Slik sparer du penger på julehandelen

Mange har ekstra utgifter om dagen knyttet til julen.

JULEBUDSJETT: Sandmæl tipser om å sette opp et julebudsjett for alle utgifter fremover. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 08. des 2022
Artikkelen er flere år gammel

– Da er det lurt å være bevisst på hva du bruker pengene på. Sett opp et julebudsjett og handleliste for hva du trenger, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl. 

DNB har gjennomført sin årlige juleundersøkelse som viser at nordmenn planlegger å bruke 10.770 kroner i snitt på julehandelen dette året. Det er en nedgang fra 2021. 

– Om du har det trangt økonomisk, tenk alternative julegaver og julemat, tipser forbrukerøkonomen. 

Legg en plan for jula

I julen unner vi oss gjerne litt ekstra kos, og det merkes på lommeboka. Penger går til julegaver, mat, julebord og pynt. Hvert år ender flere av oss opp med å bruke mer enn planlagt, slik at lommeboka blir slunken og regningsbunken hoper seg opp i januar.

Derfor er det ekstra viktig å gå inn i julestria med en klar plan, sier Sandmæl.

– Uten et budsjett er veien kort til å bruke mer enn lommeboka tillater. Hvis du setter av litt tid nå til planlegging kan du bruke resten av julen til å kose deg med god samvittighet, sier hun.

Årets julebudsjett

– I årets julebudsjettet skriver du ned hvor mye du skal bruke på julekosen og hva du skal bruke pengene på. Del opp i ulike poster som gaver, julemat og julepynt, forklarer Sandmæl.

Hun tipser om å følge med på forbruket ditt i nettbanken. I Mobilbanken gjør du det ved å klikke deg inn på funksjonen "Pengebruk". 

Gaveliste på 1-2-3

I tillegg til julebudsjett anbefaler Sandmæl å sette opp en gaveliste over hvem du skal kjøpe til, hva du skal kjøpe og en makspris per person.

– Sammenlign priser på Prisjakt slik at du får varen til lavest mulig pris, og lag en oversikt over hvilke butikker du eventuelt skal innom. 

Forbrukerøkonomen mener det er helt greit å kutte ned på antall gaver du gir, og gå ned i pris. 

– Du trenger kanskje ikke å gi til hele slekta eller venners barn som nå er blitt store? Kanskje kan du gi noen en opplevelse i stedet for gave i år, eller arrangere juleverksted der dere kan lage hjemmelagde gaver og julepynt sammen.

Hun legger til:

– Det er viktig å huske på at høytiden ikke handler om det materielle, men å kose seg sammen med familie og venner.

Sandmæls tips til en rimeligere julefeiring:

  1. Sett opp et julebudsjett: Bestem deg for hvor mye du skal bruke på årets julefeiring og hva du skal bruke pengene på.
  2. Lag gaveliste: Skriv ned hva du skal kjøpe og til hvem. Det kan være lurt å avtale en makspris med dem du har på listen. Tenk gjennom om det er noen du kan kutte i år.
  3. Gaver fra hjertet: Hva med å gi noe hjemmelaget eller en tjeneste i gave? Det kan være et klippekort på barnevakt eller et par heklede grytekluter.
  4. Opplevelser i papir: Tid er mangelvare for mange, så hva med å gi en opplevelse som gave i år. Det kan være en tur ut i marka, eller en tur på kino.
  5. Arranger juleverksted: Lag hjemmelaget pynt og julegaver sammen med nære og kjære.
  6. Sammenligne priser: Bruk Prisjakt til å finne det beste tilbudet. 
  7. Lag shoppe-kart: Lag en liste over hvilke butikker du skal innom, og få unna handelen på én dag.
  8. Handle stort: Mange små turer til matbutikken blir ofte dyrere. Lag en handleliste over hva du trenger den kommende uken og handle alt på én tur. Husk å se på kiloprisen og test rimeligere alternativer om det finnes. 

Sjekk ut DNB Ung sine tips til billige julegaver: