DNB-kunder har fått dette først:

Sjekk ut «Vipps i terminal» – mobilbetaling med QR-kode

DNB-kunder kan nå betale med mobilen i en rekke butikker og restauranter, blant annet Kaffebrenneriet, Burger King og Peppes.

BETALER MED MOBILEN PÅ KAFFEBRENNERIET: - Dette gikk jo greit. Det var både raskt og enkelt, sier personmarkedssjef i DNB, Ingjerd Blekeli Spiten. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 02. jul. 2020
Artikkelen er flere år gammel

Vipps i terminal, det vil si mobilbetaling i butikk med QR-kode, er navnet på en helt ny betalingsmetode fra Vipps, som DNB kunder er de første til å kunne ta i bruk. 

Alle de 600.000 DNB-kundene over 18 år som bruker Vipps, kan ta i bruk denne betalingsmetoden allerede nå fordi BankAxept-kortet deres i Vipps nå er digitalisert. Og ungdomssegmentet, det vil si DNBs kunder mellom 15 og 18 år som bruker Vipps, kommer på nå straks.

Flere vil tilby dette etter hvert

DNB er først ute, men alle Vipps-bankene kommer på etter hvert.

Brukerstedene som tilbyr kundene å betale på denne måten, blir fort flere. Målet er at 90 prosent av alle betalingsterminalene i Norge skal være klargjort for denne betalingsmetoden i løpet av 3. kvartal, ifølge Vipps.

PÅ KAFFEBRENNERIET: Personmarkedsjef i DNB, Ingjerd Blekeli Spiten, likte godt å betale med "Vipps i terminal." Til høyre, Vipps-sjef Rune Garborg. Foto: Stig B. Fiksdal

Testet på Kaffebrenneriet

Personmarkedssjef i DNB, Ingjerd Blekeli Spiten, har selv testet betalingsløsningen. Det gjorde hun på Kaffebrenneriet i Bjørvika i Oslo nylig sammen med Vipps-sjef Rune Garborg.

- Dette gikk jo veldig greit. Det var både raskt og enkelt. Men så er jeg vant til QR-kode fordi jeg benytter Coop Pay, sier Spiten.

- Ja, jeg merket godt at du er vant til å bruke QR-kode, sier Garborg.

Betalingsterminalene er Vipps-merket

Spiten likte spesielt godt at betalingsterminalene som er klargjort for betalingsmetoden, er merket med Vipps.

- Vipps er jo kjent, og Vipps-merket får folk til å huske på at her kan de betale med mobilen, mener hun.

Slik betaler du med mobilen:

1. Se etter Vipps-logo på terminalen og åpne Vipps-appen på mobilen din

2. Trykk «Vipps» eller på tallet 5 på terminalen

3. Skann QR og godkjenn beløpet i Vipps ved å trykke på «Betal»

Vipps satser på QR-kode

Vipps-sjefen har stor tro på mobilbetaling med QR-kode.

- Etter hvert som flere butikker tilbyr dette, vil flere legge igjen lommebok og kort hjemme og kun ha med seg mobilen. Aldersgruppen 20 til 30 år vil gå foran, tror han.

Jeg likte denne betalingsmetoden godt og vil anbefale alle å teste den ut
Ingjerd Blekeli Spiten

Spiten positivt overrasket

Spiten tror på sin side at folk fortsatt vil velge ulike betalingsløsninger.

- Jeg tester ut alt, og hittil har jeg likt best å betale med klokken. Men jeg må si meg positivt overrasket over mobilbetaling med QR-kode, som jeg i utgangspunktet har vært litt usikker på. Men her kommer QR-koden opp på terminalen, og det synes jeg er veldig bra. Jeg likte denne betalingsmetoden godt og vil anbefale alle å teste den ut, sier hun.

Betalingen vises i nettbanken

Betaling med QR-kode i butikkterminal gjennom Vipps er akkurat som en vanlig korttransaksjon. Den vil være synlig i nettbanken som alle andre transaksjoner.

Tror dere at mange til tross for dette fortsatt vil etterspørre Apple Pay?

- Jeg skjønner at folk har etterspurt Apple Pay, spesielt før Vipps mobilbetaling i butikk ble mulig. Vipps mobilbetaling med QR-kode vil etter hvert være tilgjengelig for alle og overalt i Norge, og det tror jeg brukerne vil oppleve som positivt, poengterer Garborg. 

Kan forenkle butikkenes fordelsprogrammer

Vipps-sjefen har også et annet poeng:

- Når dagligvarebransjen kommer på, kan de koble Vipps i terminal, det vil si mobilbetaling med QR-kode, opp mot kundefordelsprogrammene sine. Det er enklere for butikkene å få dette til med denne løsningen enn med kontaktløse betalingsløsninger som Apple Pay, erfarer han.

Han mener at dette til syvende og sist vil komme forbrukerne til gode.

- Kundene ønsker ikke å ha 20 lojalitetsprogrammer og poeng oppsamlet her og der. Når denne betalingsmetoden blir utbredt, vil de kunne ha betaling og alle lojalitetsprogrammene ett sted – i Vipps- og bruke poengene når de måtte ønske. Denne forenklingen for forbrukerne er et av de viktigste målene med «Vipps i terminal», sier han, og legger til:

- For butikkene vil «Vipps i terminal» være et klart førstevalg foran Apple Pay. Rett og slett fordi denne løsningen er mye billigere for dem enn Apple Pay.

Sjekk at du at du kan bruke "Vipps i terminal"

Slik sjekker du at kortet ditt er digitalisert: Ta opp Vipps-appen, trykk på Profil, så på Kontoer og kort. Det finner du kontonummeret ditt øverst oppe. Hvis det står «BankAxept» til høyre for nummeret, kan du bruke"Vipps i terminal", det vil si betale med mobilen.

Apple Pay og andre former for mobilbetaling

DNB vurderer både Apple Pay og andre  former for mobilbetaling fortløpende. Hva banken kommer med - og når - avhenger av en rekke forhold som blant annet modenhet og etterspørsel i markedet samt tekniske og økonomiske forhold.