Med syv steg kan du få bedre oversikt over inntekter og utgifter.
– Det er ingen god følelse å ikke ha kontroll over økonomien. Vi er her for å hjelpe deg med å få nettopp det!
Det sier finansrådgiver Madelen Dørmænen. Hun og kollegene i DNB på Karl Johans gate i Oslo har ofte samtaler med kunder om hvordan de kan få oversikt og kontroll over økonomien sin.
Det første finansrådgiveren råder deg til å gjøre, er å få en oversikt over inntekt og utgifter.
– De fleste nett- og mobilbanker har en funksjon som gjør dette for deg. I DNBs mobilbank ligger funksjonen «Pengebruk» som sorterer forbruket ditt i poster og gir en god oversikt over hvor de store pengeslukene er. På den måten kan du få en oversikt over hvor mye penger du har til rådighet, og hvor mye du må bruke på faste utgifter.
Når du har fått oversikt over inntekter og utgifter, ser du på hvilke utgifter du eventuelt kan kutte.
– Start med faste utgifter som lån, husleie, strøm og forsikring. Kanskje du er dobbeltforsikret? Vi opplever at mange kunder har avtaler gjennom for eksempel en fagforening de ikke visste om, og er dermed forsikret flere steder.
Madelen anbefale deg også å forhandle på de avtalene du allerede har.
– Ta en runde med flere aktører når det gjelder priser på forsikring, rente, strøm og mobilabonnement. Her kan det være mye å spare. Mange aktører synes bare det er fint at kundene tar kontakt, forklarer hun.
Deretter ser du på utgifter du til en viss grad kan påvirke, som mat, drikke, sko, hygiene og transport.
– Noen kunder har gått over til matkasse for å ha en forutsigbar utgift når det gjelder middager, andre har funnet billigmerker på butikken som fungerer fint. Kanskje årets vintersko kan kjøpes brukt, eller du kan få hjelp på apoteket til rimeligere, men like bra hygieneprodukter?
Andre utgifter der de fleste har mulighet til å kutte ned, og allerede har gjort det, er interiør, møbler, reiser og opplevelser.
– Kutt ut impulskjøp, abonner kun på én strømmetjeneste om gangen, og kanskje har du støttemedlemskap du kan si opp? Vi opplever at kategoriene «underholdning» og «shopping» er kategorier der mange kunder har en del å spare.
– Dersom du fortsatt mottar papirfakturaer betaler du som regel unødvendig postgebyrer. Få en oversikt over hvilke papirfakturaer du mottar i løpet av året, og legg disse inn som AvtaleGiro eller eFaktura. Da slipper du også risikoen med å glemme betalinger, få purregebyrer og inkassokrav.
– Det viktigste du kan gjøre for økonomien din er å sette opp et budsjett. Ved å lage ditt eget budsjett får du et større eierskap til egen pengebruk, og sjansen er stor for at du blir mer bevisst hver gang du drar kortet.
Du kan enkelt opprette et budsjett i mobilbanken.
– Husk at budsjettet er levende verktøy, så det er bare å justere det om du for eksempel ser at det blir trangere enn du først trodde.
– Betal dyre smålån med en gang, eller samle det til ett forbrukslån. For de fleste innebærer det lavere renter. Om boliglånet ditt biter veldig, er det også muligheter for å få avdragsfrihet. Begge disse tingene kan en rådgiver i banken hjelpe deg med, sier hun.
– Når du har kartlagt dine månedlige faste kostnader, vil du se om det er rom for sparing. Da kan det være lurt å sette opp en månedlig spareavtale slik at pengene ikke blir stående på brukskontoen å friste deg.
Om du ikke har en bufferkonto, anbefaler finansrådgiveren å prioritere det fremfor andre former for sparing.
Det finnes mange ulike spareprodukter- og alternativer. Ta kontakt med en rådgiver i banken som kan hjelpe deg med hva som passer best til din økonomi.