- Det finnes muligheter, sier Unni (66), som fikk satt opp ny hytte for 80.000 kroner, totalt 1,6 millioner inklusive alt.
Den utflyttede ålesunderen Unni K. Wiik erstattet den gamle familiehytta på idylliske Sorte med en ny på 103 kvadratmeter. Sorte ligger i Skodje i Ålesund kommune på Sunnmøre.
Inklusive materialer, innredning og levering kostet hele hytteprosjektet henne totalt 1,6 millioner kroner.
Hvordan fikk du til det, Unni?
- Det startet med at jeg fikk presentert en reguleringsplan som viste at det skulle komme et byggefelt i nærheten av hytta mi på Sorte.
Unni har de siste 20 årene jobbet og bodd i Trøndelag hvor kjæresten hennes, Terje, kommer fra. Men planen har hele tiden har vært å flytte tilbake til Sunnmøre når hun blir pensjonist, og da ville jo hun trenge et sted å bo.
- Det gjorde at jeg begynte å se på muligheten for å sette opp en ny hytte der.
Hun fikk en arkitekt i SH Tegneservice i Spjelkavika i Ålesund til å tegne den nye hytta akkurat slik hun ønsket seg den. Så innhentet hun tilbud på hva det ville koste å bygge den.
- Jeg kontaktet noen snekkerfirmaer, og de skulle ha mellom 2,3 og 2,5 millioner kroner for å sette den opp! For meg var det helt uaktuelt.
Hun begynte da å se på ferdighytter. Helt til hun kom på at det var en videregående skole med yrkesfag i nærheten, Borgund videregående skole. Kanskje de kunne sette den opp? Hun tok kontakt.
Borgund videregående skole stilte seg tvilende til forespørselen, for et så stort prosjekt hadde skolen aldri påtatt seg før. De spurte om å få en tegning av huset.
En stund senere kom de tilbake til henne med gode nyheter:
- Jo, skolen ville sette den opp, men under forutsetning av at elevene fikk bruke to skoleår på prosjektet. De ville gjøre dette til et praksisprosjektet for framtidige snekkere og rørleggere.
Hun tok med seg tegningen til byggevarefirmaet Byggtorget, en lokal byggevareforretning på Digernes.
Nå sitter jeg igjen med et praktbygg som er helt slik som jeg hadde ønsket meg
- Der fikk jeg hjelp av Einar Austnes, som fort forsto at jeg ikke visste opp ned på en grunnmur eller hva jeg trengte til å innrede bad, toalett og kjøkken.
Derfor var han superhjelpsom, opplevde hun.
- Han fikk tegningen og fant ut hva jeg trengte av materialer og innredning til hytta og hva det ville koste meg totalt sett. Jeg fikk gode rabatter, og Byggtorget leverte alt jeg trengte.
Hun vil understreke viktigheten av å handle lokalt.
- Både byggevarefirma, rørlegger og elektriker ligger i nærområdet mitt i Ålesund. Selvsagt må prisene være konkurransedyktige, men service og oppfølging er viktig det også, sier Unni, som sier at hun fikk dyktige fagfolk på "kjøpet" ved å handle lokalt.
- Disse fagfolka hadde et nært og godt samarbeid med meg som byggherre og med Borgund videregående skole ved faglærer Sigbjørn Ertresvåg, forteller hun.
Uten disse fagmenneskene mener hun at utfallet ville ha blitt helt annerledes.
- Jeg kunne jo ikke kunne lese en byggetegning. Jeg bodde i en annen landsdel og var stort sett bare tilgjengelig på telefon. Og nå sitter jeg igjen med et praktbygg som er helt slik som jeg hadde ønsket meg!
I løpet av de to årene var 70 elever innom hytteprosjektet hennes på Sorte og fikk verdifull praksis. Regningen på 80.000 kroner fikk hun fra fylkeskommunen.
Hytta var innflytningsklart til jul, og nå ser Unni fram til å flytte tilbake til Sunnmøre etter 20 flotte år i Trøndelag. Nå har hun også søkt om å få omregulere hytta til bolighus.
Til tross for at Unni har trivdes godt i Trøndelag har hun alltid vært mye på Sunnmøre. Alnes på Godøya utenfor Ålesund, der hun kjøpte et gammelt hus for over 20 år siden, har vært fast tilholdssted i ferier og fridager i alle år.
Unni er som DNBs forbrukerøkonom Silje Sandmæl opptatt av at både hun selv og andre skal få mest mulig ut av pengene sine. Derfor ville hun dele dette hyttebyggetipset med andre som ikke har millioner å rutte med.
- Det finnes videregående skoler med bygg og anleggslinje nesten over hele landet, og det kan altså lønne seg å ta kontakt, fastslår hun.
Som Silje oppfordrer også Unni alle til å lage budsjett. Spesielt som pensjonist mener hun det blir enda viktigere enn før å vite hva man har å rutte med.
- Jeg tar godt i når jeg fyller ut postene i budsjettet, slik at jeg har litt å gå på. Jeg sier også til barna mine at de må begynne å spare til pensjon, for vi kan nok ikke i all fremtid basere oss på utbetalinger fra staten og oljefondet.
Unni har to voksne barn, svigerbarn og barnebarn. Hun har jobbet i alle år. I Ålesund var det hotell og eventmarkedet hun jobbet i. De siste 20 årene har hun jobbet i ulike stillinger i Åfjord kommune.
Men selv om hun vil få en grei pensjon, er hun ikke klar for å slutte å jobbe 100 prosent ennå.
- Jeg har aldri sluttet å utdanne meg og avsluttet sist studier ved Nord Universitet i 2018. Derfor kan jeg tenke meg å jobbe noen år til. En halvdagsstilling hadde vært ok, for når pandemien er over har jeg lyst til å reise litt.
Akkurat nå gleder Unni seg til å komme tilbake til vakre Ålesund og flytte inn i nytt hus på Sorte som har kostet langt mindre enn en bitte liten ettroms i Oslo.