med fra steg to.

- Husk å sette opp en egen post i budsjettet til sparing. Her skriver du opp pengene du har frigjort fra forbruket ditt.

4. Lag matplan

- Sparepotensialet vårt er desidert størst på mat. De fleste av oss handler ofte, gjerne uten mål og mening. Du kan spare mye penger med en matplan og en handleliste.

- Bestem hva dere skal spise den kommende uken og storhandle på for eksempel mandagen. Med en handleliste unngår du impulskjøp og kjøp av ting du allerede har liggende i skuffen. Det er også mye penger å spare ved å velge rimeligere produkter.

5. Spar fast og sett mål

- Et konkret sparemål gjør det mer motiverende å bruke mindre penger. Boligsparingen burde være førsteprioritet.

- Når det gjelder andre mer kortsiktige sparemål som en ny jakke eller en ferietur kan du laste ned appen «Spare» og opprette målene dine. I appen kan du velge mellom ulike sparemetoder for å enklere kunne nå målet ditt. Her anbefaler jeg en variasjon av å spare hver gang du drar kortet og ha et fast månedlig trekk.

Opprett morsom sparing her