Slik får dere råd til drømmebryllupet

Uansett om dere planlegger et dyrt eller billig bryllup, så må det nok litt sparing til. Slik lykkes dere med å finne pengene dere trenger for å få råd til drømmebryllupet.

Lesetid 5 min lesetid
Publisert 16. feb 2018
Artikkelen er flere år gammel

I fjor planla par som skulle gifte seg å bruke 60.000 kroner i snitt på bryllupet, ifølge en undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB.

Det er selve festen med lokale, mat, drikke, musikk og pynt som står for den største utgiftsposten. Her skulle gjennomsnittet å bruke i overkant av 20.000 kroner.

– Et bryllupsbudsjett og en spareplan er veien å gå for å realisere drømmebryllupet, sier forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl.

Finn pengene: -De fleste av oss mangler oversikt over hva pengene våre faktisk går til. Ved å kartlegge forbruket og prioritere annerledes kan det være mye penger å spare, sier forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl. Foto: Stig B. Fiksdal

Eget bryllupsbudsjett

Hele 88 prosent av de som skulle gifte seg i fjor sa at de skulle betale for bryllupet selv.

– Det kan fort bli store summer å spare, men med en realistisk plan og vilje til å prioritere hva dere bruker penger på kan det være mulig å spare store summer, sier Sandmæl.

– Det første dere må gjøre er å regne ut hvor mye dere trenger for å kunne få råd til drømmebryllupet. Jeg har laget et eksempel på et bryllupsbudsjett dere kan ta utgangspunkt i. Ved å fylle inn de ulike postene finner dere ut av hvor mye penger dere trenger, sier hun.

Finn pengene dere trenger

Det er ingen tvil om at sparing kan være en krevende øvelse, men i bunn og grunn handler det om å utsette forbruk. Enkle grep som å kutte ut take-away, impulsshopping og kaffelatten på vei til jobb, kan spare dere for flere tusen kroner.

– De fleste av oss vet ikke hva pengene våre egentlig går til. Oversikt er nødvendig for å kunne spare mer, så jeg anbefaler deg å kartlegge forbruket ditt. Dette kan du enkelt gjøre ved å logge deg inn i nettbanken og sjekke forbruket ditt. Er du DNB-kunde kan du få full oversikt i «min økonomi», sier Sandmæl.

– Etter at dere har kartlagt hva dere bruker penger på er tiden inne for å kutte ned der dere kan, og stokke om på forbruket deres. På den måten finner dere ut hvor mye dere klarer å spare i måneden, sier hun.

Appen som gjør sparingen enklere

Siden sparing ikke er så lett, er det godt å få litt hjelp på veien. DNB lanserte nylig spare-appen Spare, som gjør det enklere å komme i gang. Legg inn bryllupet som et sparemål og appen hjelper deg å regne ut hvor mye du må spare hver måned for å nå målet innen selve bryllupet.

– Klare sparemål virker motiverende på mange og det kan være lurt å gjøre en ekstra innsats når det er snakk om å spare såpass store summer. Hvis dere sparer 15 kroner hver gang dere drar kortet eller betaler en regning, er det utrolig hvor mye dere rekker å spare uten at dere tenker over det. Når du kan følge med å se at du stadig nærmer deg, blir det ekstra motiverende, sier Sandmæl.

Slik får dere råd til drømmebryllupet:

• Bestem dere for hvor mye penger dere skal bruke på bryllupet
• Sett opp et detaljert bryllupsbudsjett
• Legg en plan for hvordan dere skal spare opp nok penger – og hold dere til den
• Få ekstra motivasjon ved å bruke et spareverktøy som appen «Spare»
• Bruk muligheter som for eksempel feriepengene til å spare litt ekstra
• Vær tidlig ute med planleggingen. Da øker sjansen for å finne klær, pynt eller annet dere trenger på salg.

DAGEN MED STOR D: Mange drømmer om det perfekte bryllupet. Da er man nødt til å spare. Foto: NTB Scanpix.