Skattelistene viser ikke hva naboen eller kollegaen tjener

Skattelistene viser netto inntekt, og den kan være ganske forskjellig fra lønnsinntekt.

NYSGJERRIG? - Vær klar over at den du sjekker vil kunne se at du har gjort det, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 08. des 2021
Artikkelen er flere år gammel

Det er forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, som gjør oppmerksom på dette etter at Skatteetaten 8. desember offentliggjorde skattelistene for inntektsåret 2020.

Skattelistene inneholder opplysninger om personer og skattepliktige selskaper som har fått skatteoppgjør, ifølge skatteetaten.no. Det er ikke mulig å reservere seg mot å stå i skattelistene. 

- Vil du vite hva kollegaen eller naboen din tjener, så finner du ikke svaret i skattelistene. Vær også klar over at den du sjekker vil kunne se at du har gjort det, sier Sandmæl.

Vil du sjekke om noen har sjekket deg, gå inn på søkestatistikk etter at du har logget deg inn for å søke i skattelistene på skatteetaten.no

Dette er netto inntekt

Forbrukerøkonomen forklarer her hva netto inntekt er:

- Du får netto inntekt når du tar samlet inntekt som du betaler skatt av, altså lønnsinntekt, leieinntekt, renteinntekt og aksjeavkastning, minus alle fradragene du har krav på.

Netto formue

Skattelisten viser også netto formue. Hva betyr det?

- Netto formue betyr formue etter skatt, men dette gir ikke et riktig bilde av hva folk eier. Netto formue viser bare enn brøkdel av dette. De fleste i Norge har ikke netto formue.

Sandmæl forklarer hvorfor:

- Bare 25 prosent av markedsverdien på boligen din er med i formuesberegningen. Og bare 65 prosent av aksjebeholdningen din.

Og hvis dette minus gjeld blir mer enn 1,5 millioner kroner må det betales 0,85 prosent skatt på beløpet som overstiger 1,5 millioner.

- Netto formue er altså de verdiene som blir tatt med i formuesberegningen minus skatt.