Tok grep:

Slik sparer Ingeborg til å bli millionær

På kort tid har Ingeborg snudd om på livet og gått fra gjeldsslave til spareentusiast. Her er hennes tips til en full sparekonto.

PLUSS TIL MINUS: Ingeborg har gått fra å miste nattesøvnen over minus på konto til flere tusen i pluss på under to år. Foto: Privat
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 06. nov 2020
Artikkelen er flere år gammel

Bergenseren Ingeborg Bern Egeland (30) startet på reisen mot en bedre økonomi var det for å slippe å ha vondt i magen hver gang hun sjekket nettbanken.

- Når jeg nå ser hva jeg har oppnådd på under to år, bare ved å ta tilbake kontroll over min egen økonomi og være bevisst på muligheter, har jeg begynt å snuse på sparedrømmen om å bli millionær, forteller hun. 

Kom i gang  med sparingen du også! Ta sparetesten her. 

Fra supersløser til stålkontroll

Innen Ingeborg hadde fylt 28 år hadde hun pådratt seg både dyre forbrukslån og ubetalte kredittkortregninger. I tillegg kom boliglån, studiegjeld og et lån fra foreldrene som skulle betales. 

Nesten hundre tusen i minus
Ingeborg Bern Egeland

- Jeg er nå i en posisjon der jeg helt på egen hånd har betalt ned på dyr gjeld og økt nettoformuen min fra nesten hundre tusen i minus til flere hundre tusen i pluss på under to år, forteller hun.  

En av Ingeborgs fanesaker er å øke bevisstheten rundt personlig økonomi og investering, særlig blant kvinner. For å nå ut bruker hun instagramkontoen @gjeldsfri som har over 19.000 følgere. Nå jobber hun også med podkast sammen med Else Mari Langerak som står bak kontoen @berikelse. Podkasten heter "Blakk, takk som spør" og lanseres før jul. 

 Fremtidsbuffer

Det første målet til Ingeborg var å kvitte seg med den dyre gjelden og bygge seg opp en solid  buffer i tilfelle uforutsette utgifter. Da dette var på plass begynte hun å spare i BSU og aksjefond.

- Jeg sparer i fem ulike aksjefond, der jeg har to indeksfond med lav forvaltningskostnad og tre aktivt forvaltede fond i ulike bransjer, fra teknologi til eiendom. Jeg planlegger også å begynne å spare i et miljøfond, men må gjøre litt mer research før jeg setter i gang med det, forteller hun. 

I appen spare kan du enkelt opprette fondsavtaler!

Dette er penger som ikke skal brukes på annet enn fremtiden
Ingeborg Bern Egeland

Fondssparingen er øremerket pensjon og dette kaller Ingeborg for sin «fremtidsbuffer».

- Dette er penger som ikke skal brukes på annet enn fremtiden. De skal ikke røres, uansett hva som skjer. Livet som pensjonist er selvsagt en del av fremtiden. Når jeg sjekket hvor mye jeg får utbetalt i pensjon i året, ser jeg at det vil bli trangt. Målet er å ha så mye investert i fond at jeg kan ta ut en del av avkastningen for å spe på pensjonen når den tid kommer, forteller hun. 

- Ingen mål er for hårete

Ingeborgs beste tips til deg som ønsker å ta grep om egen økonomi er å skaffe deg oversikt over hvor pengene blir av og sette deg noen mål for hva du ønsker å oppnå.

- For å få fart på sparingen bør du opprette faste trekk når du får lønn. Få pengene bort fra kontoen. Er det en ting jeg har lært så er det at ingen mål er for hårete. Ønsker du å gjøre noe med økonomien din så er det kun opp til deg selv, sier hun. 

Den beste måten å lære seg om investering er å faktisk gjøre det
Ingeborg Bern Egeland

Når det kommer til hvor du skal plassere sparepengene tipser Ingeborg om å teste ut å plassere langsiktig sparing i aksjemarkedet. 

- Da jeg først startet med sparing var det bare et par hundrelapper i måneden, siden fokuset var å få bort forbruksgjeld først, men jeg var også helt ny på fondssparing. Den beste måten å lære seg om investering er å faktisk gjøre det, så om du synes det høres skummelt ut, begynn med litt og øk i takt med at du blir varmere i trøya, forteller Ingeborg. 

Bygg deg opp en buffer med fast månedlig trekk her!

Utnytter den lave boliglånsrenten

Noen velger å benytte den lave boliglånsrenten til å betale ned ekstra på boliglånet, mens for andre går pengene til sparing. Ingeborg gjør sistnevnte.

- Desto lavere boliglånsrenten min blir, jo mer øker jeg den månedlige fondssparingen min. Det gjør jeg fordi jeg har en belåningsgrad jeg er komfortabel med, og jeg vil få mer igjen for pengene i fond enn låst i boligen min, sier hun. 

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB, har satt opp en prioriteringsliste over hva du bør gjøre med gjeld og sparing ut ifra din situasjon. Foto: Stig B. Fiksdal

Forbrukerøkonomens prioriteringsliste

Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, forteller at mange spør henne om de bør velge sparing eller nedbetaling i disse tider. Sandmæl har satt opp følgende prioriteringsliste:

1. Betale ned dyr gjeld som forbrukslån eller kredittkort.

2. Har du en stor nok buffer? Hvis ikke bør du spe på.

3. Har du ikke bolig bør du sette pengene på BSU.

4. Har du høyt boliglån bør du vurdere å øke månedlig innbetaling eller sette inn en større engangssum for å få ned gjeldsgraden.

5. Hvis du har penger du ikke trenger på flere år kan du plassere disse i en månedlig spareavtale i aksjemarkedet.