Slik regner du ut feriepengene dine i 2019

Sommerferien nærmer seg med stormskritt. Da er det greit å vite hvor mye man har å rutte med.

TID FOR FERIEPLANLEGGING: Seks av ti nordmenn planlegger å ta sommerferien utenlands i år. Her fra øygruppen Malta i Middelhavet. Foto: Henry Lai.
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 04. jun. 2019
Artikkelen er flere år gammel

I følge en undersøkelse gjennomført for DNB skulle fire av ti bruke feriepengene sine på reise i fjor, og i den anledning kan det være lurt å vite hvor mange penger som kommer inn på konto til sommeren.

Seks av ti skal utenlands

Omtrent syv av ti nordmenn planlegger å ta sommerferie i år, viser ferske tall fra Virkes reiselivsundersøkelse. Seks av ti av disse sier at de skal utenlands.

– Folk fortsetter å reise til charterfavorittene Hellas, Kroatia og Italia, men tallene viser at flere vil legge utenlandsferien til skandinaviske land i år, sier Astrid Bergmål, leder for Virke Reiseliv, i en NTB-melding.

Skal Lise fortsette å lyve for samboeren? Og hva handler løgnen om? Hør førte episode av podkasten Pengetabu her

Når kommer feriepengene?

Vet du hvor mye du får i feriepenger i år? Noen har allerede fått dem på konto, mens andre får dem snart. – Feriepenger kommer sammen med lønnen din, normalt i mai eller juni, forteller Sandmæl.

– Du har ikke rett på lønn når du tar ferie, i stedet har vi en ordning i Norge hvor du har rett på feriepenger som kompenserer for lønns bortfallet. Hvor mye du får regnes ut i fra hvor mye du tjente i 2018, hvor lang ferie du har rett på og alderen din, forteller hun.

– Det er skatt på feriepenger som vanlig lønn, men det er vanlig praksis å fordele skatten på de øvrige månedene, slik at feriepengene utbetales uten skattetrekk, legger hun til.

OPPLEV VERDEN: Her fra et buddhistisk tempel på Bali, Indonesia. Foto: Pernille S. Borchgrevink

Slik regner du ut hvor mye du får i feriepenger:

  • Finn frem lønns- og trekkoppgaven som du fikk ved årsskiftet. Her finner du hvor mye du har i feriepengegrunnlag.
  • Har du rett på fire ferieuker får du 10,2 prosent av feriepengegrunnlaget ditt. Har du rett på fem ferieuker får du 12 prosent.
  • Er du over 60 år? Da får du 12,5 prosent av feriepengegrunnlaget ditt for fire ferieuker og 14,3 prosent for fem ferieuker.

Måten å beregne feriepenger på er å ta utgangspunkt i at en uke består av seks virkedager. Ferieloven teller nemlig med lørdag som virkedag. Dette gir gjennomsnittlig 26 virkedager per måned. Har du fem ukers ferie har du rett på 30 virkedagers ferie (5 uker* 6 virkedager = 30). Du må derfor trekkes fire virkedagers ordinær lønn ved utbetaling av feriepenger.

Har du fem ukers ferie blir feriepenger beregnet slik:

Brutto månedslønn 2019 + (Feriepengegrunnlag 2018 x 0,12) – (Brutto månedslønn 2018 / 26 virkedager) x 30 virkedager.

Eksempel:

Har du fem uker ferie, og feriepengegrunnlaget ditt for 2018 er 500.000 kroner, og brutto månedslønn er 45.000 kroner, vil du få 53.077 kroner i feriepenger.

Lure reisetips

Det kan være lurt å bestille sommerferien så tidlig som mulig, da prisene skrus opp jo nærmere avreise.

I følge Finn.no bør man heller aldri bestille billetter på mandager, da billetten er hele 100 kroner dyrere enn ellers. Forklaringen på dette er at søkemotoren registrerer hvor mange som er inne og søker på reise, og jo flere som er inne samtidig, jo dyrere blir billettene.

Mulig å gjøre en rekke grep for å spare penger

Det er ikke sikkert at feriepengene er nok til å realisere den sommeren du drømmer om. Da er det viktig å ta grep nå og spare det du mangler, påpeker Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

– Nå som du fortsatt har god tid til feriestart er det mulig å gjøre en rekke grep for å spare penger. Gå gjennom forbruket ditt og se hvor du kan stramme inn gjennom de neste ukene. Mat er gjerne en post der man kan spare store summer, det samme gjelder typiske lommetyver som småkjøp i kiosker og på cafeer, sier hun.

GÅ GJENNOM FORBRUKET: Om ikke feriepengene strekker til drømmereisen er det lurt å sette av penger tidlig. Foto: NTB Scanpix

Hvor bør jeg reise i 2019?

Usikker på hvor du vil legge årets sommerferie? Er du ute etter noe litt eksotisk anbefaler Magasinet Reiselyst tre destinasjoner i år.

Tyrkia

Med roligere tider og billig valuta er Tyrkia på vei tilbake blant turistene. Etter et par turbulente år økte turismen med hele 25 prosent i 2018 fra året før, og Istanbul åpner snart det som vil bli verdens største flyplass.

DET SOLRIKE LANDET: Tyrkia er tilbake for fullt som reisemål for turistene. Foto: NTB Scanpix

Albania

Et unikt sted med flotte badestrender og krystallklart vann. Da landet fortsatt er under utvikling og turistene ikke har tatt over områdene, er Albania et prisvennlig sted som gjør godt for lommeboka. De tilbyr også kulinariske opplevelser og kryr av skjulte og uberørte skatter!

KRYSTALLKLART VANN: Albania er blitt mer populært med årene og tilbyr mange fine strender. Foto: NTB Scanpix

Tel Aviv

Med 25 prosent mer fler turistbesøk enn fjoråret, er Israel et av verdens mest voksende reisemål. Storbyen Tel Aviv har mye å by på, med alt fra strender, kafeer og hippe utesteder. Med en politikk som er satt til side, finner man en trygg by som blant annet arrangerer Eurovison Song Contest 2019 i mai.

EUROPEISKE VIBBER: Tel Aviv har mye å by på – alt fra spennende mat til historiske begivenheter. Foto: NTB Scanpix