Så mye koster det å få barn

Et nyfødt barn merkes på lommeboka. Her er forbrukerøkonomens tips til hvordan du kan gjøre det rimeligere.

STORE SUMMER: Det første leveåret er prislappen på rundt 50.000 kroner inkludert innkjøp av spedbarnsutstyr, ifølge tall fra SIFO. Foto: NTB
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 24. mar 2023
Artikkelen er flere år gammel

På lik linje med andre livskostnader, har det også blitt dyrere å bli foreldre. Vi betaler mer for varer og tjenester nå enn tidligere. Likevel kommer du langt med å være kostnadsbevisst. Og ikke kjøpe inn absolutt alt du tenker du trenger. 

– Det følger med en rekke utgifter ved å være nybakte foreldre, og mye nytt du føler du må kjøpe inn. Men husk at mye kan lånes og kjøpes brukt, eller kanskje du ikke trenger det i det hele tatt, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

Hva koster det å få barn?

Statens Institutt for forbrukerforskning, SIFO, har utarbeidet et referansebudsjett som viser alminnelig forbruksutgifter for familier. Budsjettet inneholder utgifter til mat og drikke, klær og sko, personlig pleie, lek og fritid, barnehage/SFO samt spedbarnsutstyr.

Så mye koster barnet deg i måneden når de er:*

0–5 måneder: 1580 kroner

6–11 måneder: 2670 kroner

1 år: 5517 kroner (inkludert barnehage)

2 år: 6157 kroner (inkludert barnehage)

*I tillegg beregner SIFO at du kjøper inn en del spedbarnsutstyr før barnet blir født. Beregningen ligger i gjennomsnitt på 3390 kroner i 6 måneder før barnet blir født, så tilsammen ca 20 000 kroner i tillegg til tallene over. 

*SIFO legger også til en økt kostnad på 130 kroner i måneden hvis du går fra å være to i en husholdning til å blir tre.

– Det første leveåret må du regne med at barnet koster omtrent 29 000 kroner, i tillegg til summen du bruker på spedbarnsutstyr før barnet kommer. Om du har barn fra før av har du jo gjerne utstyr og annet nestemann kan arve, så da vil du jo bruke litt mindre penger, forklarer Sandmæl.

– Det er kjærlighet og sparkebukser som gjelder

– Det er lett å tenke at du trenger så innmari mye når du får en baby, særlig hvis det er ditt første barn, men det er egentlig i stor grad masse kjærlighet og sparkebukser som gjelder, sier forbrukerøkonomen. 

Hun mener at det ikke er økonomien som skal bestemme om du får barn eller ikke. 

– Barn trenger egentlig ikke så veldig mye og ikke sammenlign deg med hva andre foreldre kjøper til sine barn, sier hun. 

Hør med venner og familie hva de hadde bruk for og ikke den første tiden. 

– En god regel kan være å kjøpe når behovet oppstår, sier Sandmæl.

 

BRUKTKUPP: Sandmæls beste sparetips til nybakte foreldre er å kjøpe brukt utstyr. Foto: Stig B. Fiksdal

Spar tusenlapper på bruktkupp

Spedbarnsutstyr passer ofte bare i en svært kort periode og du kan ofte ikke se at det har vært i bruk. Planlegg innkjøpene og hold utkikk etter bruktkupp eller salg, råder Sandmæl.

– Du kan spare mange tusenlapper på å kjøpe utstyr brukt. Hvis du har familie eller venner som er ferdig med småbarnsfasen er det kanskje mulig å låne eller arve utstyr.

– Dersom du heller ønsker å kjøpe nytt, er et godt tips å melde seg på nyhetsbrev hos de store barnebutikkjedene og følg med på når de har tilbud.

Ønsk dere ting som barnet trenger

Et nyfødt barn får ofte mange gaver fra familie og venner. Bruk anledningen til å få noe som dere har bruk for.

Få en dåpsgave som vokser i verdi

– Det kan fort bli mange bodyer og sparkebukser i en størrelse som barnet raskt vokser ut av. Klær er fine gaver, men tips gjerne de rundt dere om ting som dere har bruk for.

Hvis barnet skal døpes eller ha navnefest kan det være smart å ønske sparing for barnet i gave.

BSU Start er boligsparing som starter fra 0 år. I stedet for sølvtøy kan barnet få en gave som vokser i verdi over mange år og som kan bli til hjelp den dagen han eller hun skal kjøpe sin første bolig, sier Sandmæl.

Hvordan kutte i forbruket?

  • Sett opp budsjett: Ved å ha kontroll og oversikt er det lettere å se hvor du kan spare penger. Ta testen Ditt økonomiske DNA og få råd tilpassert din personlighet!
  • Skrell bort unødvendige utgifter: Hvilke utgifter du vil kutte i, avhenger av hva du ønsker å prioritere pengene dine på. Går det an å spare inn på matbudsjettet?Trenger du alle abonnementene dine? Hva med forsikringene dine, er de best og billigst?  
  • Kjøp og selg brukt: Du kan spare mye penger på å kjøpe brukt. Barn vokser fort og det er mye å få kjøpt brukt. Tjen også penger på å selge når barna vokser ut av ting.
  • Sett deg et sparemål: Sett deg noen konkrete sparemål. Da blir det enklere å vite hvor mye penger du må sette av og hvordan du skal plassere pengene. Dessuten blir det mer motiverende å spare. Sparingen bør skje månedlig slik at du får en struktur på det. Trekk et fast beløp så fort lønna kommer inn på konto.