Det koster å bli forelder. Her er tipsene til hvordan du kan gjøre det billigere

Et nyfødt barn gjør innhugg i lommeboka. Her er forbrukerøkonomens tips til hvordan du gjør det billigere.

STORE SUMMER: Det første leveåret er prislappen på rundt 54.540 kroner ifølge tall fra SIFO. Foto: NTB Scanpix. 
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 21. des. 2018
Artikkelen er flere år gammel

Venter du barn i 2019? Den første fasen krever utstyr som fort kan bli dyrt.

Det er jo så utrolig mye man trenger til den lille tassen

– Det følger med en rekke utgifter ved å være nybakte foreldre, det er jo så utrolig mye man trenger til den lille tassen. Vogn, bilsete, stellebord, seng, tåteflasker, leker, klær og mye mer skal i hus på kort tid. Helt i starten er det utgiftene til utstyr som sliter på lommeboka, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

Slik vil foreldrene til Elias (3) sikre han en god fremtid

Hva koster det å få barn?

Statens Institutt for forbrukerforskning, SIFO, har utarbeidet et referansebudsjett som viser alminnelig forbruksutgifter for familier. Budsjettet inneholder utgifter til mat og drikke, klær og sko, personlig pleie, lek og fritid, barnehage/SFO samt spedbarnsutstyr.

Så mye koster barnet deg fra fødsel til fylte 2 år:

0–5 måneder: 26.400 kroner totalt

6–11 måneder: 28.140 kroner totalt

12–24 måneder: 89.760 kroner totalt

– Det første leveåret må du regne med at barnet koster omtrent 54.540 kroner. Dette er et referansebudsjett som viser et nøkternt forbruk, så her er det nok mange som bruker mer, og noen som bruker mindre. Om du har barn fra før av har du jo gjerne utstyr og annet nestemann kan arve, så da vil du jo bruke litt mindre penger, forklarer Sandmæl.

Ditt første barn?

Det er ikke alltid like enkelt å vite hva som er nødvendig utstyr når det er førstemann.

Vent med å kjøpe til behovet oppstår

– Spør familie og venner med barn om hva de hadde bruk for den første tiden og hva som bare ble liggende i skapet. Det finnes mange lister med utstyr som alle nybakte foreldre «må» ha, men det er ikke sikkert at du trenger alt. En god regel kan være å kjøpe når behovet oppstår, sier Sandmæl.

 

BRUKTKUPP: Sandmæls beste sparetips til nybakte foreldre er å kjøpe brukt utstyr. – Det er gjerne så godt som nytt, fordi det kun er brukt i en kort periode, sier hun. Foto: Thomas Stefan Strzelecki.

Spar tusenlapper på bruktkupp

Spedbarnsutstyr passer ofte bare i en svært kort periode og du kan ofte ikke se at det har vært i bruk. Planlegg innkjøpene og hold utkikk etter bruktkupp eller salg, råder Sandmæl.

– Du kan spare mange tusenlapper på å kjøpe utstyr brukt. Hvis du har familie eller venner som er ferdig med småbarnsfasen er det kanskje mulig å låne eller arve utstyr.

– Dersom du heller ønsker å kjøpe nytt, er et godt tips å melde seg på nyhetsbrev hos de store barnebutikk-kjedene og følg med på når de har tilbud.

Ønsk dere ting som barnet trenger

Et nyfødt barn får ofte mange gaver fra familie og venner. Bruk anledningen til å få noe som dere har bruk for.

Få en dåpsgave som vokser i verdi

– Det kan fort bli mange bodyer og sparkebukser i en størrelse som barnet raskt vokser ut av. Klær er fine gaver, men tips gjerne de rundt dere om ting som dere har bruk for.

Hvis barnet skal døpes eller ha navnefest kan det være smart å ønske sparing for barnet i gave.

BSU Start er boligsparing som starter fra 0 år. I stedet for sølvtøy kan barnet få en gave som vokser i verdi over mange år og som kan bli til hjelp den dagen han eller hun skal kjøpe sin første bolig, sier Sandmæl.

Les også:Derfor bør du forsikre barnet ditt

Hvordan kutte i forbruket?

  • Sett opp budsjett: Ved å ha kontroll og oversikt er det lettere å se hvor du kan spare penger.
  • Skrell bort unødvendige utgifter: Hvilke utgifter du vil kutte avhenger av hva du ønsker å prioritere pengene dine på. Er kjøpekaffen verdt de tusenlappene i året, eller vil du heller bruke pengene på en ferie? Trenger du alle tv-kanalene, hva med abonnementene dine, bruker du alle? Kan du spare penger på å bytte leverandører? Hva med forsikringene dine, er de best og billigst? Pruter du når du kjøper ting? Er du bevisst på å handle når det er salg.
  • Kjøp og selg brukt: Du kan spare mye penger på å kjøpe brukt. Barn vokser fort og det er mye å få kjøpt brukt. Tjen også penger på å selge når barna vokser ut av ting.
  • Sett deg et sparemål: Sett deg noen konkrete sparemål. Da blir det enklere å vite hvor mye penger du må sette av og hvordan du skal plassere pengene. Dessuten blir det mer motiverende å spare. Sparingen bør skje månedlig slik at du får en struktur på det. Trekk et fast beløp så fort lønna kommer inn på konto.